Annonce

Annonce

Lars Christensen (t.v.) og Rasmus Krogaard (midt) står med en stor check på 10.000 kr. fra Danish Agro

Lars Christensen (t.v.) og Rasmus Krogaard (midt) fik tildelt 10.000 kr. i legat fra Danish Agro for deres opgave om økologiske solbærkyllinger. Foto: Joachim Plaetner Kjeldsen

Kyllinger, der spiser nedfaldne solbær, vinder pris

I GANG FOR 1 MIO: Idéen om en økologisk kyllingeproduktion, hvor kyllingerne spiser nedfaldne solbær, blev belønnet med 10.000 kr.

Lars Christensen og Rasmus Krogaard fra Bygholm Landbrugsskole vandt i 'I gang for 1 million' for deres koncept med økologiske solbærkyllinger.

De vil kombinere Lars Christensens fars økologiske solbærmark med kyllingeproduktion. De har valgt kyllinger, fordi de hjælper med at holde solbærrene rene for ukrudt og tilfører dem gødning. 

Håbet er, at kyllingerne ved at spise nedfaldne solbær vil få en special smag og en rødlig farve af solbær - sidstnævnte del skal dog testes.

”Vi forholder os til klima, dyrevelfærd og sundhed over for mennesker. Kyllinger udleder mindre CO2 sammenlignet med oksekød og svinekød. Solbær og kylling er sundt for mennesker, og disse overvejelser viser forbrugeren, at vi har taget stilling til nogle af de største udfordringer, der er i verden i dag,” skriver de i opgaven.

Skal supplere produktionen

De vil benytte mobile hønsehuse og vil have to hold á 3.000 kyllinger hver, så der i alt produceres 6.000 kyllinger om året. Af sundhedsmæssige årsager må kyllingerne ikke gå på marken, når der er bær på solbærbuskene, så de bliver først sat ud lige efter høst, hvor de kan spise nedfaldne bær.

Dagen efter at have modtaget legatet fremlagde Lars Christensen (t.v.) og Rasmus Krogaard deres opgave. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Kyllingerne skal sælges til Økogårdene, der også står for markedsføreingen og salg via nettet, mens bærrene skal sælges til Søbogård.

"Det er et super gennemarbejdet projekt, som på mange måder er helt køreklart, og de viser, at det kan lade sig gøre at starte en produktion op uden gældssætning. De har også tænkt over bæredygtighed og klima," sagde Allan Hansen fra Danish Agro, som tildelte legatet til Lars Christensen og Rasmus Krogaard.

De to studerende anerkender dog, at produktionen ikke kan være en helårsproduktion, og derfor skal de - såfremt de vælger at føre projektet ud i livet - finde en anden produktion, som kan supplere indtægten.

Flere artikler fra samme sektion

Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen

Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.

Skolemad er på finansloven

Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.

22-11-2024 4 minutter Kostvaner,   Uddannelse,   Politik

EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning

EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.

21-11-2024 4 minutter EU,   Bæredygtighed