Annonce

Annonce

Skulle gæsterne være i tvivl om, at de besøger en bæredygtig café, behøver de blot at kigge på de ansattes tøj, hvor cafeejer Lis Ladegaard Jacobsen t.v. har fået broderet det Økologiske Spisemærke med guldtråd, som det synlige bevis på, at mindst 90 pct. af råvarerne er økologiske. Foto: Jakob Brandt

Garvet kaffenørd har skabt unik café i gammelt tømrerværksted

Hos Kaffesmeden i Esbjerg er der dømt mormorhygge og 99,9 pct. økologi, og det giver masser af kunder og en sund økonomi i caféen i Smedegade 5.

”Kaffesmeden – Økologiske oplevelser” står der på et skilt ved den sorte port, som fører ind til baggården i Smedegade 5 i hjertet af Esbjerg. Siden 2017 har et voksende antal kaffetørstige esbjergenser og turister fundet vej til adressen, som tilbage i slutningen af 1800-tallet var ejet af en lokal tømmermester.

I dag er lugten af savsmuld og friske høvlspåner erstattet af duften af kaffe og friskbagt bagværk, og det er 59-årige Lis Ladegaard Jacobsen som står bag disken i Esbjergs første økologiske café. Lokalerne er møbleret med genbrugsmøbler og en indretning, som hun selv karakteriserer som mormoragtig. Det samme er smagen på den grød, det hjemmebagte brød og alle kagerne, idet den esbjergensiske caféejer sætter en ære i at lave alt fra bunden, som det var tilfældet i de fleste hjem for få generationer siden.

”Jeg syntes, at der manglede et sted i Esbjerg, som vi kunne være stolte af. Alt er hjemmelavet og jeg prøver at ramme den mormorsmag, som er ved at forsvinde,” siger Lis Jacobsen, hvis arbejdsdage typisk starter tidligt om morgenen, da hun starter med at bage brød.

Køber grønt hos Økotopen

"Hos mig er der ikke noget bakeoff, som altid smager ens. Jeg bruger brødrester fra dagen før i mine brød," siger Lis Jakobsen, som også laver sin egen sirup, da hun endnu ikke har fundet en færdiglavet, som smager godt.

Mest muligt af det grønne på Kaffesmedens sandwich kommer fra et lokale mikrogartneri, og brødet er selvfølgelig hjemmebagt.
Mest muligt af det grønne på Kaffesmedens sandwich kommer fra et lokale mikrogartneri, og brødet er selvfølgelig hjemmebagt.

Selv om Lis Jacobsen bruger en fast grossist, er der enkelte varer, som helst skal være helt friske, som hun foretrækker at købe hos det lokale mikrogartneri Økotopen.

”Jeg kunne sagtens købe det billigere i Netto, men jeg handler hos Økotopen, fordi det er friskere og smager bedre,” siger den økologiske kaffenørd.

Sorte tal på flere bundlinjer

Samtidig kan hun glæde sig over, at caféen har udviklet sig til en sund forretning.

”Det er gået over al forventning, og jeg har fået en stor skare trofaste kunder. Caféen er min lille baby, og jeg bliver ved, indtil jeg ikke kan mere,” smiler Lis Jacobsen, som er uddannet barista og har arbejdet som tjener i mere end 40 år.

Socialt engagement og bæredygtighed er to af grundpillerne under hendes måde at drive café på, og madrester og kaffegrums ender som kompost hos en lokal økolog. Før hun blev selvstændig var hun gennem mange år daglig leder af restauranten Dronning Louise på Torvet i Esbjerg, som arbejder for at skabe job til mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet, og den sociale mission viderefører hun på Kaffesmeden, hvor to af de ansatte er i flexjob.

Med på mærkerne

Lis Jacobsen har aldrig været i tvivl om, at Kaffesmeden skulle med i den økologiske spisemærkeordning, som administreres af Fødevarestyrelsen, og hun fortæller, at de mange stamgæster er glade for caféens grønne profil.

Gårdhave er det foretrukne valg for mange af gæsterne, men denne dag er der også pænt besøg inde i de hyggelige stuer
Gårdhave er det foretrukne valg for mange af gæsterne, men denne dag er der også pænt besøg inde i de hyggelige stuer

”Jeg oplever, at esbjergenser vælger min café til på grund af økologien,” siger den jyske caféejer, som driver en af landets 32 guldmærkede caféer, men få af dem kan matche hendes økologiprocent.

Dokumentationen er lige ved hånden, og det er en tydelig stolt Lis Jacobsen, som hiver den seneste kontrolrapport frem fra en skuffe i det trange køkken, hvor hun og en medarbejder netop har overstået den værste frokosttravlhed. "99,9 %", står der i feltet øverst i højre hjørne på rapporten fra Fødevarestyrelsen. Det vil sige, at det kun er én sølle promille af råvarerne, som ikke er økologiske.

Grossisten har oppet sig

"Ja, jeg mangler lige det sidste, men jeg går efter at komme op på 100 pct. næste gang," griner Lis Jacobsen, som bl.a. har haft udfordringer med at finde økologiske kardemommefrø som hele kapsler, men hun er parat til at justere lidt på opskrifterne, hvis det bliver nødvendigt for at nappe den sidste promille.

Da hun åbnede for godt fire år siden, oplevede hun, at der var enkelte råvarer, som hun ikke altid kunne få økologisk, og hun valgte for en periode at skifte grossist, men i dag er hun vendt tilbage til AB Catering, og det er hun glad for.

"Jeg må virkelig sige, at de har oppet sig i forhold til økologien," siger hun, og forlader caféens lille køkken med to kopper friskbrygget kaffe, som kort efter lander foran to gæster på et af kabeltromlebordene i den hyggelige gårdhave.

"Jeg er ikke udstyret med en stopknap, når jeg laver noget, jeg godt kan lide. I dag stod jeg op kl. 04 for at bage brød og jeg får nok først fri kl. 22. Men jeg har en god økonomi, og jeg er blevet bedre til at holde fri i weekenden," siger caféejeren, som bor sammen med sin mand i samme bygning, som Kaffesmeden, så hun bruger til gengæld ikke meget tid på transport.

Flere artikler fra samme sektion

Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen om Kantineprisen 2024

Kun kantinekøkkener med en økologiprocent på mindst 60 pct. kan deltage i dysten om Kantineprisen 2024, som finder en vinder på havnen i Gudhjem.

18-04-2024 2 minutter Events,   Professionelle køkkener,   Foodservice

Madland Festival kalder til samling, samtaler, hyldest og fejring

Det madpolitiske samlingspunkt og fællesskab Madland inviterer for femte år i træk til Madland Festival under sloganet: ”Gentænk madsystemet”.

17-04-2024 2 minutter Events

Økologisk Landsforening kæmper for, at æg ikke længere skal stå på køl - Danske Æg kæmper imod

Økologisk Landsforening ønsker et opgør med kravet om, at æg skal på køl, men hos Danske Æg vil man fastholde det.

15-04-2024 8 minutter Æg og fjerkræ,   Forbrug,   Detailhandel