Annonce

Annonce

Festivalgæster går ad en sti kort efter hovedindgangen - på begge sider er boder med kaffe, tobak, mad og drikke

Næsten 9 ud af 10 af Northsides festivalgæster finder det "vigtigt" eller "meget vigtigt", at dele eller hele udvalget af mad er økologisk, viser festivalens bæredygtighedsrapport. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Økologisk musikfestival er i gang: »Fedt, at nogen tager stilling«

Northside sigter efter at blive Europas mest bæredygtige festival. Her er vegetarmad mere udbredt end kød og økologien på næsten 100 pct.

Hvis man ikke lige ved det, er det svært at spotte, at al mad og næsten alle drikkevarer på Northside er økologisk. 

Festivalens madboder skilter ikke med Det Økologiske Spisemærke, men enkelte har alligevel skrevet, at maden er økologisk eller sat det røde Ø-mærke op ved boden.

"Jeg var ikke klar over det, men jeg synes da, at det er fedt," siger 25-årige Zlatan Garcevic om, at mad og drikke på festivalen er næsten 100 pct. økologisk.

"Det er fedt, at nogen tager stilling - at man ikke bare snakker om bæredygtighed, men også handler. Økologi er det første skridt mod en grøn omstilling," mener han.

Ved sin side har han 26-årige Belinda Hostrup. Hun blev opmærksom på festivalens økologiandel, da hun så det i et opslag på Northsides Facebook-side.

"Det er fedt at vide, at det, man spiser, er økologisk. Jeg forbinder det med klima, miljø, bæredygtighed og dyrevelfærd," siger hun, hvorefter hun påpeger et enkelt problem med det økologiske udvalg: prisen.

"Vi bor tæt herpå, så det kan være, at vi tager hjem og spiser," siger hun og tilføjer, at hun er på SU.

Festivalen skriver dog i sin egen bæredygtighedsrapport, at der er mad i forskellige prisklasser, og at man for at finde et fair prisniveau hellere skruer ned for kødet og op for grønsagerne end at gå på kompromis med økologien.

25-årige Zlatan Garcevic og 26-årige Belinda Hostrup er glade for, at udbuddet af økologi er så stort på Northside, selvom Belinda Hostrup frygter, at det kan blive en lidt for dyr fornøjelse. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

18-årige Siggie Hansen var i forvejen klar over, at det meste mad og drikke på festivalen er økologisk.

"Det betyder helt sikkert noget," siger hun og fortæller, at både hun og hendes familie køber meget økologi til daglig.

Adspurgt om hvad de forbinder økologi med, svarer hendes veninde, 18-årige Karen Poulsen:

"At man tager hensyn til naturen og dyrene."

18-årige Siggie Hansen (t.h.) køber også meget økologi til daglig. Ved sin side har hun veninden Karen Poulsen. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

I 2017 serverede madboderne på Northside Festival for første gang udelukkende økologisk mad, mens 98 pct. af drikkevarerne var økologiske. Sidste år viste en meningsmåling fra Voxmeter da også, at det økologiske fokus er helt i publikums ånd: 40,5 pct. af festivalgæsterne fandt det "vigtigt" eller "meget vigtigt" med økologi i hele eller dele af udvalget. 

Northside er således den festival, hvor næstflest af gæsterne vægter økologien højt. Kun Copenhagen Jazz Festival har et mere økologihungrende publikum, idet 41,1 pct. finder et økologisk udvalg "vigtigt" eller "meget vigtigt". Roskilde Festivals publikum er nr. tre med 40,1 pct.

Enkelte steder kan man se det karakteristiske røde Ø, der angiver en økologiprocent på 100. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

53-årige Anne Thornholm er også en af de gæster, der glæder sig over det økologiske udbud på Northside. Hun sidder med sin kæreste, 57-årige Kim Friedrichsen, i madområdet, inden man når til den store koncertplads, som er omkranset af endnu flere madboder.

"Vi spiser selv meget økologisk og er vant til, at når vi er ude, skal vi gå og holde øje med, om maden er økologisk. Det er fedt, at man ikke skal gå og tænke over det her," siger hun og tilføjer, at økologi for hende signalerer bæredygtighed.

Hun mener, at økologien hjælper Northside med at skille sig ud fra andre festivaller og håber, at det smitter af på dem.

"Jeg tænker meget på klodens ve og vel. Jeg synes, det er forfærdeligt, at vi med vidt åbne øjne er ved at ødelægge kloden," siger Anne Thornholm.

Kim Friedrichsen supplerer:

"Da det startede med økologi for mig, handlede det om at få rene råvarer, men med klimadebatten har det fået en ekstra dimension," siger han.

Anne Thornholm og Kim Friedrichsen er glade for, at de ikke skal tjekke, om maden er økologisk eller ej, inden de beslutter sig for, hvad de skal spise. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

For Northside handler det ikke kun om at gøre mad og drikke helt økologisk. Det økologiske aspekt er en del af et samlet mål om at gøre den aarhusianske festival til Europas mest bæredygtige. Flere steder på pladsen og ved madboderne står forskellige affaldsspande, hvor gæsterne kan sortere deres affald, og folkene bag festivalen får hvert år udarbejdet en bæredygtighedsrapport, der viser, om målsætningerne indfries.

Rapporten over festivalen i 2018 viser eksempelvis, at der blev produceret godt 21 ton affald mindre end i 2017, og at 74,2 pct. af affaldet blev genanvendt. Genanvendelsesprocenten faldt dog en smule i forhold til i 2017, da den var på 78.

Sidste år var 47 pct. af de solgte madretter vegetariske, mens 18 pct. af veganske. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Festivalen anno 2018 havde 36 madboder, der serverede 100 pct. økologisk mad og 97 pct. økologiske drikkevarer. Den økologiske fadøl Tuborg Rå stod for ca. 94 pct. af salget af fadøl, 96 pct. af spiritusforbruget var økologisk, og 100 pct. af kaffeforbruget var økologisk samt Fairtrade-certificeret. Alt fisk og skaldyr var desuden MSC-certificeret.

Det viser sig samtidig, at det vegetabilske var i høj kurs blandt gæsterne; 47 pct. af madretterne var vegetariske, mens 18 pct. var veganske, og 34 ud af i alt 50 ton mad, der blev solgt, var vegetabilsk frem for animalsk, svarende til 68 pct.

Rapporten fortæller også, at 89 pct. af gæsterne synes, at det er vigtigt, at Northside arbejder med bæredygtighed, og 38 pct. inspireres af det grønne fokus til selv at tænke og agere mere bæredygtigt.

I år fortsætter det store udvalg af vegetariske og veganske produkter, og på den nok mest befærdede sti på vej mod de to største musikscener står en stander med to store skilte, der viser forskellen på klimaaftrykket fra en burger med oksekød og en vegetarburger.

På vej mod de store scener kan gæsterne tage et billede af det ansigtsudtryk de har ved tanken om, hvis festivalen i fremtiden udelukkende serverer vegetarburgere. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

'Hvordan ville din reaktion være, hvis alle burgere på Northside var vegetariske i fremtiden?' står der efterfulgt af en opfordring til at tage en selfie af det ansigtsudtryk, man har, når man forestiller sig dén fremtid.

Northside finder sted i Ådalen i Aarhus fra 6.-8. juni. I 2021 rykker festivalen til en ny placering ved Eskelund, som også ligger tæt på Aarhus centrum.

Festivalen blev sidste år nomineret til Green Operations Award af European Festival Award og røg videre til finalen som én af kun seks europæiske festivaler.

Flere artikler fra samme sektion

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel