Annonce

Annonce

Forskellige bælgfrugter ligger i striber ved siden af hinanden

Ifølge lektor Hanne Lakkenborg Kirstensen bør dansk landbrug satse mere på produktion af planter til konsum. Foto: Colourbox

Lektor råder landbruget til at satse mere på planteproduktion

Dansk landbrug skal satse mere på innovation og udvikling inden for teknologi og bæredygtige dyrkningsmetoder, hvis ikke det skal gå glip af et væksteventyr, mener lektor.

Højværdiafgrøder som frugt, grøntsager og bælgfrugter skal i højere grad dyrkes i dansk landbrug for at sikre et udviklingspotentiale med stærke vækstmuligheder. Det mener lektor Hanne Lakkenborg Kristensen, der forsker i fødevareproduktion og dyrkningssystemer ved Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet.

”Vi går glip af et væksteventyr med et enormt udviklingspotentiale. Vi burde være meget mere fremme i skoene, når det gælder bæredygtig produktion af plantefødevarer. Det handler om nye arbejdspladser, bedre økonomi og en god, bæredygtig anvendelse af vores opdyrkede land,” fortæller hun til fagmediet Ingeniøren.

Hanne Lakkenborg Kristensen erkender dog også, at det er svært at anbefale landmænd at kaste sig ud i en større produktion af grøntsager og bælgfrugter, fordi der ikke findes en god forretningsplan for det lige nu.

Hun forventer dog, at efterspørgslen og afkastet på afgrøderne vil stige i fremtiden, og vi risikerer, at andre lande når at overholde os indenom, hvis ikke vi tør satse nu, mener hun.

At der er bedre økonomi i produktion af bæredygtige højværdiafgrøder end i produktion af konventionelle afgrøder, påvises ligeledes i rapporten 'Bæredygtig Udvikling – Fakta om Fødevareklyngen' fra Landbrug & Fødevarer'. Derudover vil omlægning fra dyrefoder til fødevareplanter være en fordel for fødevaresikkerheden og for klimaet, da det vil sænke CO2-udledningerne betydeligt.

Ud over at dyrke flere planter til konsum bør vi også producere fødevarerne mere bæredygtigt, eksempelvis ved at dyrke flere forskellige afgrøder på samme mark og have fokus på efterafgrøder til at styrke jordens frugtbarhed, siger hun.

Flere artikler fra samme sektion

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage

Danske servicestationer udfaser turbokyllinger

Dyreværnsorganisationen Anima roser danske servicestationer for at gå foran med dyrevelfærden ved at skærpe kravene til produktionsforholdene for slagtekyllinger.

24-04-2024 3 minutter Dyrevelfærd