Annonce
Annonce
Forleden modtog Anders Borgen prisen 'Den skarp kniv' for sit mangeårige arbejde med forædling af kornsorter, som er ideelle til økologisk dyrkning, og 25. juni inviterer han på markvanding hjemme på gården ved Mariager, hvor han giver sit bud på, hvilke kornsorter, vi skal dyrke i fremtiden. Her er han foreviget i en testmark med spelt. Foto: Jakob Brandt
Tag på markvandring med en skarpsleben kornforsker
Anders Borgen og Landsorten inviterer i næste uge til markvandring i Mariager, hvor han vil afsløre, hvilken af foreningens 2.000 sorter, som skal overtage Mariagertobaens position som Europas bedste bagehvede.
Anders Borgen modtog mange lykønskninger, da han i sidste uge deltog i Øko-markdag, som blev holdt kort efter, at han havde modtaget Dansk Fødevare Forums mad-innovationspris ’Den Skarpe Kniv’, som i år blev uddelt for fjerde gang.
”Når jeg står her i dag, og ikke for 5 eller 10 eller 20 år siden, så er det jo fordi de ting, som vi har arbejdet på, pludseligt er kommet i fokus. Det var det ikke, den gang vi begyndte at arbejde med Ølandshvede. Og der er ikke så mange andre, der kan gøre det, for nogle af de ting vi laver, er svære og tager meget lang tid. Årtier faktisk. Derfor er der ikke meget konkurrence i denne branche,” sagde Anders Borgen, da han modtog prisen, hvor han muntrede sig lidt over, at 'Den skarpe kniv' normalt bliver givet til en innovativ start-up virksomhed i fødevarebranchen, som endnu ikke har høstet frugten af sin indsats.
Den kategori kan han ikke helt se sig selv i, da han har arbejdet med kornforædling, siden han i 1984 grundlagde Agrologica, men han lagde ikke skjul på, at han er er glad for, at et voksende antal fødevareproducenter har fået øjnene op for potentialet i økologisk forædlet korn og de specielle kornsorter, som han og foreningen Landsorten forsøger at sprede kendskabet til rundt om i de danske husholdninger.
”Den biodiversitetskrise vi står overfor skyldes mange ting. En af dem er, at vi dyrker for få forskellige afgrøder i landbruget, og at afgrøderne er for ensartede. Det skaber problemer i naturen, og det skaber også ernæringsproblemer, fordi vi kommer til at spise for ensidigt. Agrologicas mission er sammen med foreningen Landsorten at skabe øget diversitet i både markerne og i køkkenerne, og jeg er pave stolt over, at den danske fødevarebranche på denne måde anerkender vores indsats,” sagde han i forbindelse med prisoverrækkelsen.
Han håber, at prisen vil skabe ekstra interesse for arbejdet med den økologiske kornforædling og den markvandring, som han og Landsorten afholder hjemme på hans økologiske landbrug ved Mariager i næste uge.
Prisen ’Den Skarpe Kniv’ er målrettet en mindre fødevarevirksomhed, en person eller gruppe af ildsjæle, som har den helt exceptionelle innovative mad-ide, høj innovationsgrad, ambitioner, vilje og arbejdsomhed.
Flere artikler fra samme sektion
Aarstidernes økologiske produkter flytter fra måltidskasserne til butikshylderne i Meny
Overtagelsen af Aarstiderne betyder, at Dagrofa-koncernen kan styrke det økologiske sortiment i flagskibskæden Meny.
EU-projekt viser, at det er muligt at øge økologisalget markant via nudging
Et finsk forsøg med nudging fik salget af økologiske gulerødder til at vokse med 253 pct. blot ved at give dem en bedre placering i butikken og skilte med de mange fordele ved økologiske fødevarer.
Det gik over al forventning, da Aarhus for første gang lagde grund til plantebaseret madmesse
Flere end 3.000 gæster mødte op, da Dansk Vegetarisk Forening afholdt sin plantebaserede fødevaremesse med fokus på økologi, Plant Food Festival, uden for København for første gang.