Annonce

Annonce

Kok skærer tomater i både

Lige nu er det højsæson for økologiske grøntsager fra mange danske øko-marker, og efter endnu et år med vækst i det økologiske foodservicesalg, opfordrer Økologisk Landsforening gæsterne i det danske sommerland til at kigge efter spisesteder med Det Økologiske Spisemærke, når de spiser ude. Foto: Ramus Bluhme

Økologien udvikler sin position i foodservice

Salget af økologiske fødevarer til foodservice steg med 13 pct. i 2023 i forhold til 2022. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik. Dermed stiger økologiens markedsandel i de professionelle køkkener i 2023 til 14 pct.

Der kommer flere og flere økologiske fødevarer i foodservice, og salget steg med 13 pct. fra 3,0 mia. kr. i 2022 til 3,4 mia. kr. i 2023. Den økologiske markedsandel er dermed steget lidt, så den nu ligger på 14 pct.

”Vi glæder os over, at vi fastholder en stigning i salget af økologi til foodservice med tocifrede procenter. Økologien har igen vist sin værdi og sit store potentiale i de professionelle køkkener,” siger markedschef for foodservice i Økologisk Landsforening, Torben Blok i en pressemeddelelse.

Selv om væksten i nogen grad var drevet af prisstigninger er han godt tilfreds med markedsudviklingen i landets professionelle køkkener.

”Det er gået rigtig godt for økologien i foodservice i lang tid, og stigningen viser, at økologien holder fast og sætter en retning. For økologi er mere end råvarer, du køber ind. Du får så meget mere. Du får det rene drikkevand uden sprøjtegifte, mere biodiversitet og bedre dyrevelfærd. Du får mere grønt, mindre kød og dermed en mindre klimabelastning,” siger han.

Potentiale i alle kategorier

Tallene fra Danmarks Statistik viser, at den økologiske andel varierer en del i de forskellige varegrupper. Økologi udgør 33 pct. af det samlede salg af mejeriprodukter og æg, mens økologisk frugt og grønt ligger på 24 pct. Omvendt udgør økologisk kød og fisk blot 3 pct. af varegruppens samlede salg, mens frostvarer står for 6 pct.

”Der er potentiale for at arbejde med økologien i alle kategorier. Mejeri, æg, frugt og grønt er nogle af de varegrupper, hvor økologien står rigtig stærkt, mens der er udviklingspotentiale i de kategorier, hvor andelene er små,” siger Torben Blok.

Det er især de offentlige køkkener, der bidrager til væksten. Økologiens andel lå her på 32 pct. af alle varer. Kantiner på offentlige arbejdspladser lå med 23 pct., mens kantiner på private arbejdspladser lå på 19 pct. Lavest lå den økologiske andel i hoteller, restauranter o.lign. med 9 pct. af det samlede salg. Men samlet set er andelen steget fra 2022 til 2023 i alle grupper.

”Den her stigning er et signal om, at flere offentlige og private kantiner begynder at forholde sig til, at flere danskere efterspørger sunde måltider lavet af rene råvarer. At der er flere køkkener, der forstår den værdiskabelse, der sker fra landmand til køkken til tallerken,” siger Torben Blok og her på kanten til ferien kommer han med et opråb til gæsterne i det danske sommerland:

”Lad os nu fastholde fokus på det økologiske måltid hen over sommeren. Lad os kræve gode smagfulde økologiske måltider, når vi går ud og spiser. Lad os efterspørge den økologiske is og sodavand, når vi tager til stranden. Jo mere økologi vi efterspørger i sommerlandet, jo mere skubber vi til den forandring, vi har brug for,” siger markedschefen, som vurderer, at det økologiske foodservicesalg har gode muligheder for at fortsætte de væksten, da økologiske måltider taler ind i mange af de fremherskende dagsordner, som knytter sig til måltidet.

Flere artikler fra samme sektion

Forbrugerekspert: Økologi skal være en hverdagsven i klimakampen

Økologien skal oppe sig på convenience og være mere tydelig i sit klimabudskab, mener Flemming Birch, analytiker og forbrugerekspert i Birch & Birch.

08-07-2024 5 minutter

Rødt kød og kaffe kan øge dit indtag af PFAS-stoffer

Gravide, som indtog høje mængder af bl.a. hvide ris, æg, rødt kød og kaffe, havde typisk et højere niveau af PFAS-stoffer i deres brystmælk og blod end dem, som havde et lavere indtag, viser en ny undersøgelse.

05-07-2024 3 minutter PFAS,   Forskning

Ekspert i dyrevelfærd frygter, at den danske øko-kylling er ved at uddø

Vælger man konventionel kylling, er det på bekostning af dyrevelfærden, siger Pernille Fraas Johnsen, agronom og specialist i dyrevelfærd. Hun frygter, at vi nærmer os smertegrænsen for, hvor meget den økologiske kyllingeproduktion kan falde, før den må lukke helt.

05-07-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Æg og fjerkræ