Annonce

Annonce

Tre plakater for En himmel til forskel

Økologisk Landsforening stod i perioden fra 2017-2020 i spidsen for kampagnen Ren Madglæde, og foreningen er enig med dagligvarekæderne om, at en ny stor fælles kampagne kan være med til at booste økologien. Foto: Jakob Brandt

Dagligvarekæderne efterlyser fælles kampagne for økologi

Økologisk Landsforening er enig i, at tiden er moden til en større fælles kampagne, hvor aktører på tværs af hele værdikæden går sammen for at booste det økologiske salg.

Fra 2017-2019 stod Økologisk Landsforening i spidsen for den landsdækkende økologikampagne ’Ren madglæde’. Med et budget på 25 mio. kr. fra EU blev den Danmarks hidtil største kampagne for økologiske fødevarer.

Den var med til at løfte det økologiske salg, og nu da forbrugerne er ved at vende tilbage til økologien efter et par år med nedgang i salget, vurderer flere kæder, at tiden er moden til igen at søsætte en større fælles kampagne, som kan være med til at revitalisere økologien.

En af dem er den fremadstormende discountkæde Rema 1000, som normalt har en side med økologivarer i tilbudsaviserne hver uge. Kæden gennemfører desuden forskellige kampagner hen over året - både på sociale medier og andre platforme, men salgs- og marketingdirektør Anders Rene Jensen efterlyser en større fælles kampagne, som kan bidrage til at give hele det økologiske marked et tiltrængt løft.

»Jeg synes, at hele branchen skal gøre mere for at oplyse forbrugerne om økologi, for eksempel gennem landsdækkende kampagner hvor alle kommunikerer de samme budskaber på de vigtige dagsordener. Jeg synes, at det er vigtigt, at vi lægger vores kasketter uden for døren og så arbejder sammen på de store dagsordener. Så kan vi konkurrere på produkt og pris i det daglige,« siger Anders Rene Jensen, i Økologisk Landsforenings nye markedsrapport.

En fælles kampagne kan give et større impact end kædernes egne kampagner, men det er en stor opgave at få både kæderne, de økologiske producenter og andre aktører i værdikæden til at arbejde sammen om en fælles kampagne, så det kan tidligst blive en realitet i 2025.

— Carsten Ahrenfeldt, markedschef, Økologisk Landsforening

Fokus på de unge

I rapporten bakkes han op af Jeff Salter, direktør for kommerciel, kategori og areansvarlighed i Coop Danmark. Han mener, at det er vigtigt, at vi finder nye måder at kommunikere økologien til de nye generationer på.

»De er opvokset med Ø-mærket, men har behov for at få mere viden om, hvad der ligger bag. Lige nu har vi ikke en fast plan for, hvordan det skal ske. Men der er ingen tvivl om, at der er et stort behov, også set i lyset af de dagsordener der er vigtige for de unge. Vi har som samlet branche en stor formidlingsopgave – og det er efterhånden mange år siden, vi sidst har haft en landsdækkende kampagne på tværs af markedsaktørerne. Det har vi brug for,« siger han i markedsrapporten, som viser, at det økologiske dagligvaresalg i 2023 lå på 15,5 mia. kr. Det er samme niveau som året før, men Økologisk Landsforening forventer, at salget vokser til 17,4 mia. kr. i 2025.

Øl rækker hånden frem

Markedschef Carsten Ahrenfeldt fra Økologisk Landsforening forstår godt ønsket om en fælles markedsføringskampagne, hvor aktører på tværs af hele værdikæden fortæller om alle fordelene ved at handle økologisk.

»Det lyder som en rigtigt god idé, og det er noget, som vi gerne vil kigge ind i. En fælles kampagne kan give et større impact end kædernes egne kampagner, men det er en stor opgave at få både kæderne, de økologiske producenter og andre aktører i værdikæden til at arbejde sammen om en fælles kampagne, så det kan tidligst blive en realitet i 2025,« vurderer Carsten Ahrenfeldt.

I mellemtiden kan kæderne trække på en bred vifte af kampagnemateriale, som kan downloades via foreningens hjemmeside.

Foreningen gennemfører desuden flere større og mindre økologikampagner og events og har en løbende dialog med forbrugerne på de sociale medier via universet ’I Love Øko’, som i øjeblikket kører kampagne for økologisk oksekød, mens babymad-kampagnen ’Det rene barnemad’ ruller over skærmen efter sommerferien.

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion