Annonce

Annonce

Regeringen vil gøre vores kostvaner mere klimavenlige

En række initiativer skal gøre danskernes madvaner mere klimavenlige. Bl.a. samarbejder to ministerier med landets største kommuner om mere klimavenlig mad.

07. oktober 2020
Læsetid: 2 minutter
Grønsager i et industrikøkken

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet har indgået et partnerskab med Københavns og Aarhus kommuner om klimavenlige måltider i det offentlige. Foto: Colourbox

Ifølge regeringen ønsker 60 pct. af danskerne at spise mere klimavenligt, men er i tvivl om, hvordan de skal gøre det.

Derfor igangsætter regeringen nu en række initiativer, der skal hjælpe danskerne mod grønnere madvaner, hvilket er omtalt i regeringens Klimaprogram 2020

Kampagnen Madglade Klimatips, der giver 22 konkrete klimatip til en grønnere tallerken, er et initiativ, som allerede har været i luften i et par måneder, mens et andet initiativ består af et partnerskab, som Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet har indgået med Københavns og Aarhus kommuner om klimavenlige måltider i det offentlige.

Partnerskabet skal sætte fokus på at udvikle opgørelsesmetoder om måltidernes klimaaftryk samt madspild i professionelle køkkener, brug af indkøbsaftaler som redskab til at sikre mere klimavenlige måltider samt kommunikation af klimavenlige og økologisker måltider, herunder klima- og økologimålsætninger til borgere og medarbejdere. 

'Storkøkkener og kommuner forventes at kunne motiveres til at løfte deres ambitionsniveau i forhold til at servere klimavenlige måltider, når de har metoder til at opgøre og dermed kan synliggøre deres indsats. Metoderne og løsningerne kan efterfølgende udbredes til hele landet,' står der i klimaprogrammet, som den siddende regering er pålagt at fremlægge hvert år jf. den nye klimalov.

Derudover samarbejder Klima-, Energi- og Forsysningsministeriet med Miljø- og Fødevareministeriet og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om at udarbejde en guide til kantiner om adfærdsinitiativer, der skal understøtte et mere klimavenligt forbrug. 

Flere artikler fra samme sektion

De gamle grøntsagssorter er i høj kurs hos kokkene i Bankdatas kantine

Hvis du tror, at en gulerod er en gulerod, kan du godt tro om igen. Det viser erfaringerne fra bistroen i Bankdata, der er ambassadørkøkken for nogle af de gamle hjemmehørende kulturplanter, som mere højtydende sorter har fortrængt fra de danske menukort.

16-04-2025 6 minutter Mere grønt,   Grøntsager,   Det Økologiske Spisemærke

Ambassadørkorps giver nyt liv til gamle grøntsagssorter

Foreningen for OriGENaler har succes med at lave
bevaringsarbejde med kniv og gaffel.

16-04-2025 4 minutter Mere grønt,   Grøntsager

Madland Festival vil samle madsystemets ypperste frontløbere

Fra 1.-4. maj inviterer Danmarks madpolitiske festival til gårdbesøg, samtaler, film, frokostpauser, fredagsbar og fejringer i og omkring København, på Stevns og i år også i Aarhus.

15-04-2025 3 minutter Events