Annonce

Annonce

Et nyt projekt skal kortlægge variationen i bl.a. proteinindhold i økologiske hestebønner. Formålet er at få en bedre udnyttelse af hestebønner til fødevareprodukter. Foto: Colourbox

Hestebønners næringsværdi kommer under lup

Hestebønner varierer meget i proteinindhold, smag og andre ting. Derfor vil Aarhus Universitet nu kortlægge variationen i økologisk produktion af hestebønner, så man bedre kan udnytte afgrødens potentiale som fødevare.

Hestebønner er populære som en alternativ og klimavenlig proteinkilde. Men indholdet af proteiner, vitaminer og andre komponenter i hestebønner varierer en del, både imellem sorter, efter dyrkningssted og fra år til år. Det har betydning for bønnernes ernæringsværdi og deres egnethed som ingrediens i forarbejdede fødevarer.

Det skriver Aarhus Universitet i en meddelelse.

I et nyt projekt ledet af Aarhus Universitet bliver denne variation i økologisk produktion af hestebønner nu kortlagt. Det sker i et samarbejde mellem Institut for Fødevarer, Teknologisk Institut og firmaet Pure Dansk, der har haft succes med at sælge lokalproducerede økologiske hestebønner og andre tørrede bælgfrugter til danskerne.

”Vi vil kigge på variationen i proteinindholdet i en række sorter og undersøge protein- og aminosyre-sammensætningen, samt indholdet af vitaminer og mineraler,” siger Nina Aagaard Poulsen, lektor ved Institut for Fødevarer, AU og projektleder på projektet, der går under navnet ØKOFABA.

Fokus i ØKOFABA er på hestebønner som tørrede bønner og som ingrediens. Hestebønner indgår i dag allerede i en række produkter f.eks. i plantedrikke og køderstatnings-produkter.

Mens Aarhus Universitet laver en indholdsmæssig profil af hestebønnerne, kigger Teknologisk Institut på bønnernes funktionelle egenskaber i forhold til videre forarbejdning til fødevarer. Det kan bl.a. være øgning af proteinindholdet gennem vindsigtning.

”Ved vindsigtning sender man en luftstrøm gennem de formalede bønner, der så opdeler sig i fraktioner med mere eller mindre protein i. Det er interessant f.eks. i forbindelse med køderstatningsprodukter, hvor man således kan opkoncentrere proteinindholdet fra 25 pct. til måske 55 pct.,” forklarer Karin Loft Eybye, forretningsleder ved Teknologisk Institut i meddelelsen fra Aarhus Universitet.

Karin Loft Eybye tilføjer, at de ser frem til at gøre denne nye viden gældende i forhold til at få en bedre udnyttelse af hestebønner til fødevarer.

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion