Annonce

Annonce

Butikshylde med lokale varer

Coop og Råhandel håber, at de med deres samarbejde har knækket koden til, hvordan små fødevareproducenter på en enkel måde kan distribuere deres varer til lokale butikker. PR-foto: Råhandel

Coop vil hjælpe de lokale producenter

Iværksættervirksomheden Råhandel skal hjælpe Coop med at få flere lokale og meget gerne økologiske varer i butikkerne.

Det skal være nemmere for kunderne at finde varer fra deres eget lokalområde i deres SuperBrugsen, Dagli'Brugsen, Kvickly eller Irma, som nu håber at have fundet nøglen til en effektiv distribution af lokale varer.

Derfor går Coop nu i samarbejde med den nye online markedsplads Råhandel, som hidtil primært har formidlet produkter fra små producenter til restauranter og cafeer, men nu er selskabet klar til at udbygge samarbejdet med sit netværk af producenter, hvoraf mange er økologiske.

Det betyder, at lokale producenter fremover kan køre varerne ud til et lokalt opsamlingssted, hvorfra de så bliver distribueret ud til butikkerne.

På den måde får Coop lokale varer ud i butikken, mens producenterne får frigivet tid til at komme ud i butikkerne og snakke med kunderne, fortælle deres historie og lade kunderne smage på deres varer, skriver Coop i en pressemeddelelse.

Voksende interesse for lokale varer

”Der er en stadigt voksende interesse for særlige varer fra kundernes nærområde. Men hidtil har det været besværligt for både producenter og butikker, og det har begrænset udbuddet. Med samarbejdet med Råhandel forventer vi et gennembrud, der vil åbne mange nye muligheder og dramatisk udvide udvalget af lokale varer i vores butikker,” siger Hanna Schaldemose, ansvarlig for lokale varer i Coop.

Hos Råhandel er man ikke tvivl om vigtigheden af en fødevareindustri, hvor lokale støtter hinanden, og hvor relationer og gennemsigtighed er nøgleord.

”Det handler første og fremmest om, at når man handler lokale varer, så støtter man lokalsamfundet. Man ved, hvor gården ligger, man kender dem med hænderne i jorden,” siger Solveig Felbo, grundlægger af Råhandel.

Iværksættervirksomheden Råhandel har hidtil solgt lokale fødevarer fra små producenter til restauranter og specialbutikker, men med aftalen med Coop, håber Solveig Felbo (t.h.) , grundlægger af Råhandel, at vejen er banet for at sprede konceptet til hele landet. PR-foto: Råhandel

I første omgang har det nye koncept været testet via et pilotprojekt i Roskilde-området, hvor de første syv butikker allerede er med. Flere er på vej, oplyser Coop, og ifølge Råhandel forventes yderligere 17 butikker i København at komme med i løbet af den kommende måned.

Herefter er det ambitionen, at konceptet skal brede sig til andre områder i landet i løbet af 2019 og 2020.

Coop og andre dagligvarekæder har gennem flere år forsøgt at finde nøglen til en effektiv distribution af lokale fødevarer fra små producenter, og aftalen mellem Råmarked og Coop har været længe undervejs, men nu føler begge parter, at konceptet er klart til at blive testet i større skala, og ifølge Hanna Schaldemose kommer økologien til at spille en fremtrædende rolle.

"Alle æg og alt frisk frugt og grønt bliver i udgangspunktet økologisk," siger hun.

Alt undtagen ferskt kød

Vareudbuddet spænder fra biodynamisk mel fra Østagergård, mjød og cider fra Snorremark, økologisk gedeost fra Jystrup, kraut og kimchi fra Kattinge, rødbedeketchup, sennep og øleddiker fra Herslev Grønvirke og meget mere. Når sæsonen begynder, vil der komme de sprødeste økologiske asparges og mange andre friske grøntsager fra Svanholm, og ifølge Solveig Felbo er det stort set kun ferske kødprodukter, som potentielt ikke indgår i sortimentet.

I butikkerne finder man varerne i afdelingen ”Her fra Egnen”, hvor producenten og deres historie bliver præsenteret sammen med varerne, og Råhandel efterlyser flere små producenter fra Sjælland.

Har I knækket koden til salg af lokale varer?

"Ja, det har vi, og testbutikkerne i Roskilde er sindssygt glade for konceptet, og salgstallene ser fine ud," siger Solveig Felbo, som peger på, at det især er interessant for flere småproducenter, at de får mulighed for at sælge deres varer i løssalg.

Alle varer bliver oprettet i Coops system, så det er nemt for producenterne at lægge deres varer op på den nye salgsplatform mandag. Onsdag aften skal producenterne levere de færdigpakkede ordrer fra de forskellige Coop-butikker til et fælles opsamlingssted, hvor Råhandel færdigpakker ordrerne til de enkelte butikker, som modtager dem torsdag morgen.

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion