Ny EU-dom er en mavepuster til økologiske producenter
Efter en årelang kamp ved de tyske domstole og nu EU-Domstolen har den tyske producent Natumi tabt en sag om et tilsætningsstof i økologiske produkter.

Det er ikke tilladt at tilsætte calcium udvundet fra alger i økologiske plantedrikke. Det har EU-Domstolen netop afgjort i en sag, som strækker sig hele 16 år tilbage, skriver courthousenews.com.
I 2005 blev den tyske fødevareproducent Natumi bedt af myndighederne om at stoppe med at tilsætte calcium udvindet fra algen Lithothamnium calcareum i sine økologiske soja- og risdrikke.
Ifølge myndighederne betragtes produktet som et mineral og ikke som en spiselig fødevare, hvorfor det ikke må tilsættes økologiske drikke. Natumi tog dog sagen til de tyske domstole, med argumentet om at der er tale om et naturligt forekommende produkt.
Efter flere nederlag og appeller ved domstole i Tyskland endte sagen i EU, hvor Natumi nu også har tabt. Domstolens argument lyder, at algen ikke er økologisk produceret, og at det vil underminere økologiforordningen, hvis man tillader tilsætning af mineraler i økologiske fødevarer.
Sagen påvirker også andre europæiske producenter af økologiske fødevarer, der bruger calcium fra algen, bl.a. Lima, Soja Fit, Soy Alive og belgiske Alpro, hvoraf sidstnævnte er relativt udbredt på det danske marked.