Annonce
Annonce
Topmødet på Lundsgaard Gods slutter med en fælles netværksmiddag, hvor deltagerne kan fordøje dagens mange indtryk og netværke med kolleger og samarbejdspartnere fra hele det professionelle maddanmark. Arkivfoto: Pernille Bering
Økologisk topmøde udstikker kursen for de professionelle køkkener
Meningsdannere, beslutningstagere, frontløbere, politikere og innovatører fra hele det professionelle maddanmark fylder Lundsgård Gods, når foodserviceafdelingen i ØL inviterer til en inspirerende dag i økologiens og bæredygtighedens tegn.
Flere end 175 personer fra mange forskellige grene af fødevarebranchen har allerede sikret sig en billet til Økologisk Topmøde i Kerteminde, og interessen glæder Torben Blok, markedschef i foodserviceafdelingen i Økologisk Landsforening.
Han er ikke i tvivl om, hvad der venter deltagerne på Lundsgaard Gods 24. oktober.
"Det bliver årets store branchebegivenhed," siger manden, som selv har brugt de seneste uger på at finjustere de sidste detaljer i et tætpakket dagsprogram, hvor omdrejningspunktet bliver FN's verdensmål og økologi.
På Lundsgaard Gods vil deltagerne møde et bredt udsnit af fødevarebranchens økologiske frontløbere. De kommer for at sætte ord på og debattere, hvordan de i det daglige arbejder med bæredygtighed og FN's verdensmål som ledestjerne.
"Det er fantastisk at opleve, hvor mange nye tiltag der er i gang i branchen, og uanset om man er en stor eller en lille virksomhed, er der behov for at slå fast, at bæredygtighed, økologi og verdensmålene går hånd i hånd," siger Torben Blok.
Han peger i den forbindelse på, at den økologiske dagsorden understøtter flere af verdensmålene, f.eks. 'Ansvarligt forbrug og produktion', 'Livet på land', 'Rent vand og sanitet', 'Partnerskab for handling' og 'Klimaindsats'.
Helt nye måder at mødes på
Topmødet finder sted i de idylliske og inspirerende rammer på det økologisk drevne Lundsgaard Gods i Kerteminde, hvor der er dækket op til en dag med oplæg og debat med afsæt i branchens erfaringer, udfordringer og visioner, og Torben Blok håber, at dagen vil generere idéer til nye innovative løsninger på både den korte og den lange bane.
"Vi henvender os til hele det professionelle maddanmark fra virksomheder til beslutningstagerne, og til alle de, som vil arbejde for at omsætte verdensmålene, bæredygtighed og økologi til hverdagskost," siger Torben Blok.
Han glæder sig over, at fødevareminister Mogens Jensen (S) har afsat tid i en travl kalender til at deltage i topmødet, hvor dagens øvrige oplægsholdere spænder fra Jakob B. Knudsen, landedirektør i Arla Foods, Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening over kokkelandsholdets direktør, Morten Juul Andersen, til Lotte Hansen fra I Love Global Goals og Anne Skare Nielsen, forfatter og fremtidsforsker og partner i Future Navigator m.fl.
Fællesskab og madkunst
"Økologi og bæredygtighed er to sider af samme sag, og målet med dagen er, at vi i fællesskab skal finde frem til en mere bæredygtig bespisning," siger Torben Blok, som lover, at der ikke bliver tale om en helt almindelig inspirationsdag, hvor deltagerne sidder og stirrer på et whiteboard det meste af dagen.
For at give konferencen et ekstra løft, bliver dagens oplevelser styret med sikker og kreativ hånd af den anerkendte madkunstner og iværksætter, Mette Martinussen.
Programmet er desuden krydret med energifyldte kulturelle indslag, og Mette Martinussen benytter greb fra dramaturgiens verden, når hun med økologiske mad- og måltidsoplevelser skaber rum for sanselig tilstedeværelse og helt nye måder at mødes på, fremgår det af programmet.
"Hun binder dagen sammen på en ny og udfordrende måde, og deltagerne skal være parat til selv at deltage i aktiviteterne. På den måde vil vi gerne give dagen et tvist af, at fællesskab flytter noget, når vi taler økologi og bæredygtighed," siger Torben Blok.
Uddeling af Økologisk Guld og Økoprisen 2019
Danmark er på flere fronter i verdensklasse, når det gælder bæredygtige fødevareløsninger og økologi. Det fejrer ØL på topmødet ved at uddele Økologisk Guld Foodservice 2019.
Prisen er en hyldest til de mest innovative øko-produkter i flere varekategorier, og at dømme efter spændvidden i de tilmeldte varer er der tale om en branche med en stor innovationskraft, lyder vurderingen fra foodserviceafdelingen i ØL.
Dagen hylder ikke kun producenterne og deres nye produkter. Som de seneste fem år uddeler ØL også i 2019 Årets Økopris Foodservice til en eller flere af de mest dedikerede øko-ildsjæle i foodservicebranchen.
"Feltet er stærkt, og de tre nominerede kandidater er Frugtformidlingen, Oure Efterskole og Sinatur – Hotel og Konference. De har alle formået at forvandle de mange fine ord til hverdagshandlinger, og vi glæder os meget til at afsløre vinderne på topmødet," siger Torben Blok.
Hør historien bag produktet
I forbindelse med konferencen bliver der indrettet et mindre udstillingsområde, hvor ca. 15 producenter indretter info-stande og fortæller historien bag deres produkter og om deres rejse med økologi og verdensmål.
Ca. 175 deltagere har allerede tilmeldt sig topmødet, men der er plads til flere til en dag, som slutter ´med en stor økologisk netværksmiddag under overskriften: Smag på Verdensmålene.
Konferencen
er arrangeret med støtte fra Promilleafgiftsfonden for landbrug i samarbejde
med Arla Foods A/S, Mad & Måltider Odense Kommune og Lundsgaard Gods.
Flere artikler fra samme sektion
Nordjysk sommerland vil have øko-fritter i gryden, men det har været svært at finde nok
Fårup Sommerlands seks sæsonåbne spisesteder har nu Det Økologiske Spisemærke, men det har været en udfordring at få nok økologiske pommes frites. I 2025-sæsonen tager parken næste skridt og udfordrer markedet for is.
Kokke i offensiv for økologiske bælgfrugter
For tredje år i træk har en gruppe kokke bidraget til den grønne omlægning ved at udvikle nye retter med klimavenlige bælgfrugter som en vigtig ingrediens.
Rapport: Stor risiko for, at der følger pesticidrester med i julemenuen
Næsten alle konventionelle klementiner samt halvdelen af appelsiner og rødvin indeholdt pesticidrester, da DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen tog prøver til den nyeste pesticidrapport. Økologien viser sig igen som det sikreste valg, hvis man vil undgå pesticidrester.