Annonce
Annonce
Naturli eksporterer både plantefars og det plantebaserede alternativ til smør 'Smørbar' til England, så forhandlingerne om Brexit bliver fulgt nøje fra kontoret i Vejen, hvor høje toldmure bliver betragtet som en mindre katastrofe. Foto: Naturli
Naturli' frygter høje toldmure efter Brexit
Fødevarestyrelsen er klar med hjælp til de danske fødevarevirksomheder, som eksporterer til Storbritannien.
Storbritanniens udtræden af EU kan få store konsekvenser for Danmarks voksende handel med økologiske fødevarer og ingredienser, men der er hjælp at hente hos Fødevarestyrelsen, og det hilser Henrik Lund, direktør for Naturli´, meget velkommen, da selskabet har en stor eksport af plantebaserede produkter til Storbritannien.
"Vi følger voldsomt med i udviklingen omkring Brexit. Jeg er ikke ekspert på reglerne for eksport, men vi har netop lanceret en ny og større udgave af økologisk 'smørbar' på 450 g til Sainsbury's butikker, og i yderste konsekvens kan det få stor betydning for vore eksport, hvis det ender med høje toldmure rundt om Storbritannien," siger Henrik Lund.
Han håber ikke, at det ender med 'norske tilstande', hvor udenlandske mejerivarer bliver holdt ude af markedet via høje toldmure, som beskytter de norske mejerier mod udenlandsk konkurrence.
Både han og andre danske fødevareproducenter venter derfor i spænding på udfaldet af de igangværende forhandlinger mellem EU og Storbritannien, som er ét af den danske fødevaresektors vigtigste markeder.
Især importen kan blive ramt
Det bekræftes af nye tal for udenrigshandlen med økologiske fødevarer. De viser, at Danmarks samhandel med Storbritannien er vokset markant gennem de seneste fem-seks år. Danmark eksporterede således økologi for 51 mio. kr. til Storbritannien i 2019. Det er et hop på plus 60 pct. i forhold til året før, mens importen sidste år voksede til 196 mio. kr. Det svarer til en vækst på hele 160 pct. i forhold til 2018.
Den helt store højdespringer på importsiden er kategorien sukker, sukkerprodukter og honning, som voksede fra 3 mio. kr. til 127 mio. kr. Udover almindeligt sukker, indeholder gruppen også næringsstoffer, som indgår i produktionen af fx babymad i pulverform. https://webgate.ec.europa.eu/tracesnt/login
Få hjælp på Brexit-site
For at være helt klar til Brexit er det vigtigt, at virksomheder og myndigheder har styr på, hvordan de skal håndtere den øgede import- og eksportkontrol af fødevarer, som træder i kraft den 1. januar 2021, oplyser Fødevarestyrelsen.
"I Fødevarestyrelsen oplever vi, at mange virksomheder, helt forståeligt, har en række spørgsmål. Derfor igangsætter vi nu en øget informationsindsats, hvor vi rådgiver virksomhederne om, hvad de skal være opmærksomme på, når Storbritannien træder ud af EU," siger Anna de Klauman, kontorchef fra Center for Internationalt Samarbejde i Fødevarestyrelsen.
I informationsindsatsen indgår bl.a. opslag på sociale medier og et Brexit-site, som rummer information om, hvordan virksomhederne kan forberede sig.
Brexit fører til nye krav
I første halvår af 2021 bliver der ikke stillet ekstraordinære krav til danske eksportører af økologiske fødevarer til UK, men Carmen Calverley fra Fødevarestyrelsen oplyser, at eksporten efter 1. juli 2021 skal følges af en 'GB økologikontrolattest', som skal udstedes af de danske myndigheder.
Importører af økologi fra UK minus Nordirland har derimod travlt, da de allerede fra starten af det nye år skal have godkendt en ny importprocedure, så de kan blive registreret i TRACES NT, som er EU's digitale importsystem for økologiske fødevarer fra lande udenfor EU.
Anna de Klauman anbefaler under alle omstændigheder, at de danske virksomheder, som handler med Storbritannien, sætter sig grundigt ind i de regler og certifikater, som gælder for netop deres produkter:
"Virksomhederne skal være opmærksomme på, at de ikke kan handle fødevarer med Storbritannien, som de gør det i dag. Fx skal de være registreret til import og eksport i Fødevarestyrelsen. Og så skal eksport af levende dyr til Storbritannien ledsages af et eksportsundhedscertifikat, ligesom import fra Storbritannien skal til veterinær grænsekontrol.
Kravet om eksportsundhedscertifikat gælder også for fødevarer dog først fra 1. april 2021.
Flere artikler fra samme sektion
Mejeriforeningen overtager Økodag fra Økologisk Landsforening
Økodag, hvor folk kan se øko-køerne komme på græs, blev stiftet i 2005 og har siden været arrangeret af Økologisk Landsforening. Fra og med næste år står Mejeriforeningen i spidsen for det. Branchen har været splittet, siden Arla meldte sig ud i protest.
Vestpå måtte Mikkel Berggreen se langt efter økologiske råvarer, så nu dyrker han dem selv - og forærer dem væk
"Hvis jeg vil have virkelig gode råvarer, må jeg selv dyrke dem," siger Mikkel Berggreen, som i sin tid tog hjem midt under studenterkørslen for at hyppe kartofler. Gode råvarer er så vigtige for ham, at han giver dele af sin høst gratis væk, så også familien og venner får glæde af den.
Skuffende salg får Arla til at skære i sortimentet af plantedrikke
Siden Arla i foråret 2024 valgte at droppe økologien i planteserien Jörd, er salget faldet yderligere, og selskabet drosler nu ned for det plantebaserede sortiment, som samlet har været et dyrt bekendtskab.