Annonce
Annonce
Tilbage i 2017 blev burgerne fra Gasoline Grill kåret som en af de bedste i verden, og nu kan den første af burgerkædens salgssteder skilte med det økologiske spisemærker i guld. Foto: Jakob Brandt
Første øko-guld til dansk burgerbar
Gasoline Grill bliver den første burgerbar i Danmark, der certificeres med det Økologiske Spisemærke i guld.
Når Gasoline Grill slår klappen op til en ny sæson på Broens Gadekøkken i slutningen af marts, bliver det med guld på væggen. Økologiregnskabet er gjort op over vinteren, og tallene dokumenterer, at 90-100 pct. af råvarerne er økologiske, hvilket giver ret til at bruge guldmærket.
Dermed har Gasoline Grill nået en vigtig milepæl, da det fra første færd har været missionen for folkene bag Gasoline Grill, at økologi og bæredygtighed skulle være en grundsten under konceptet. Fra den første bøf ramte grillen, er der blevet arbejdet med økologisk kød, ost og grønt.
Det skulle vise sig at være en udfordring at skaffe økologiske pickles, bølgefritter og burgerboller i den rigtige kvalitet.
Men i samarbejde med dedikerede leverandører blev det udviklet de nødvendige økologiske varianter af ingredienserne i den burger, som den københavnske burgerbar er verdenskendt for.
”Ved at operere under guldmærket inden for det Økologiske Spisemærke afgiver vi ikke alene et løfte til vores gæster og os selv, om at lave mad mere ansvarligt, vi afgiver samtidig et løfte til miljøet omkring os,” siger Klaus Wittrup i en pressemeddelelse.
Coca-Cola trækker ned
At det i første omgang kun er baren på Broens Gadekøkken, der får guldmærket, skyldes alene den klassiske dåse Coca-Cola, Squash og Jarritos, der sælges fra køleskabet på de øvrige tre adresser, hvor Gasoline Grill sælger fastfood til københavnerne.
På Broens Gadekøkken serveres kun den hjemmelavede økologiske limonade og en økologisk milkshake udviklet i samarbejde med Hansen Is. Alle øvrige kolde drikke skal købes andet steds på markedet – og de trækker derfor ikke ned i det samlede økologiske regnskab hos Gasoline Grill.
”Grunden til, at vi først nu får guldmærket og kun får det på Broens Gadekøkken, er, at vi på vores andre locations gerne vil kunne tilbyde vores kunder en traditionel Coca-Cola til deres burger – og den trækker ganske enkelt ned i det samlede regnskab, hvor alt tæller med, men der skal også være plads til en klassisk sodavand en gang i mellem. Jeg synes, de hører sig til. Holder du dig fra dem, kan du få den kulinariske guldoplevelse på alle vores adresser,” siger Klaus Wittrup.
Blandt verdens bedste burgere
Gasoline Grill åbnede sin første burgerbiks i lokaler ved en tankstation på Borgergade i København tilbage i 2016, men det var først, da det amerikanske medie Bloombergi 2017 kårede burgerbaren som den 27. bedste af sin slags i verden, at Gasoline Grill for alvor blev kendt hos den brede danske befolkning.
Når der i dag ved middagstid ofte er kø foran den gamle ikoniske tankstation, består den af folk med tomme maver, som utålmodigt venter på at sætte tænderne i en anden slags brændstof end benzin i form af økologiske burgere.
Kødet til burgerne stammer fra nøje udvalgte udskæringer fra økologisk kødkvæg fra Friland, så det var ikke tilfældigt, at burgerbaren kom i fornemt selskab, da det anerkendte amerikanske erhvervsmedie Bloomberg indlemmede Gasolin Grill på listen over verdens 27 bedste burgerbarer.
Den femte burgerbar åbner snart
Stifteren af det københavnsk burgerkoncept, Klaus Wittrup, var naturligvis ovenud begejstret over, at hans øko-burgere faldt i så god smag hos dommerne fra burgerens hjemland.
”Jeg er vildt glad og stolt over udnævnelsen. Det er for vildt, at vi som de eneste i Nordeuropa er kommet med i det selskab,” sagde Klaus Wittrup tilbage i 2017, da nyheden fik salget til at gå helt amok, og i flere dage var der allerede udsolgt midt på eftermiddagen.
Siden er det kun gået én vej, og inden sommerferien åbner Gasoline Grill sin femte burgerbar, som kommer til at ligge på Frederiksberg.
Flere artikler fra samme sektion
Randers Kommune modtager pris for skarp grøn indkøbspolitik
Øgede krav til bæredygtige indkøb har på et halvt år øget økologiandelen i Randers Kommunes fødevareindkøb fra 51 pct. til 63 pct.
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner har samme ernæringskvalitet som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.