Annonce
Annonce
En stor turbokylling proppet ned i en indkøbskurv var ét af de billeder, der prægede Animas landsdækkende kampagne rettet mod Rema 1000. Nu har kæden besluttet i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse at udfase sortimentet med kyllingeracen. Foto: Anima
Dyrevenner: Rema 1000 har taget fusen på os
Dyreværnsorganisationen Anima har gennem længere tid forsøgt at presse Rema 1000 til at udfase den såkaldte turbokylling. Kædens nye udmelding kommer alligevel bag på organisationen.
Både Anima og Dyrenes Beskyttelse roser Rema 1000 for kædens nylige udmelding om, at den sætter konkrete mål for en udfasning af den såkaldte turbokylling Ross 308.
”Det er en meget stor og god nyhed for alle de mange landbrugsdyr, som i kraft af aftalen vil få et liv med adgang til det fri, mere plads og mulighed for at udleve deres naturlige adfærd. Aftalen med REMA 1000 er et resultat af en lang og grundig dialog, hvor der både er sat ambitiøse målsætninger på kort og lang sigt. Det er mål, der flytter såvel sortiment som markedsføring af varer med høj dyrevelfærd meget hurtigt, så danske forbrugere får nem adgang til at vælge god dyrevelfærd i de daglige indkøb. En aftale som på mange måder viser vejen frem på det danske detailmarked,” siger direktør i Dyrenes Beskyttelse Britta Riis i en pressemeddelelse.
Mens Dyrenes Beskyttelse har været i tæt dialog med Rema 1000 om planen og er blevet samarbejdspartner, kommer målsætningen som en overraskelse for Anima, der for halvandet år siden iværksatte landsdækkende kampagner for at få Rema 1000 til at udfase de hurtigt voksende kyllinger.
"I dag må vi indrømme, at Rema 1000 har taget fusen på Anima. I den forbindelse vil vi gerne være blandt de første til at tage hatten af og sende en stor applaus i Rema 1000's retning. Selvom der er nogle ting omkring kyllingers pladsforhold, vi stadig gerne vil drøfte med Rema 1000, så må i dag være en dag, hvor vi roser virksomheden for at have taget en vigtig beslutning for mange millioner kyllinger," siger kommunikationschef i Anima Thorbjørn Schiønning i en kommentar til udmeldingen.
Flere skal have råd til bedre dyrevelfærd
Aftalen mellem Rema 1000 og Dyrenes Beskyttelse omhandler ikke kun slagtekyllinger, men også kød fra grise og mejeriprodukter. Målet er bl.a., at 25 pct. af salget af al fersk kød fra gris og kylling skal komme fra frilandsproduktioner inden for de næste to til tre år. Derudover skal produkter lavet af de mindre kendte udskæringer af dyrene i langt højere grad blive mulige at købe med Dyrenes Beskyttelses anbefalingsmærke på.
"Det betyder utrolig meget for at mindske ressourcespild og for økonomien hos de landmænd, som investerer i produktioner med høj dyrevelfærd," siger Britta Riis.
Jonas Garly Sørensen, der er kategorichef på fersk kød og fjerkræ i Rema 1000, fortæller, at målet også er at kunne tilbyde kunderne et højere niveau af dyrevelfærd til en god pris, der gerne skal få endnu flere til at tilvælge produkterne, når de køber kød.
Ross 308-kyllingen er blevet en øm tå i produktionen af slagtekyllinger, da den hastige tilvækst medfører en forøget risiko for flere velfærdsproblemer, bl.a. gangbesvær og vejrtrækningsproblemer. Flere kæder har derfor valgt at udfase salget af kyllingen de kommende år.
Partnerskabet mellem Rema 1000 og Dyrenes Beskyttelse
Aftalen er femårig og indebærer en aftale om udfasning af Ross 308-kyllinger og en løbende overgang til langsommere voksende kyllinger, først som ferskvarer, forhåbentligt allerede i 2. halvdel af 2022, og senest i løbet af 2023, og det er ambitionen, at det også sker i frossen og forarbejdet form inden for de kommende år.
REMA 1000 vil som den første detailkæde i Danmark tage et såkaldt anatomisk ansvar på fritgående kyllinger, så meromkostningen ved at producere kyllinger med højeste dyrevelfærd bliver så begrænset som muligt, så endnu flere danskere får råd til at tilvælge den gode dyrevelfærd. Derfor vil der både være fritgående kylling på frost og forarbejdet kylling i REMA 1000 butikker senest i 2024.
Senest ved udgangen af 2022 består det faste ferske sortiment i REMA 1000 kun af mere langsomt voksende kyllinger.
Ferske kyllinger solgt på kampagne konverteres løbende fra Ross 308 til en langsommere voksende race, efterhånden som der er tilstrækkeligt mængder til det hos producenterne.
Senest med udgangen af 2023 er alt kylling af racen Ross 308 på ferskvarer udfaset.
Det er yderligere ambitionen i aftalen, at Ross 308 som råvare og ingrediens er helt udfaset i alle produkter med udgangen af 2025.
Kilde: Dyrenes Beskyttelse
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.