Annonce

Annonce

To børn sidder ved et spisebord med tallerkener fyldt med grønsager

Den seneste pesticidrapport fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen viser, at økologiske fødevarer stort set ikke indeholder pesticidrester. Omvendt er der pesticidrester i 84 pct. af konventionel frugt og 42 pct. af konventionel grønt. Foto: Colourbox

Kontrol finder »signifikante« overskridelser af pesticidrester i frugt og grønt

"De skal hverken forekomme i vores mad, i vores natur eller i vores drikkevand," lyder det fra Økologisk Landsforening om pesticidrester i vores mad på baggrund af en ny rapport fra DTU og Fødevarestyrelsen.

Vil man undgå rester af syntetiske pesticider i sin mad, bør man vælge økologiske fødevarer. Det er endnu en gang en af de konklusioner, man kan udlede, når man læser den seneste rapport fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsens pesticidkontrol.

Kontrollen er baseret på 1.699 prøver af frugt, grøntsager, cerealier (korn, gryn o.lign.), babymad, animalske produkter og forarbejdede fødevarer, og der blev fundet pesticidrester i 84 pct. af alle prøver af konventionelt dyrket frugt (60 pct. af de danske), i 42 pct. af alle prøver af konventionelt dyrkede grøntsager (24 pct. af de danske) samt i 32 pct. af konventionelt dyrkede cerealier.

I en stikprøvekontrol blev der desuden fundet 39 fødevarer, hvor maksimalgrænseværdien for pesticidrester var overskredet. I 20 af de 39 produkter var overskridelserne "signifikante". Mængden af rester i 34 af prøverne, svarende til 2 pct. af det samlede antal prøver, blev vurderet til at kunne udgøre en sundhedsmæssig risiko, eller at en sådan risiko ikke kunne udelukkes.

Fødevarestyrelsen skriver i sin rapport, at mængden af pesticidrester har været nogenlunde konstant de seneste fem år, men i Økologisk Landsforening hæfter man sig ved, at der for frugt og grønt er fundet rester i hhv. 12 og 8 procentpoint flere prøver i år end for to år siden.

"I Økologisk Landsforening stiller vi os uforstående over, hvorfor det fortsat er tilladt at anvende pesticider. For rapporten viser med al tydelighed, at det går den forkerte vej med brugen af pesticider i landbruget rundt om i verden. Forekomsten af disse sprøjtegifte er ganske enkelt alt for høj. De skal hverken forekomme i vores mad, i vores natur eller i vores drikkevand. Et af midlerne til at stoppe brugen af syntetiske pesticider er at sikre, at flere landmænd lægger om til økologi," siger Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening.

Fund i 10 øko-prøver

Kontrollen har også udtaget økologiske produkter og her er blev der fundet rester i 10 prøver svarende til 5,7 pct. af de undersøgte økologiske prøver.

I fire af de ti prøver blev der fundet rester af spinosad, som er godkendt i økologisk produktion, men i de resterende seks prøver blev der påvist pesticider, som ikke er godkendte i økologien. Ét produkt bibeholdt sin status som økologisk, to produkter blev nedklassificeret, et produkt blev trukket tilbage på markedet, da en sundhedsmæssig risiko ikke kunne udelukkes, og for to af produkterne pågår stadig en vurdering.

Indholdet af pesticidrester er generelt så lavt, at det ikke udgør en sundhedsmæssig risiko, vurderer Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet ud fra den nuværende viden. Og selv hvis man en gang imellem spiser et stykke frugt eller grønt, som marginalt overskrider grænseværdierne, er ens sundhed heller ikke truet, lyder det fra kontorchef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand:

"Men pesticidrester i fødevarerne skal holdes under grænseværdien. Derfor har vi løbende kontrol med pesticidrester i både danske og udenlandske fødevarer, og vi reagerer konsekvent med påbud til virksomhederne om at trække varer tilbage, hvis de overskrider grænseværdierne."

Flere artikler fra samme sektion

Danmark satte solidt aftryk på BioFach

Nürnberg-messen cementerede i år sin position som den vigtigste indgang til det europæiske økologimarked for de danske producenter.

23-02-2024 5 minutter Eksport

Grøn bank leverer bedste resultat nogensinde

Merkur Andelskasse overgår sine egne forventninger med flere længder og med et overskud på 54,4 mio. kr. leverer banken sit hidtil bedste årsresultat.

23-02-2024 4 minutter finansiering

Lidl forlænger momsfri kampagne til marts

En stor interesse og et markant øget salg får nu Lidl Danmark til at forlænge deres momsfri-kampagne på frisk frugt og grønt, mens Økologisk Landsforening øjner en ny åbning for differentieret moms på økologiske fødevarer.

22-02-2024 4 minutter Detailhandel