Annonce
Annonce
Professor Philip Landrigan mener, at personer i alle aldre bør være bekymrede over fund af glyphosat-rester i urinen, men han er især bekymret for børnene. Foto: Tim Reckmann/flickr/CC BY NC 2.0
Fire ud af fem har rester af glyphosat i urinen
Mere end 80 pct. af børn og voksne i en stor amerikansk undersøgelse havde rester af glyphosat i deres urin. Forskere kalder det bekymrende, da pesticidet er mistænkt for at være kræftfremkaldende.
En ny undersøgelse foretaget af CDC (Centers for Disease Control and Prevention) i USA viser foruroligende nyt ifølge forskerne bag. Mere end 80 pct. af børn og voksne har nemlig rester af glyphosat i deres urin.
Det skriver The Guardian.
Glyphosat er verdens – og Danmarks – mest anvendte aktivstof i pesticider. Det er et såkaldt herbicid, der bruges til at bekæmpe ukrudt med, og bl.a. er det aktivstoffet i ukrudtsmidlet Roundup.
En gruppe på 2.310 personer, der er repræsentativ for den amerikanske befolkning, fik i undersøgelsen testet deres urin. Af dem havde hele 1.885 personer målbare rester af glyphosat i urinen. Omkring en tredjedel af testpersonerne var børn mellem seks og 18 år.
I 2015 blev glyphosat vurderet af IARC (International Agency for Research on Cancer) som værende “sandsynligvis kræftfremkaldende”, og derfor er det bekymrende, at så stor en andel af befolkningen har rester af det i urinen.
”Personer i alle aldre bør være bekymrede, men jeg er især bekymret for børnene,” siger professor Philip Landrigan til The Guardian og fortsætter:
”Børn er i højere grad eksponeret for pesticider end voksne, da de i forhold til deres vægt drikker mere vand, spiser mere mad og indånder mere luft. Derudover har børn mange år af livet foran sig, hvor de kan udvikle sygdomme med lang inkubationstid såsom kræft. Det er i særdeleshed en bekymring med herbicidet glyphosat.”
I EU udløber godkendelsen af glyphosat i december i år, men den forventes at blive midlertidigt forlænget på grund af forsinkelser i godkendelsesprocessen. De to EU-agenturer, EFSA og ECHA, skal være færdige med en risikovurdering, før EU kan tage en endelig beslutning om en eventuel fornyelse af godkendelsen.
Flere artikler fra samme sektion
Randers Kommune modtager pris for skarp grøn indkøbspolitik
Øgede krav til bæredygtige indkøb har på et halvt år øget økologiandelen i Randers Kommunes fødevareindkøb fra 51 pct. til 63 pct.
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner har samme ernæringskvalitet som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.