Annonce

Annonce

Kunder ved butikshylde

Deltagerne i den kommende EU-kampagne har hentet inspiration hos Økologisk Landsforening, som følger projektet fra sidelinjen. Foto: Moment Studio

EU og fire europæiske lande lancerer økologikampagne til 40 mio. kr.

I løbet af de kommende tre år tester brancheorganisationer i Sverige, Finland, Belgien og Holland, hvordan man kan nudge forbrugerne til at købe flere økologiske fødevarer.

I 2022 lancerer Organic Sweden en treårig nuding-kampagne for økologi i samarbejde med søsterorganisationer i Finland, Holland og Belgien. Inden for projektet, der har fået arbejdstitlen ”Nudging Organic”, vil de undersøge, hvilke konkrete greb dagligvarehandlen kan benytte til at nudge forbrugerne til at købe flere økologiske fødevarer.

At nudge handler i denne forbindelse om et systematisk arbejder på at udvikle, teste og implementere adfærdspåvirkninger af kunderne i dagligvarehandlen ved eksempelvis at ændre på emballage, skiltning, placering af varerne m.m.

I en tid, hvor klimaet er blevet den altdominerende dagsorden, har salget af økologi i Sverige de seneste år været faldene, og Organic Sweden håber, at EU-kampagnen kan være med til at øge forbrugernes fokus på økologiske fødevarer, da den økologiske produktionsform bidrager til en mere bæredygtig fremtid på en del parametre, som rækker ud over ønsket om at bremse klimaændringerne.

Om kampagnen

  • Nudging Organic er et treårigt EU-projekt, der har til formål at øge salget af økologiske fødevarer ved at udvikle nye innovative metoder der kan ændre forbrugernes adfærd i butikken

  • Bag kampagnen står Organic Sweden og de økologiske brancheorganisationer Pro Luomo i Finland, Bionext i Holland og BioForum i Belgien

  • Samlet budget 40 mio. kr.

  • Heraf bidrager EU med 75 pct.

Ifølge en pressemeddelelse fra Organic Sweden, der er en brancheorganisation for alle, som arbejder for øget salg og eksport af økologiske fødevarer i Sverige, skal det ske ved hjælp af forskellige ”kreative greb og innovative løsninger ude i butikkerne”.

I kampagnen arbejder svenskerne sammen med de tre øvrige deltagerlande om at udvikle forskellige nudgingtiltag, som i første omgang bliver testet i udvalgte butikker i de fire lande.

Erfaringerne fra testbutikkerne bliver efterfølgende udnyttet i en bredere udrulning af nudgingkampagnen til flere butikker, og i Sverige bliver den del af kampagnen understøttet af udendørs annoncering i og ved butikker, samt markedsføring i digitale kanaler og på sociale medier, oplyser Organic Sweden, som i forbindelse med kampagnen har hentet inspiration på den danske side af Øresund.

Inspiration fra Danmark

I marts holdt chefkonsulent Helle Bossen fra Økologisk Landsforening et oplæg for parterne bag den nye internationale kampagne, som gerne ville høre om erfaringerne fra det danske nudging-projekt, som foreningen i 2021 gennemførte sammen med iNudgeyou. Det viste, at der i danske dagligvarebutikker er seks-syv forskellige adfærdsbarrierer, som står i vejen for, at flere forbrugere stopper økologiske fødevarer i indkøbskurven. Og ofte kan relativt små ændringer være med til at løfte salget.

”Det er dejligt, at der er nogen, som kan bruge vores viden,” siger Helle Bossen, som oplyser, at Danmark oprindeligt også var inviteret til at deltage i den store EU-kampagne, men at Økologisk Landsforening var nødt til at takke nej.

”Vi vurderede, at vi på daværende tidspunkt ikke havde ressourcer til at skaffe egenfinansieringen på 25 procent, men vi har aftalt, at vi sidder med på sidelinjen, så vi får del i indsigterne fra det internationale nudging-projekt,” siger Helle Bossen, som ad den vej håber at få nye fif til, hvordan det i fremtiden er muligt at hjælpe de danske dagligvarekæder med at øge deres økologiandel.

Store firmaer bidrager

”Det er en helt unik satsning, hvor vi i Organic Sweden vil synliggøre udvalget af økologiske fødevarer i butikkerne i samarbejde med en gruppe førende svenske fødevarevirksomheder,” siger Charlotte Bladh André, direktør for Organic Sweden.

De virksomheder, der allerede har tilsluttet sig den svenske gren af projektet og dermed bidrager til medfinansieringen, er Saltå Kvarn, Smakis, Dava Foods og Arla Foods, og det glæder direktøren, at kampagnen på den måde får opbakning fra nogle af de vigtigste kategorier for økologiske fødevarer; mel og korn, mejeriprodukter, æg og drikkevarer.

”Sammen med andre i branchen vil vi gøre det nemt for forbrugerne at træffe deres valg på et oplyst grundlag. Økologiske produkter bidrager ekstra meget til biodiversiteten og et naturligt kredsløb. Med denne kampagne håber vi at hjælpe flere med at vælge økologiske fødevarer, når de handler,” siger Konrad von Otter, som er ansvarlig for det økologiske sortiment hos Arla Sverige.

Kampagnen skal bidrage til EU's mål om 25 procent af landbrugsarealet i EU skal være økologisk i 2030, som er fastlagt i EU-Kommissionens strategi "Farm to Fork". I dag udgør Sveriges økologiske landbrugsareal ca. 20 pct. mens gennemsnittet i EU ligger på 9 pct.

Flere artikler fra samme sektion

Salget af økologi har stabiliseret sig

Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.

26-04-2024 3 minutter Detailhandel

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage