Annonce

Annonce

Spejdere skræller og snitter kartofler til aftensmaden

Spejderne fra Ege Divisionen var selv med til at skrælle og snitte de økologiske grøntsager, som hver dag blev leveret af Hørkram. Foto: Alice Linning

Der var økologi i gryderne, da nordsjællandske spejdere tog på sommerlejr

550 spejdere fra Ege Divisionen satte økologien øverst på menukortet, da de indledte sommerferien med en uge i det fri.

Der var bogstaveligt talt dømt guld og grønne skove, da 550 spejdere fra Ege Divisionen deltog i årets sommerlejr i spejdercenter Curredam ved Helsingør, hvor over 90 pct. af maden var økologisk.

Alice Linning, som medlem af divisionsledelsen og tidligere regionsformand for regionsformand for Kost- og Ernæringsforbundet i København fortæller, at hele lejrens tema var knyttet op til ’bæredygtighed i børnehøjde’, som kommer i naturlig forlængelse af Det Danske Spejderkorps udviklingsplan og politik for bæredygtighed.

Af den fremgår det, at vi alle får det bedre, når vi er i naturen. Spejderne både benytter og beskytter naturen, og samtidig er de med til at træffe bæredygtige valg og sætte fælles retning for en mere bæredygtig adfærd.

”Da jeg arbejdede for forbundet, oplevede jeg, hvordan mange af de professionelle køkkener havde Det Økologiske Spisemærke, og for spejdere, som færdes i og værner om naturen, synes jeg, at det er naturligt, at vi spiser økologisk,” sagde hun, dagen inden spejderne ved lejrbålet fik udleveret det lejlighedsvise spisemærke af tidligere forperson i Økologisk Landsforening, Louise Køster fra Rabarbergården og Torben Blok, markedschef for foodservice i Økologisk Landsforening.

De kunne opleve nogle spejdere, som både var med til at hugge brænde, skrælle og snitte grøntsagerne og røre i bålgryderne, inden de pyntede maden med krydderurter og spiselige blomster, som spejderne selv har sået og passet i spejderhytten i flere uger op til lejren.

Ligger lige til højrebenet 

I Økologisk Landsforening glæder projektleder Rita Ramona Høgh sig over, at den sjællandske spejdertrup har valgt at udnytte muligheden for at skilte med det Lejlighedsvise Økologiske Spisemærke.

For at få et guldmærke skal et køkken normalt kunne dokumentere en økologiprocent på over 90 pct. i en periode på tre måneder, men det er ikke muligt for en spejderlejr, som kun varer en uge.  

”Som spejder opholder man sig meget i naturen, og spejderne lærer at have respekt for naturen. Så ligger det jo lige til højrebenet at bruge økologiske råvarer i madlavningen,” siger Rita Ramona Høgh, som arbejder for at udbrede kendskabet til Det Økologiske Spisemærke, og hun tror, at det har stor effekt, når spejderne bliver præsenteret for de rene råvarer fra en tidlig alder.

”Spejderne sender et klart signal om, at de har fokus på bæredygtighed og økologi. De bruger naturen og ved at spise økologisk mad, som er produceret uden brug af sprøjtegifte, er spejderne med til tage hensyn til biodiversitet og grundvand,” siger Rita Ramona Høgh, som håber, at flere spejdere vil være med til at sprede budskabet om at økologi og ønsket om at passe på naturen er to sider af samme sag.

Flere artikler fra samme sektion

Forbrugerekspert: Økologi skal være en hverdagsven i klimakampen

Økologien skal oppe sig på convenience og være mere tydelig i sit klimabudskab, mener Flemming Birch, analytiker og forbrugerekspert i Birch & Birch.

08-07-2024 5 minutter

Rødt kød og kaffe kan øge dit indtag af PFAS-stoffer

Gravide, som indtog høje mængder af bl.a. hvide ris, æg, rødt kød og kaffe, havde typisk et højere niveau af PFAS-stoffer i deres brystmælk og blod end dem, som havde et lavere indtag, viser en ny undersøgelse.

05-07-2024 3 minutter PFAS,   Forskning

Ekspert i dyrevelfærd frygter, at den danske øko-kylling er ved at uddø

Vælger man konventionel kylling, er det på bekostning af dyrevelfærden, siger Pernille Fraas Johnsen, agronom og specialist i dyrevelfærd. Hun frygter, at vi nærmer os smertegrænsen for, hvor meget den økologiske kyllingeproduktion kan falde, før den må lukke helt.

05-07-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Æg og fjerkræ