Annonce
Annonce
Odense Kommune lancerer 92 nye, klimavenlige retter i sine offentlige køkkener. Alle er vegetariske eller veganske. Arkivfoto: Økologisk Landsforening
Odense lancerer vegetarretter til byens patienter og ældre
Sammen med bl.a. Økologisk Landsforening har Odense Kommune udviklet 92 klimavenlige måltider til kommunens plejecentre, kantiner og i hjemmeplejen.
Hidtil har de mest populære retter blandt Odenses ældre på plejecentrene og i hjemmeplejen været bøf med løg, frikadeller og flæskesteg - altså hvor kødet er i centrum. Det kan dog snart ændre sig.
Odense Kommune er nemlig gået sammen med en række andre partnere, bl.a. Økologisk Landsforening, om at udvikle 92 nye, klimavenlige retter. Samtlige retter er vegetariske og 30 pct. af dem er veganske.
Arbejdet blev indledt i marts, hvor de grønne måltider blev udviklet og smagt dem til. Nu er de så klar til at lande på tallerkenerne hos de ældre på byens plejecentre, i hjemmeplejen og i kommunens kantiner.
"Vi vil gerne støtte op om FN's verdensmål, og det gør vi blandt andet i vores køkkener i Odense," siger Søren Windell, rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense Kommune, i en pressemeddelelse.
Proteiner fra planter
Retterne er udarbejdet med hjælp fra bl.a. Inger Kjærgaard, der er kok og konsulent ved The Cook Room, og Arne Astrup, som er professor i ernæring ved Københavns Universitet. Der har især været fokus på at give dem et højt proteinindhold, som kommer småtspisende borgere og patienter til gode. Proteinerne kommer bl.a. fra bønner, kikærter og linser.
Opskrifterne på retterne bliver gjort offentligt tilgængelige den 17. september, så alle får mulighed for at prøve dem af.
Opskriftsamlingen går under navnet 'Grønne Retter i Store Gryder' og er et samarbejde mellem Byens Køkken og personalekantinterne i Odense Kommune, køkkenerne på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Økologisk Landsforening, Arla Pro, Dansk Vegetarisk Forening, Danske Æg og Arne Astrup fra Københavns Universitet.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.