Annonce

Annonce

Det skal være slut med at smide to-go emballage i naturen. Når du har drukket kaffen spiser du koppen og den teske, du har rørt rundt i kaffen med, lyder visionen fra Teknologisk Institut, som vil forsøge at lave spiselige engangskopper og bestik.

Ny take-away emballage skal kunne spises

Fremtidens engangsbestik og kaffekopper til take-away skal fremstilles af reststrømme fra fødevareproduktion og skal kunne spises eller ryge direkte i kompostspanden.

Emballage fra diverse former for fastfood fylder alt for meget i naturen, men nu håber Teknologisk Institut sammen med økologiske fødevarevirksomheder og producenter af emballage, at de sammen kan løse problemet. De er gået i gang med at udvikle en ny type engangsbestik og kaffekopper, som enten kan spises efter brug, eller som kan ryge direkte i kompostbunken.

Går det som projektdeltagerne håber, skal den nye emballagetype både kunne afløse produkter af plast og plastcoatet træ og pap. Håbet er, at de nye klimavenlige bestik og kopper, som skal laves af restprodukter fra fødevareproduktion, skal erstatte de 340 mio. stykker engangsservice af plastic, eller pap og træ coatet med plastik, som årligt bliver anvendt alene i Danmark. Samtidig ser samarbejdspartnerne et stort potentiale for udbredelse uden for landets grænser.

I første omgang skal der udvikles en spiselig ske til is i bægre og en kop til kaffe to-go, som kan gå tilbage til naturen via enten forbrugeres fordøjelsessystem eller kompostspanden.

”Vi har med vilje valgt to svære eksempler på produkter: Skeen skal være stærk nok til at kunne bruges i hård is, mens koppen skal kunne holde til varme væsker i 90 minutter. Lykkedes det, kan vi potentielt overføre viden og dele af teknologien og andre sidestrømme til andre produkter,” siger sektionsleder Eva-Marie Lange, Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Skarø Is deltager i projektet, og selskabets stifter og direktør Martin Jørgensen håber, at projektet kan udvikle en ske, som gør det muligt at udfase de træskeer, som i dag er det mest brugbare alternativ til plastic, som Skarø Is har udfaset som led i udviklingen mod en mere bæredygtig produktion.

Jeg har nok størst tiltro til en ske, som bliver lavet på basis af af hvedeklid fra Aurion, men da alle vores produkter er glutenfri, er vi nødt til at sikre os, at skeerne ikke indeholder gluten.

— Martin Jørgensen, direktør Skarø Is

"Da vi ikke ikke bruger tilsætningsstoffer og herunder blødgørere i vores is, har vi behov for en stærk ske, og kan den bruges hos os, kan den bruges af alle," siger Martin Jørgensen," som tidligere har testet nogle spiselige skeer uden den store succes.

To-go kopperne skal laves af kaffeavner, som stammer fra brænding af kaffe
To-go kopperne skal laves af kaffeavner, som stammer fra brænding af kaffe. Foto: Peter Larsen Kaffe

"De knækkede nærmest som en kiks og havde en smag af brændt toast, så vi skal prøve at lave noget, der både fungerer og smager bedre," siger direktøren, som er spændt på, hvilke svar forbrugerne giver, når de i forbindelse med projektet bliver spurgt om, hvorvidt de ønsker at sætte deres tænder i den ske, de netop har brugt til at spise isen med.

"Jeg har nok størst tiltro til en ske, som bliver lavet på basis af af hvedeklid fra Aurion, men da alle vores produkter er glutenfri, er vi nødt til at sikre os, at skeerne ikke indeholder gluten," siger Martin Jørgensen, som løbende arbejder på at gøre produktionen mere bæredygtig.

Fremstilles af restprodukter

De produkter, som projektet skal udvikle, bliver baseret på restprodukter – såkaldte sidestrømme - fra fødevareproduktion som kaffe, figenstænger og klid fra melproduktion. Den spiselige ske, som Skarø eftersørger, skal efter planen produceres af restprodukter fra produktion af figenstænger og klid. I forarbejdet bliver det både undersøgt, hvordan man kan udvikle en ske, som har den rette brudstyrke, ergonomi og mundfølelse, oplyser Teknologisk Institut.

Kaffekoppen skal i første omgang være en komposterbar kop med låg, som skal coates med nedbrydelig biocoating. Koppen skal fremstilles af kaffe-avner, som er det restprodukt som springer af den hele kaffebønne under ristning af kaffe.

”At kaffekoppen ikke bliver spiselig, er fordi kaffeavner endnu ikke er fødevaregodkendte. Kaffeavner bliver i dag brændt og udnyttelsen af disse fibre til produktion af emballage er derfor optimal. Samtidig skal produkterne i projektet underkastes grundige forbrugeranalyser, som skal afdække fx om der er et reelt ønske fra forbrugerne om, at fremtidige kaffekopper også skal være spiselige, siger Eva-Marie Lange.

Partnerkredsen bag emballageprojektet består af Bæredygtig Engangsservice af Sidestrømme til Take-away:

  • Teknologisk Institut: Bidrager med ingrediens-, processerings- og emballageviden samt forbrugerindsigter
  • LEAF Packaging, Værløse: Bidrager med at bevise industrialisering/produktionsmuligheder af kaffekoppen.
  • The Whole Company, Vadum: Bidrager med valseteknologi samt relevante sidestrømme
  • Aurion, Hjørring: Bidrager med relevante sidestrømme
  • Peter Larsen Kaffe, Viborg: Bidrager med relevante sidestrømme og afprøvning af koppen
  • Skarø Is, Svendborg: Bidrager med indsigter i nuværende løsninger, kravspecifikationer og afprøvning af skeen
  • Naboskab, København: Bidrager til at kortlægge forbrugerforståelse

BEST – Bæredygtig Engangsservice af Sidestrømme til Take-away - er støttet af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri’s grønne udviklings- og demonstrations program GUDP. Projektet løber over to år.

Flere artikler fra samme sektion

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel