Annonce
Annonce
Forbrugerne er i gang med at skærpe deres fokus på fødevarer, der bidrager positivt til klimaet, mener Flemming Birch, og hvis ikke det økologiske budskab bliver skærpet ift. klima, risikerer de økologiske producenter, at forbrugerne går andre veje. Foto: Jakob Brandt Foto: Jakob Brandt
Forbrugerekspert: Økologi skal være en hverdagsven i klimakampen
Økologien skal oppe sig på convenience og være mere tydelig i sit klimabudskab, mener Flemming Birch, analytiker og forbrugerekspert i Birch & Birch.
Ligesom vi troede, at klimakampen i indkøbskurven var erstattet af et ensidigt fokus på pris, vender opmærksomheden tilbage på klimaspørgsmålet.
Forbrugerne har trods leveomkostningskrisen ikke glemt, at de kan gøre en forskel gennem deres fødevareindkøb, og de stiller krav om at blive taget i hånden af producenter og detailhandel, mener Flemming Birch, analytiker og forbrugerekspert i Birch & Birch.
»Klima er på ingen måder lagt ned. Vi er blevet vant til debatten, og klima fylder fortsat mest på den samlede bæredygtighedsdagsorden,« siger Flemming Birch, analytiker og forbrugerekspert i Birch & Birch, som gennem mange år har fulgt udviklingen i dansk detailhandel.
»Derfor er det vigtigere end nogensinde, at økologien en gang for alle skærer en tydelig rolle ud for sig selv i klimaspørgsmålet og taler mere klart til forbrugerne,« siger han videre.
Dyrkelsen af kroppen er selvdisciplinering i form af kosttilskud, biohacking og et renhedsideal, hvor økologien også kan spille en væsentlig rolle.
— Flemming Birch, Birch & Birch
Alt for mange forbehold og mudrede, komplekse budskaber forsvinder i debatten. Og selvom dyrevelfærd, biodiversitet og rent grundvand også er meget vigtige temaer, er den gennemsnitlige dansker altså sporet ind på, at klima står absolut øverst.
»Hvis ikke det økologiske budskab bliver skærpet ift. klima, risikerer man, at forbrugerne går andre veje,« siger Flemming Birch.
Hverdagen skal være nem
Tiden er faktisk gylden for de økologiske værdier. For selvom inflationen har stabiliseret sig, og flertallet af danskerne er økonomisk optimistiske, har krisen medført nye vaner. Vi er opmærksomme på madspild, de høje priser på kød har lært os at spise mindre, og det grønne på tallerkenen finder nye gastronomiske former, mener Flemming Birch.
»Verden er stadig usikker, mange boligejere skal lægge lån om til højere renter, og alle kender prisen på en kilowatt-time. Så den nye fornuft og antiforbrug er blevet hverdag,« siger han.
»Men midt i ønsket om at være bæredygtige vil vi helst ikke ændre vaner. Derfor skal produkterne, vi køber, passe ind i vores hverdag, og derfor er convenience stadig stort,« siger Flemming Birch.
Han spår, at økologiens vækstpotentiale inden for convenience ligger i produkter, der gør det hjemmelavede nemmere. Det kan være grønt, der er snittet, bælgfrugter som er udblødte eller kogte og smagfulde planteprodukter, der er bedre og nemmere at tilberede end det kød, som vi forsøger at skære ned på.
Mindre kød i gryden
Gennem de seneste år har flere undersøgelser vist, at danskerne gerne vil spise grønnere og mere bæredygtigt, men at vaner er svære at ændre.
Samtidig hjælper det heller ikke, at de plantebaserede fødevarer ofte placeres samlet og for sig selv i butikkerne og markedsføres som ’veggie’ eller ’vegansk’, mener Flemming Birch.
»I stedet burde de stå sammen med de andre varer, så kunderne opdager, at der er et alternativt produkt, som ikke er forbeholdt de mest overbeviste eller personer, der bekender sig til en særlig måde at spise på,« siger han.
Alt tyder på, at kød værdimæssigt flytter sig. Allerede nu har de mest bevidste forbrugere skåret ned på kødet, og i de kommende år vil den tendens brede sig, vurderer Flemming Birch. Det er primært okse- og svinekødet, der bliver sjældnere gæster i gryderne og glem alt om store stege, helstegte pattegrise og brontosaurus-steaks.
Sundhed er ikke for sjov
Oveni det er et nyt sundhedsfokus på vej. De fleste har allerede stiftet bekendtskab med periodisk faste, isbade og andre fænomener, som er en del af den nye selvoptimeringstendens.
»Vi kommer fra en periode, hvor sundhed var noget, vi skulle komme nemt til, og fokus var rettet mod kropspositivisme. Nu sniger der sig en mere maskulin trend ind, som har fået navnet Bro Wellness, der handler om at basere sin sundhed på dokumenteret viden,« forklarer Flemming Birch.
»Dyrkelsen af kroppen er selvdisciplinering i form af kosttilskud, biohacking og et renhedsideal, hvor økologien også kan spille en væsentlig rolle.«
Samlet set er den moderne forbruger optaget af klima, nem hverdag og sundhed, men også af en træthed over skulle navigere i budskaber og dokumentation. Derfor vurderer Flemming Birch, at økologiens vigtigste rolle fortsat er at kommunikere værdierne og de iboende fordele på en tydelig måde.
Vivienne Kallmeyer er kommunikationskonsulent i Økologisk Landsforening, og artiklen er tidligere bragt i Økologisk Landsforenings Markedsrapport 2024.
Flere artikler fra samme sektion
Nordjysk forlystelsespark etablerer eget økologisk ismejeri
Fårup Sommerland sender i løbet af de kommende måneder seks medarbejdere på ismejerikursus i Italien, så parken næste år kan fejre sit 50 års jubilæum ved at servere is fra parkens eget økologiske ismejeri.
Danish Crown fyrer 500 ansatte
Datterselskabet Friland ved endnu ikke, hvordan det bliver ramt af moderkoncernens spareplan, som samlet skal reducere omkostningerne med en halv mia. kr.
Øko-pionerer drog til Carlsberg Byen for at tale det økologiske oksekød op
Kvæg bliver i disse år udskammet som klimasyndere, men debatten mangler nuancer, mener Økologisk Landsforening, der argumenterer for, at naturen og biodiversiteten er afhængig af koen på græs. Derfor har foreningen inviteret Danske Madpublicister og en række øko-pionerer på en tur med formålet at sætte fokus på nuancerne.