Annonce

Annonce

Hestebønner i en skål

Et projekt, der arbejder med forædling af hestebønner til dyrkning under danske forhold, får det største beløb ved uddelingen af GUDP-midler i andet halvår af 2020. Foto: Fødevarestyrelsen

Hestebønner er topscorer når GUDP uddeler 80 mio. kr.

GUDP er klar med en stor pose penge til innovative projekter, der arbejder med udvikling af dansk produceret planteprotein til både foder og fødevarer.

Mange arbejder på at finde alternativer til importeret soja – både når det gælder foder og fødevarer. Det arbejde får nu en tidlig julegave fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram, GUDP, som samlet har øremærket 80 mio. kr. til forskningsprojekter.

De skal bl.a. bidrage til at finde nye sorter af hestebønner, som kan erstatte importeret soja, og fermenteringsteknologi der gør fødevarer baseret på græs og ærter så velsmagende, at de udkonkurrerer kødet.

I alt 12 projekter får del i pengene, der skal udvikler teknologi og metoder, der kan styrke en grøn omstilling af fødevaresektoren.

”Vi lægger vægt på at have en bred projektportefølje inden for hele fødevaresektoren på tværs af værd-kæden og på at fremme teknologi og metoder, som kan løse de aktuelle miljø- og klimaudfordringer, erhvervet står over for,” siger GUDP´s formand Mikael Thinghuus i en pressemeddelelse.

15 millioner kr. til hestebønner

Det mindste støttebeløb er på knap 300.000 kr., som går til Center for Frilandsdyr, der vil etablere et netværk for svineproducenter, som vil udveksle viden og erfaring om skov-landbrug med grise, hvor Økologisk Landsforening og flere universiteter er blandt samarbejdspartnerne.

Topscoreren blandt de nye projekter er et forædlingsprojekt, som får 15 mio. kr. til at udvikle nye sorter af hestebønner, som er egnet til det danske klima og har bedre proteinkvalitet end de sorter, man dyrker i dag.

Hvis forædlingsarbejdet lykkes, vil det blive muligt at erstatte en større del af sojaindholdet i husdyrfoderet med danske hestebønner.

På proteinområdet støtter GUDP desuden et fødevareprojekt, som udvikler nye fermenterings- og forarbejdningsmetoder, der kan forbedre smagen i proteinrige planteprodukter af bl.a. ærter og græs.

Målet er at skabe velsmagende ingredienser til plantebaserede fødevarer med så højt indhold af protein, at de kan være et velsmagende alternativ til kød på middagsbordet.

Det er supergodt, at der kommer udvikling på området. Det vil kun styrke vores ønske om øget plantebaseret kost og gerne med dansk producerede bælgplanter.

— Jesper Fog-Petersen, Økologisk Landsforeninig

”I 2020 har vi således prioriteret udviklingen af alternative proteinkilder højt, fordi der er et behov for at finde erstatninger til importeret soja. Vi ser samtidig en markedsudvikling med kraftig vækst i efterspørgslen efter plantebaserede fødevarer, og derfor er det naturligt, at GUDP prioriterer udvikling på det område højt,” siger Mikael Thinghuus.

Hos Økologisk Landsforening bliver der klappet i hænderne over de nye projekter hos Jesper Fog-Petersen, plantefaglig vidensudvikler. Sammen med foreningens markedsafdeling har han i 2020 arbejdet med projekt 'Økologiske proteinafgrøder til klimavenlig human ernæring'. Arbejdet med de økologiske bælgplanter fortsætter efter nytår i et nyt projekt 'SORT it out' med støtte fra Promilleafgiftsfonden, og han øjner en god synergi mellem de forskellige projekter, som sammen kan bidrage til en fremtid, hvor der kommer flere grønne proteiner på tallerkenen.

"Det er supergodt, at der kommer udvikling på området. Det vil kun styrke vores ønske om øget plantebaseret kost og gerne med danskproducerede bælgplanter," siger han til Økologisk Nu.

Flere artikler fra samme sektion

Økojord A/S udbetaler for første gang udbytte til aktionærerne

Efter et år med et historisk flot resultat på 3,1 mio. kr. rundede selskabet, der står for opkøb af landbrugsejedomme for Danmarks Økologiske Jordbrugsfond en ny milepæl ved for første gang at levere på tre bundlinjer og udbetale et mindre udbytte til aktionærerne.

16-05-2024 7 minutter

Europæerne spiser mindre og mindre kød

Siden 2019, da kødforbruget toppede, er det faldet godt 1,5 pct. årligt. Især forbruget af grisekød er faldet.

15-05-2024 1 minutter Forbrug,   Statistikker

Det Økologiske Høstmarked er meget mere end et udstillingsvindue

Der er mange grunde til at holde høstmarked, og for flere af de garvede høstmarkedsværter er det vigtigste ikke det ekstra salg, som det populære event skaber i løbet af de to sensommerdage.

15-05-2024 6 minutter