Annonce

Annonce

Fad med flødeboller fra Sweetnorth

For en nyetableret vækstvirksomhed som SweetNorth er der stort set ingen hjælp at hente i statens hjælpepakker, og derfor har ejerne sendt en bøn til politikerne. Foto: Louise Kaad-Hansen

Corona bremser fynsk flødebollefabrik

Iværksætterne bag SweetNorth er i færd med at indrette en fabrik, der kan producere en mio. økologiske gourmetflødeboller om måneden. Nu er salget gået i stå, og der er ikke meget hjælp at hente.

Ejerne af SweetNorth inviterede for flere uger siden samarbejdspartnere, kunder og presse til åbningsreception på en nyindrettet fabrik i Haarby på Fyn, hvor de drømmer om at starte et fynsk flødebolleeventyr.

Receptionen var planlagt til 28. april, men på grund af coronakrisen er den nu udsat på ubestemt tid, oplyser Michael Møller Larsen. Han er grundlæggeren bag produktionen af økologiske gourmetflødeboller, og han lægger ikke skjul på, at coronakrisen rammer hårdt i Haarby, hvor indretningen af en ny flødebollefabrik bliver forsinket.

Selv store og veletablerede firmaer oplever i øjeblikket kæmpe udfordringer med at holde forretningen kørende på en måde, så både de ansatte og virksomhederne kommer ud på den anden side af coronakrisen med færrest mulige skrammer.

Mange af dem har dog mulighed for at gøre brug af de hjælpepakker, som Folketinget har vedtaget, og Michael Møller Larsen er grundlæggende dybt imponeret over, hvordan partierne i Folketinget på rekordtid formåede at skrue hjælpepakkerne sammen til det private erhvervsliv.

"Vi er ramt af at alle vores cafékunder er lukket ned, og salget til specialhandlen er er faldet markant," siger Michael Møller Larsen.

Men som flere andre virksomheder og brancheorganisationer oplever han, at der er flere huller i det sikkerhedsnet, som staten har spændt ud under de private virksomheder. For SweetNorth er det en udfordring, at kriterierne for at få støtte dels er baseret på, at virksomheden kan dokumentere et fald i omsætningen i løbet af det seneste år, og at støtten til de faste udgifter bliver beregnet på basis de seneste tre måneders faste udgifter til husleje, leasingkontrakter m.m.

"Selv om salget nu næsten er gået i stå, så ligger det stadig højere end for et år siden, så vi kan ikke dokumentere et fald i vores omsætning," siger den fynske flødebolleentusiast, som har været i kontakt med Dansk Erhverv for at få rådgivning om støttemulighederne.

Efter deres vurdering kan SweetNorth heller ikke gøre brug af den støtteordning, som kan kompensere virksomheder for deres faste udgifter, da lejekontrakten for de nye fabrikslokaler først gælder fra 1. marts. Før den dato blev alt lønproduceret, så de faste udgifter var meget lave.

"En hurtig løsning kunne være, at iværksætterne kan få måske 75 procent af deres faste udgifter dækket, uden at man skeler til, hvad de havde af indtægter og faste udgifter bagudrettet. SweetNorth begyndte jo først at betale husleje nærmest samtidig med, at hele krisen begyndte," sagde Michael Møller Larsen tidligere på ugen til Food Supply, som har fulgt de fynske iværksættere tæt, siden de solgte deres første flødebolle under brandet Ærli' for halvandet år siden.

Situationen i Haarby lige nu er den, at SweetNorth for godt en uges tid siden modtog det sidste parti lønproducerede flødeboller fra en østjysk underleverandør, som siden midlertidigt har lukket produktionen ned på grund af corona.

"Det parti ville vi normalt sælge i løbet af halvanden uge, men selv om det nye produktionsudstyr til fabrikken er blevet forsinket et par uger på grund af corona, går vores salg nu så langsomt, at jeg regner med, at det nuværende lager af flødeboller rækker frem til, at fabrikken står klar til brug," siger Michael Møller Larsen.

 SweetNorth havde fundet de tre timelønnede personer, som i første omgang skulle hyres ind til at arbejde på fabrikken, men Michael Møller Larsen nåede kun at skrive kontrakt med én af dem, før coronaen væltede planerne.

"Ham kan vi få 90 pct. løntilskud til, og han havde sagt sit job op, så ham har vi valgt at beholde, mens vi må vente med at ansætte de to andre, til vi ved, hvordan tingene udvikler sig," siger Michael Møller Larsen, som har sendt en opfordring til de politiske partier i Folketinget, da han mener, at der må være en stribe andre vækstvirksomheder, som er i samme situation som SweetNorth.

Derfor mener han, at der er behov for en ekstra hjælpepakke, som er målrettet de små nyetablerede firmaer, som skal være med til at sikre fremtidens vækst, når coronaen slipper sit tag i Danmark.

Selv om åbningen af fabrikken bliver forsinket, kommer de to grundlæggere af SweetNorth ikke til at kede sig i de kommende uger, da SweetNorth i starten af året deltog på flere messer.

"Vi oplevede, at der blev taget godt imod os på flere markeder, og vi fik mange interessante kontakter med hjem fra både ISM- og BioFach-messen, som vi arbejder videre med," siger Michael Møller Larsen, som stadig har optimismen i behold.

"Jeg har lige set på Facebook, at Venstre personificeret ved Jakob Ellemann-Jensen er opmærksom på vækstvirksomhedernes udfordringer" siger han.

Flere artikler fra samme sektion

Salget af økologi har stabiliseret sig

Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.

26-04-2024 3 minutter Detailhandel

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage