Annonce
Annonce
Det globale marked for økologi nærmer sig en billion kroner
Siden 2000 er det globale salg af økologiske fødevarer næsten ottedoblet, og i 2022 krydsede det ifølge FiBL en historisk milepæl på 1.000.000.000.000 kr.

Amerikanerne købt i 2022 økologiske varer for 437 mia. kr. Det gør USA til verdens største marked for økologi, i et år, hvor økologien oplevede vækst på alle kontinenter. Foto: Colourbox
Der er stadig momentum for økologien på globalt plan. Både det økologiske landbrugsareal og det globale marked fortsætter med at vokse, men forskerne er ikke helt enige om størrelsen på det globale økologimarked. Det fremgår af ’The World of Organic Agriculture - Statistics and Emerging Trends 2024’, som tirsdag blev offentliggjort i forbindelse med åbningen af BioFach-messen i Tyskland.
Ifølge Ecovia Intelligence voksede det globale marked i 2022 med 2-3 pct., mens både det franske og tyske marked i 2022 kørte i bakgear, og rapporten peger på, at EU-landene skal speede op for både væksten i omlægningen til økologisk landbrug og det økologiske salg, hvis EU skal leve op til ambitionen i Farm to Fork-strategien, som sigter mod, at 25 pct. af EU’s landbrugsareal skal dyrkes økologisk i 2030.
Lande med størst vækst
-
Canada: (+ 9,7 pct.)
-
Japan: (+ 8,4 pct.)
-
Estland: (+ 6 pct.)
De største enkeltstående markeder er:
-
USA: 437 mia. kr.
-
Tyskland: 114 mia. kr.
-
Kina: 92 mia. kr.
Kilde: ’The World of Organic Agriculture - Statistics and Emerging Trends 2024’
Men det ændrer ikke ved, at økologien rent markedsmæssigt er en succeshistorie, med USA og Europa som de store trækdyr. USA er verdens største marked og står alene for 43 pct. af den globale omsætning, mens Europa med en omsætning på 336 mia. kr. indtager andenpladsen.
Siden FiBL-rapporten udkom første gang i 2000, er det økologiske landbrugsareal ifølge rapporten mere end femdoblet, mens det økologiske marked er næsten ottedoblet. Men når det gælder den præcise størrelse på markedet, er der lidt usikkerhed om tallene, oplyser forskerne bag rapporten.
I 2022 udgjorde det globale økologimarked ifølge det schweiziske forskningscenter FiBL 1.005 mia. kr., mens regnemaskinen hos Ecovia Intelligence (tidligere Organic Monitor) ender på 952 mia. kr. Sandheden ligger måske et sted midtimellem.
Rapporten bygger på data fra 188 lande, og forskerne peger på, at der er stor forskel på kvaliteten af de data, de enkelte lande leverer, og det er formentlig en af årsagerne til, at det er vanskeligt helt præcist at sætte tal på det globale marked.
Amarjit Sahota, direktør for Ecovia Intelligence, peger desuden på, han og FiBL benytter forskellige regnemetoder, men forskerne er enige om, at ikke alle lande bidrager til væksten.
For mens modne økomarkeder som Canada og USA i 2022 oplevede fremgang, melder flere af de største europæiske EU-lande om stagnation eller endda en mindre tilbagegang i det økologiske salg.
”Disse udsving understreger, hvordan et økologiske marked bliver påvirket af globale udviklinger som energi- og inflationskriser og eftervirkninger af konflikten i Ukraine, skriver Dr. Monica Rubiolo, leder af Trade PromotionSwiss State Secretariat for Economic Affairsi Schweiz i indledningen til rapporten.
Kort om rapporten
-
De mange data og analyser i den 352 sider lange rapport ’The World of Organic Agriculture - Statistics and Emergin Trends 2024’ er indsamlet af Research Institute of Organic Agriculture (FiBL Switzerland) og består af data, som forskerne har indsamlet fra 188 lande og flere end 200 eksperter.
-
Rapporten, som i år bliver udgivet for 25. gang, er den mest omfattende opgørelse over den globale produktion og markedet for økologiske føde- og drikkevarer, og igen i år vidner de mange statistikker om fortsat samlet fremgang for økologien på globalt plan.
-
Find rapporten her
Flere artikler fra samme sektion
Vild start for Madmarked: Det overgår vores vildeste fantasier
Over 10.000 glade kunder lagde vejen forbi Alma på Sylows Allé i løbet af butikkens første fire åbningsdage.
Irmas afløser åbner med verdensnyheder og en gammel kending på hylderne
Alma Madmarked bliver den første dagligvarekæde, som sælger produktserien Noma Projects, mens det næppe overrasker ret mange, at det københavnske madmarked overtager Irmas passion for det økologiske sortiment hos Thise Mejeri.
Thise Mejeri får nu mælk fra antibiotikafrie besætninger
Som det eneste mejeri i landet har Thise Mejeri nu fået certificerede antibiotikafrie besætninger, som allerede leverer omkring en tredjedel af mejeriets mælk. Produktionen har åbnet for nyt eksportmarked i USA.