Annonce

Annonce

Forskellige bælgfrugter ligger i striber ved siden af hinanden

Ifølge lektor Hanne Lakkenborg Kirstensen bør dansk landbrug satse mere på produktion af planter til konsum. Foto: Colourbox

Lektor råder landbruget til at satse mere på planteproduktion

Dansk landbrug skal satse mere på innovation og udvikling inden for teknologi og bæredygtige dyrkningsmetoder, hvis ikke det skal gå glip af et væksteventyr, mener lektor.

Højværdiafgrøder som frugt, grøntsager og bælgfrugter skal i højere grad dyrkes i dansk landbrug for at sikre et udviklingspotentiale med stærke vækstmuligheder. Det mener lektor Hanne Lakkenborg Kristensen, der forsker i fødevareproduktion og dyrkningssystemer ved Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet.

”Vi går glip af et væksteventyr med et enormt udviklingspotentiale. Vi burde være meget mere fremme i skoene, når det gælder bæredygtig produktion af plantefødevarer. Det handler om nye arbejdspladser, bedre økonomi og en god, bæredygtig anvendelse af vores opdyrkede land,” fortæller hun til fagmediet Ingeniøren.

Hanne Lakkenborg Kristensen erkender dog også, at det er svært at anbefale landmænd at kaste sig ud i en større produktion af grøntsager og bælgfrugter, fordi der ikke findes en god forretningsplan for det lige nu.

Hun forventer dog, at efterspørgslen og afkastet på afgrøderne vil stige i fremtiden, og vi risikerer, at andre lande når at overholde os indenom, hvis ikke vi tør satse nu, mener hun.

At der er bedre økonomi i produktion af bæredygtige højværdiafgrøder end i produktion af konventionelle afgrøder, påvises ligeledes i rapporten 'Bæredygtig Udvikling – Fakta om Fødevareklyngen' fra Landbrug & Fødevarer'. Derudover vil omlægning fra dyrefoder til fødevareplanter være en fordel for fødevaresikkerheden og for klimaet, da det vil sænke CO2-udledningerne betydeligt.

Ud over at dyrke flere planter til konsum bør vi også producere fødevarerne mere bæredygtigt, eksempelvis ved at dyrke flere forskellige afgrøder på samme mark og have fokus på efterafgrøder til at styrke jordens frugtbarhed, siger hun.

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion