Annonce

Annonce

Et glas sojadrik på et bræt med sojabønner

EU-Domstolen har slået fast, at calcium udvundet fra algen Lithothamnium calcareum ikke må bruges i økologiske drikke. Foto: Colourbox

Ny EU-dom er en mavepuster til økologiske producenter

Efter en årelang kamp ved de tyske domstole og nu EU-Domstolen har den tyske producent Natumi tabt en sag om et tilsætningsstof i økologiske produkter.

Det er ikke tilladt at tilsætte calcium udvundet fra alger i økologiske plantedrikke. Det har EU-Domstolen netop afgjort i en sag, som strækker sig hele 16 år tilbage, skriver courthousenews.com.

I 2005 blev den tyske fødevareproducent Natumi bedt af myndighederne om at stoppe med at tilsætte calcium udvindet fra algen Lithothamnium calcareum i sine økologiske soja- og risdrikke.

Ifølge myndighederne betragtes produktet som et mineral og ikke som en spiselig fødevare, hvorfor det ikke må tilsættes økologiske drikke. Natumi tog dog sagen til de tyske domstole, med argumentet om at der er tale om et naturligt forekommende produkt.

Efter flere nederlag og appeller ved domstole i Tyskland endte sagen i EU, hvor Natumi nu også har tabt. Domstolens argument lyder, at algen ikke er økologisk produceret, og at det vil underminere økologiforordningen, hvis man tillader tilsætning af mineraler i økologiske fødevarer.

Sagen påvirker også andre europæiske producenter af økologiske fødevarer, der bruger calcium fra algen, bl.a. Lima, Soja Fit, Soy Alive og belgiske Alpro, hvoraf sidstnævnte er relativt udbredt på det danske marked.

Flere artikler fra samme sektion

Effektiv markedsføring har givet den økologiske citron mange loyale kunder

Der er stor variation i købsmønstrene for de mest almindelige økologiske basisvarer, og ifølge Økologisk Landsforening kan flere varer lære af øko-citronens succes.

20-02-2025 6 minutter Dagligvarehandel

Tre stærke kandidater er nominerede til årets øko-pris

Økologisk Landsforening har nu sat navne på de tre kandidater, der er med i opløbet til Øko-prisen 2025, og ifølge markedschef for foodservice Torben Blok er der tale om tre stærke kandidater, som på hver sin måde kæmper for at udbrede de økologiske løsninger i landets professionelle køkkener.

19-02-2025 5 minutter Øko-prisen

Optimisme blandt økologiske svineproducenter: Noteringen stiger, og efterspørgslen vender tilbage

Noteringen for økologiske slagtesvin er højere end samme tid sidste år, rentepresset er aftagende, og forbrugerne er igen begyndt at efterspørge det økologiske kød.

17-02-2025 2 minutter Grise,   Økonomi