Annonce

Annonce

Middagsselskab med grønne retter på bordet

For at hjælpe klimasnakkene på vej, kan man få tilsendt et samtalespil, hvis man i forbindelse med Danmarks nationale Klimahandledag inviterer naboerne eller kollegaerne til en grøn, økologisk fællesmiddag. Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Giv en hånd til klimaet på Danmarks nationale Klimahandledag

Alle kan bidrage til den grønne omstilling, og både små og store indsatser tæller på Klimahandledagen 25. april, hvor det er ambitionen at gøre klimaet til en fælles sag for alle borgere.

Klimahandledagen er Danmarks nationale handledag for klimaet, og en oplagt anledning for alle danskere til at gå sammen med deres naboer, kollegaer eller fodboldhold for sammen at give en hånd til klimaet ved at gøre deres hverdag en smule grønnere, skriver Grønne Nabofællesskaber i en pressemeddelelse.

Organisationen Grønne Nabofællesskaber arbejder på at skabe lokale netværker for folk og familier, som ønsker at bidrage til den grønne omstilling. Sidste år testede organisationen med hjælp fra Veluxfondene, om det var muligt at få gang i samtalerne om klimaet, hvis man fik involveret alt fra kantinerne i kommuner som Roskilde og Svendborg, til nabofællesskaber fra Nørre Snede til Frederikssund.

Målet på 5.000 deltagere blev gjort til skamme, da mere end 10.000 danskere var engageret på dagen, og i år er ambitionerne langt større og partnerkredsen hastigt voksende, oplyser Grønne Naboskaber.

Torben Blok, markedschef for foodservice i Økologisk Landsforening ser frem til en dag i klimaets tegn. Det er der behov, og han beskriver dagen som en oplagt mulighed for at danskerne giver deres fødevareforbrug et grønt serviceeftersyn.

”Brug dagen til at se, hvad det er, du spiser. Både når du er hjemme i privaten, i kantinen på arbejdet, i børnenes skole og når du booker et weekendophold eller en ferietur. Alle steder, hvor du spiser, er det vigtigt at huske at tænke økologien med, så vi sammen kan være med til at give en hånd til biodiversitet, klima og rent drikkevand," siger markedschefen.

Hvad nytter klimahandling i fællesskab?

Da FN's klimpanel IPCC udgav deres sidste klimarapport, var det med anbefaling om, at man igangsætter mere vidtrækkende politiske tiltag, og at man involverer borgerne direkte i den grønne omstilling. Herhjemme har tænketanken Concito og Deltager Danmark set på, hvilken rolle vores hverdagsforbrug spiller i det samlede regnskab.

Resultatet er en hvidbog med konkrete anbefalinger på de klimahandlinger, vi skal have gang i for at komme i mål med den nødvendige omstilling af alle dele af det danske samfund.

“Det er helt rigtigt, at det ikke er den enkeltes ansvar eller den enkeltes røde bøffer, som gør udslaget for Danmarks udledninger af drivhusgasser. Men med det fokus mister man også blikket for den større pointe, nemlig at vi bliver nødt til at ændre vores vaner for at få en rig hverdag, som ikke slider på planeten.  Og når vi i fællesskab ændrer vores opfattelse af, hvad et ’godt måltid’ er, eller hvad ’en smuk have’ er, så rykker vi også noget på de store udledninger”, siger Rune Baastrup, direktør i Deltager Danmark samt Teknologirådet og medforfatter til hvidbogen.

“Vi kan se i forskningen, at der findes sociale tipping points, hvor få menneskers ændrede adfærd kan få store forandringer til at rulle. Håbet med Klimahandledagen er, at det kan fungere som en anledning til at få nok involveret, så nye grønne vaner går hen og bliver normen – ét nabofælleskab eller én kantine ad gangen,” siger Rune Baastrup.

Ifølge Bent Mariager skal vi turde tro på hinanden og på os selv.

“Nogen må gøre noget. Det er ofte den reaktion, som jeg får, når snakken kommer over på klimaet,” siger Bent Mariager, som var med til at stifte Grønne Nabofællesskaber for at finde andre som ham selv, der gerne ville gøre hverdagen mere klimavenlig.

Opskriften på en klimahandling begynder med dig

Find sammen med dem, som du gerne vil gøre noget sammen med.
Snak om, hvad I gerne vil gøre sammen. Afhold fællesmiddag, lav en session med kollegaerne om, hvordan I minimerer brug af engangsemballage, plant en skoleskov med den lokale folkeskole, lev vegetarisk før kl. 18 i en uge, lad være med at købe nyt i et halvt år, behold alt grønt affald på egen matrikel, eller måske har I mere lyst til at spise en grøn middag med naboerne for at snakke om, hvordan området kan blive mere klimavenligt?

Partnerkredsen bag Klimahandledagen tæller bl.a. Grøn Kirke, Dox Danmark, Praktisk Økologi, Meyers, Kommunernes Landsforening, Repair Cafe Danmark samt flere af landets kommuner. Concito er videnspartner mens Velux-fondene støtter dagen økonomisk.

Flere artikler fra samme sektion

Der var økologi i gryderne, da nordsjællandske spejdere tog på sommerlejr

550 spejdere fra Ege Divisionen satte økologien øverst på menukortet, da de indledte sommerferien med en uge i det fri.

08-07-2024 3 minutter Foodservice

Forbrugerekspert: Økologi skal være en hverdagsven i klimakampen

Økologien skal oppe sig på convenience og være mere tydelig i sit klimabudskab, mener Flemming Birch, analytiker og forbrugerekspert i Birch & Birch.

08-07-2024 5 minutter

Rødt kød og kaffe kan øge dit indtag af PFAS-stoffer

Gravide, som indtog høje mængder af bl.a. hvide ris, æg, rødt kød og kaffe, havde typisk et højere niveau af PFAS-stoffer i deres brystmælk og blod end dem, som havde et lavere indtag, viser en ny undersøgelse.

05-07-2024 3 minutter PFAS,   Forskning