Annonce
Annonce
Ny økologicertificering med skrappere krav er landet
Både fødevarer, fibre og plejeprodukter kan få den nye certificering ROC, som gives i enten guld, sølv eller bronze. I første omgang er den på markedet i USA.

Den nye ROC-certificering stiller bl.a. skærpede krav til dyrevelfærd, såsom at kvæg som udgangspunkt ikke må afhornes. Foto: Apricot Lane
En ny økologicertificering, som stiller større krav end de eksisterende økologiregler, er nu på markedet i USA.
Certificeringen, der kaldes Regenerative Organic Certified program (ROC), kan tildeles både fødevarer, fibre og plejeprodukter og fås i enten guld, sølv og bronze. Bag mærkningsordningen, der har været på forsøgsstadiet i et års tid, står den tre år gamle forening Regenerative Organic Alliance (ROA).
"Den nuværende globale krise understreger behovet for en systematisk forandring af vores landbrug og fødevarekilder," siger Elizabeth Whitlow, bestyrelsesformand for ROA, til mediet Food Tank.
For at få certificeringen skal man først og fremmest være certificeret økolog efter de amerikanske eller tilsvarende udenlandske kriterier, men med ROC følger yderligere krav til løn- og arbejdstider, dyrevelfærd og jordbearbejdning.
Der skal således dyrkes efter regenerative principper, hvilket indebærer reduceret jordbearbejdning, løbende målinger af jordens sundhed og rotationsafgræsning. Desuden må der hverken fældes primær eller ældre sekundær skov, og vådområder samt tørvemoser må ikke opdyrkes. Læs listen over krav her.
"Regenerative Organic Alliance eksisterer for at promovere regenerativt økologisk landbrug som den højeste standard i verden for landbrug," siger Elizabeth Whitlow.
Af eksempler på skærpede krav til dyrevelfærden er, at afhorning af kvæg kun undtagelsesvis tilladt, permanent adgang til græsningsarealer bortset fra særlige tilfælde, og der lægges op til, at man som udgangspunkt slagter dyrene på bedriften; i regelsættet formuleres det nemlig sådan, at der skal fremvises uvildig dokumentation på, at det pågældende slagteri kan opfylde ROC-kravene, "hvis slagtningen ikke sker på gården".
Guld-, sølv- og bronze-mærkning
Den økologiske salgskanal Patagonia Provisions, er blandt stifterne af ROA. Patagonia Provisions hører under friluftsliv-tøjmærket Patagonia, der er stiftet og ejet af den 81-årige milliardær, Yvon Chouinard, som har opbygget sin forretning ud fra et etisk og bæredygtigt hensyn.
"Jo mere vi smøger ærmerne op og dykker ned i madens verden, desto mere opdager vi, at de bedste metoder ofte er de gamle," skriver han i et blogindlæg om, hvorfor han har valgt at arbejde for den nye certificering.
En anden producent, der har fået en del af sin produktion certificeret, er Apricot Lane Farms, som Økologisk Nu omtalte i begyndelsen af året. Det er nemlig bedriften, der har hovedrollen i dokumentarfilmen 'Den Største Lille Gård'.
For at opnå bronzemærket skal mindst 25 pct. af ens produktionsareal leve op til de nye certificeringskrav, og inden for fem år skal arealet øges til 50 pct.
For sølvmærket skal arealet i første omgang udgøre mindst 50 pct. af produktionsarealet og stige til mindst 75 pct. inden for fem år.
For guld skal 100 pct. af ens areal være certificeret.
Flere artikler fra samme sektion
De gamle grøntsagssorter er i høj kurs hos kokkene i Bankdatas kantine
Hvis du tror, at en gulerod er en gulerod, kan du godt tro om igen. Det viser erfaringerne fra bistroen i Bankdata, der er ambassadørkøkken for nogle af de gamle hjemmehørende kulturplanter, som mere højtydende sorter har fortrængt fra de danske menukort.
Ambassadørkorps giver nyt liv til gamle grøntsagssorter
Foreningen for OriGENaler har succes med at lave
bevaringsarbejde med kniv og gaffel.
Madland Festival vil samle madsystemets ypperste frontløbere
Fra 1.-4. maj inviterer Danmarks madpolitiske festival til gårdbesøg, samtaler, film, frokostpauser, fredagsbar og fejringer i og omkring København, på Stevns og i år også i Aarhus.