Annonce
Annonce
Aktivisterne fra Dyrenes Alliance er utilfreds med dyrevelfærden i den økologiske mælkeproduktion, og de betegner Økodag som velfærdswasching. Foto: Jakob Brandt
Dyreaktivister brugte Økodag til at agitere for plantebaseret kost
Et par af de økologiske gårde, som var vært for Økodag, fik i år besøg af dyreaktivister, som er utilfredse med dyrevelfærden i den hjemlige mælkeproduktion.
Under mottoet: ”Ikke din mor – ikke din mælk – drik planter”, forsøgte Dyrenes Alliance i weekenden at skabe opmærksomhed omkring deres modstand mod den animalske mejeriproduktion og Økodag, som de karakteriserer som et velfærdswashing-event.
I Jylland havde en håndfuld dyreaktivister derfor taget opstilling ved indkørslen til Heegaard, som var en af landets 42 værtsgårde for Økodag, som sammen med ca. 136.000 børn og voksne fejrede, at de økologiske køer søndag kom på græs for første gang i år.
Med budskaber som ”Selv køer på økologiske gårde bliver behandlet som maskiner”, forsøgte aktivisterne at få Økodags-gæsternes opmærksomhed, inden de drejede ind på gården, som ligger ved Galten 20 km vest for Aarhus.
Gæsterne var mere til fest end protest
I de få minutter, da Økologisk Nu talte med aktivisterne, varierede reaktionerne bag ruderne i strømmen af forbipasserende biler fra en hovedrysten til flere varianter af et mindre pænt håndtegn, som inkluderer en lodret langefinger. Hovedparten af gæster rullede bare forbi og fulgte parkeringsvagternes anvisning. De er i fest-mode og har travlt med at komme ind på gården for at se køerne danse.
Malene Jensen, som er projektleder for Økodag hos Økologisk Landsforening undrer sig over, at dyreaktivisterne igen vælger at bruge et økologisk landbrug som platform for at komme ud med deres budskaber.
”Økologerne arbejder i forvejen for at forbedre dyrevelfærden, og jeg tror, at aktivisterne kunne finde flere andre kanaler, hvor deres budskaber ville have større effekt,” siger Malene Jensen.
Hun erkender samtidig, at dele af kritikken fra Dyrenes Alliance på visse områder, for eksempel i forhold til tidlig adskillelse af ko og kalv, rummer udfordringer, som økologerne allerede arbejder aktivt på at løse. Så måske er der mere behov for dialog frem for konfrontation, og hun tror ikke på, at protester ved Køernes Forårsfest er det rette forum at fyre op under kritikken af dyrevelfærden i dansk landbrug.
Nox tror, det flytter noget
Trods den slet skjulte kritik fra flere af gæsterne på Heegaard, var den århusianske dyreaktivist Sophia Nox dog godt tilfreds med udbyttet af de tre-fire timers vindblæste kamp om Økodags-gæsternes opmærksomhed.
”Vi synes, at det er synd, at kalvene bliver skilt så hurtigt fra koen, og at malkekøer bliver slagtet, når de ikke længere kan lave nok mælk, selv om de sagtens kunne leve længere,” siger Sophia Nox, som holder godt fast i den ene ende af et langt banner med teksten: ”Mælk er inficeret med lidelse.”
”Vi lever i en tid, hvor folk går meget op i dyrevelfærd, og nogle gange må man bare erkende, at dyrevelfærd og profit ikke går hånd i hånd,” siger den garvede aktivist, som håber, at aktionen får flere til at tage stilling til de forhold, som landbruget tilbyder produktionsdyrene.
På den anden side af vejen, fulgte en vagt fra Securitas aktivisternes stille protest. Han er bestilt af Arla, som i år har taget lignende foranstaltninger på flere andre Arla-gårde. Vagterne skal være med til at sikre, at eventuelle aktivister ikke generer selve arrangementerne ude på gårdene. Tidligere har der været flere aktioner ude på de økologiske gårde, men de to vagter ved Heegaard fik en meget stille dag på landet.
Flere artikler fra samme sektion
Føtex Kokkedal genåbner butik med skærpet sundhedsprofil
Efter en gennemgribende ombygning genåbningen Føtex i Kokkedal i dag og giver samtidig et bud på, hvordan man i fremtiden kan blive bedre til at guide kunderne til at tage det ernæringsrigtige valg.
De økologiske chokolader ligger i toppen af ny Tænk-test
Fem af de seks bedste chokolader er økologiske i Forbrugerrådets Tænks nye test af mørk chokolade, og testen viser ingen sammenhæng mellem pris og kvalitet eller certificeringer.
Økologi styrker dit grønne regnskab
I en ny analyse fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO konkluderes det, at økologi kan bidrage i enten ”høj grad” eller ”delvist” med værdiskabelse i ESG-rapporteringen inden for 7 af 10 områder.