Annonce

Annonce

Køer kommer på græs og hopper - publikum står bag et hegn

På gårdene ved Økodag kan gæsterne også blive klogere på, hvordan klima og økologi hænger sammen, og hvordan vært Mikkel Juhl Nielsen og de andre økologiske landmænd arbejder med at gøre deres mælkeproduktion mere klimavenlig. Arkivfoto: Moment Studio

Se øko-køerne danse ud på forårsgræs søndag kl. 12

Pressemeddelelse

59 økologiske landmænd landet over åbner stalddørene på søndag klokken 12.00 og lukker deres forårskåde økologiske køer ud på græs.

Søndag den 14. april er danskerne inviteret ud på landet for at fejre foråret sammen med de økologiske køer og økologiske landmænd. I år er det 15. gang, at de økologiske landmænd sammen med Økologisk Landsforening og de økologiske mejerier holder Økodag. Siden den første Økodag i 2005 har mere end 1,7 millioner danskere været med til at lukke de økologiske køer på græs.

"Økodag giver et stærkt førstehåndsintryk af, hvilken forskel det gør for dyrenes velfærd at komme ud på græs. Det er svært ikke at blive glad i låget af det livsbekræftende syn af kåde øko-køer, der spurter ud på marken i den friske forårsluft," siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

På gårdene  kan man smage på økologien, komme helt tæt på dyrene, blive klogere på økologisk landbrug, og se hvilken forskel økologien gør for dyrenes trivsel. På mange af gårdene kan børnene også lege i halmlegepladser, bage snobrød, tage pedaltraktorkørekort og klappe de små kalve.

De 59 gårde ved dette års Økodag fordeler sig i Jylland, på Fyn og Sjælland samt Møn og Lolland.

Økodag 2019 åbnes officielt på gården Karensminde på Djursland af formand for Økologisk Landsforening Per Kølster og medstifter af Den Grønne Studenterbevægelse, Frederik Roland Sandby.

Fokus på klima

På gårdene ved Økodag kan gæsterne også blive klogere på, hvordan klima og økologi hænger sammen, og hvordan vært Mikkel Juhl Nielsen og de andre økologiske landmænd arbejder med at gøre deres mælkeproduktion mere klimavenlig. De enkelte gårdes konkrete klimaindsatser kommunikeres på www.økodag.dk.

Vidste du at:

  • Alle økologiske køer kommer ud på græs i sommerhalvåret fra april til november?
  • Cirka hver tredje liter mælk, som bliver solgt i Danmark, er mærket med det røde Ø?
  • Økodag er Danmarks største nationale fødevare- og landbrugsevent?

"Økologiske mælkeproducenter har særligt mange græsmarker, fordi køerne skal på græs, og fordi køerne skal have meget grovfoder. Og selvom græsset ikke redder klimaet alene, så har græs den klimaeffekt, at det hiver CO2 ud af luften og lagrer det som kulstof i rødderne og i jorden," siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Med klimaet i fokus er det derfor Frederik Roland Sandby, der er medstifter af Den Grønne Studenterbevægelse, som deltager i den officielle åbning af Økodag. 

Den Grønne Studenterbevægelse er en ny, bred bevægelse, der blandt andet kæmper for, at Danmark går forrest med en ansvarlig klimapolitik, og at politikere og andre beslutningstagere prioriterer hensyn til klima og bæredygtighed øverst i alle henseender. Frederik Roland Sandby holder sammen med Per Kølster åbningstalen på Karensminde, inden Mikkel Juhl Nielsen åbner stalddørene for køerne kl. 12.00.

Køernes græsmarker på Karensminde ligger med udsigt over Århusbugten, og gården har været med ved Økodag alle årerne på nær ét. Her glæder øko-landmand Mikkel Juhl Nielsen, familien og gårdens 180 økologiske jerseykøer sig til at tage imod gæsterne på søndag.

"Det er en lige stor glæde hvert år at se, hvordan køerne sætter pris på at komme ud under åben himmel og få frisk græs under klovene Og så er det en kæmpe glæde at dele dagen med de 6.000 gæster, vi tidligere år har haft besøg af her på gården til Økodag," siger Mikkel Juhl Nielsen.

Stadig langt fra klimamål

Græsset på de 59 gårde til Økodag binder tilsammen cirka 31.000 ton CO2 om året. Det svarer til CO2-udledningen fra 31.000 gennemsnitsdanskeres årlige flyrejser. Set over en hundredårig periode vil 10 pct. af kulstoffet forbliver lagret i jorden. Tallet skal derfor ses som et øjebliksbillede. Over hundrede år vil pløjefri dyrkning, mangeårige græsmarker og skovlandbrug ændre betydeligt på andelen af blivende kulstof i jord og biomasse.

Forskning viser, at målt per liter mælk, er klimaaftrykket nogenlunde det samme for økologisk og konventionel mælkeproduktion. Forskningen viser også, at økologisk landbrug har en mindre udledning af klimagasser pr. hektar, og at økologien vinder yderligere på andre parametre som beskyttelse af drikkevand og naturindhold. Det skyldes blandt andet den store andel af græs på markerne, og at økologerne ikke anvender pesticider og kunstgødning.

"Selvom der i dag findes enkelte, klimaneutrale økologiske mælkeproduktioner, så er det vigtigt at understrege, at mælkeproduktion generelt har lang vej til klimaneutralitet," siger Per Kølster.

Find en gård

www.økodag.dk findes en beskrivelse af, hvad man kan opleve på de 59 værtsgårde. Det er også her man kan læse om gårdens konkrete klimaforbedringer. Gårdene holder åbent mellem klokken 10 og 14 søndag den 14. april, og køerne lukkes ud præcis klokken 12. Kom gerne i god tid – nogle steder skal man dele oplevelsen med tusindvis af andre gæster.

Økodag gennemføres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske landmænd og deres mejerier.

  

Hent gratis pressefotos fra Økodag.

Kort video om landbrugets klimaløsninger


For yderligere kommentarer/oplysninger:

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, 22 22 07 37

Mikkel Juhl Nielsen, økologisk mælkeproducent,  61 30 34 03

Birgitte Nygaard, projektleder, Økologisk Landsforening, 30 32 87 33, bny@okologi.dk

Peter Nordholm Andersen, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening, 24 66 64 36, pna@okologi.dk

Joachim Pleatner Kjeldsen, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening,  30 54 39 30, jkj@okologi.dk

Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.

Flere artikler fra samme sektion

Tre køkkener er nomineret til Kantineprisen

Tre kantiner kæmper om Kantineprisen, som går til det køkken, der kan levere på både smag, bæredygtighed og økologi.

07-05-2024 2 minutter Professionelle køkkener

Eks-bankdirektør: Penge er et redskab til at få noget til at ske

Selv om Lars Pehrson aldrig fik en bankuddannelse, var han landets længst siddende bankdirektør, da han i 2020 forlod direktørstolen i Merkur Andelskasse, og han brænder stadig for økologien og mener, at vi alle har mulighed for at bidrage til den grønne omstilling.

06-05-2024 9 minutter Ildsjæle,   finansiering

Sæsonen er skudt i gang: Nu breder dansk øko-grønt sig på butikshylderne

Nu ligger der for første gang i år økologiske danske radisser, spinat og pak choi i butikkerne. Hos de danske økologiske grøntsagsproducenter er sæsonen netop skudt i gang.

02-05-2024 4 minutter Forbrug,   Grøntsager