Annonce

Annonce

Produktionshallen hos Organic Plant Protein

Corona-pandemien har skabt vanskelige arbejdsbetingelser for Organic Plant Protein, som kom ud af sit første leveår med et minus på 4,9 mio. kr. Foto: Jakob Brandt

Organic Plant Protein lander millionunderskud i sit første leveår

Det har været dyrt at løbe produktionen af tekstuerede planteproteiner i gang for stifterne af Hanegal, som er klar med en ny pose penge for at sikre produktionen af klimavenlige råvarer til fødevareindustrien.

Tidligere på måneden forklarede Hanegal-stifterne, Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard, at de er i færd med at afhænde deres sidste aktier i Hanegal, for at sikre kapital til at løbe Organic Plant Protein A/S i gang.

Nu har de netop offentliggjort det første årsregnskab for selskabet bag deres nye fabrik ved Hedensted, som producerer plantebaserede, økologiske råvarer og chips på basis af proteinmel, der er lavet af ærter og hestebønner.

Fabrikken blev taget i brug i januar, men coronakrisen har vanskeliggjort salgsarbejdet, og regnskabet viser, at selskabet kommer ud af sit første leveår med et underskud på 4,9 mio. kr., mens egenkapitalen lander på minus 4,4 mio. kr.

Men det fremgår samtidig, at ejerne har sikret kapital til at drive selskabet videre. I forvejen har Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard investeret tæt på 50 mio. kr. i selskabet, som i første omgang har etableret to produktionslinjer med en kapacitet på 2200 tons/år, men der er planlagt en tredje produktionslinje, som vil bringe den maksimale kapacitet op på ca. 3500 tons/år, men hidtil har maskinerne stået lidt for stille, fremgår det af ledelsesberetningen:

"I februar 2020 var virksomheden klar til at producere i fuld skala, men få uger senere ramte corona-pandemien, hvorefter planlagte møder med en række store potentielle kunder blev aflyst. Hele perioden frem til afslutningen af første regnskabsår har været påvirket af pandemien, som har vanskeliggjort salgsarbejdet både i forhold til industrikunder og i forhold til foodservice. Det har derfor ikke været muligt at opnå den budgetterede omsætning," hedder det i ledelsesberetningen i årsregnskabet.

Hen over sommeren kom de første aftaler i stand med danske og udenlandske detailkunder, mens der fortsat har været meget vanskelige vilkår for salgsarbejdet i forhold til foodservice og industrien, og situationen er blevet forværret i løbet af efteråret, hvor anden bølge af Covid-19 er tiltaget i styrke, forklarer Organic Plant Protein om årsagen til, at udviklingen i salget har været meget langsommere end forventet.

Selskabet regner også med, at pandemien vil påvirke mulighederne i 1. kvartal af 2021, hvorefter betingelserne for eksportarbejdet gerne skulle normalisere sig i takt med at corona-pandemien klinger af.

Flere artikler fra samme sektion

Salget af økologi har stabiliseret sig

Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.

26-04-2024 3 minutter Detailhandel

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage