Annonce

Annonce

Grønne alger ligger som et tæppe oven på Arresø

Regeringen og partierne bag finansloven har afsat 405 mio. kr. til at forbedre det danske vandmiljø, som har været særdeles hårdt ramt af iltsvind i år. Foto: Uffe Bregendahl

Iltsvind i de danske farvande blev endnu værre i november

Det plejer ikke ske så sent på sæsonen, men det gjorde det alligevel: Flere steder i de danske farvande blev iltsvindet forværret fra oktober til den første del af november, viser en ny rapport.

Iltsvindet i de danske farvande gik fra slemt til værre i løbet af efteråret, selvom det faktisk burde blive bedre, i takt med at temperaturerne faldt. En ny rapport fra Aarhus Universitet viser, at der skete en forværring af iltsvindet i de danske farvande og fjorde fra oktober til den første del af november.

Efter stormfloden, som ramte Danmark i oktober, skete der en markant forbedring af iltsvindet. Men de rolige vindforhold øgede i første halvdel af november forekomsten af iltsvind i en række områder.

”Det er foruroligende, at vi ser øget iltsvind så sent på sæsonen. Der er et vidnesbyrd om det pres på havmiljøet, som eskalerede i september, hvor vi så det værste iltsvind i 20 år. Derfor skal vi have tempoet op i forhold til de virkemidler, som vi ved har stor effekt. Det gælder ikke mindst udtagning af lavbundsjorde,” siger miljøminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

I midten af november var et område på 5.200 km2 ramt af lavt iltindhold. Det svarer til Fyn, Lolland-Falster og Langeland tilsammen. Det område, som var ramt af lavt iltindhold, var dobbelt så stort som i oktober. Den tiltagende blæst fra midten af november, har dog gjort, at iltsvindet nu er på niveau.

Der er nu iltsvind tilbage i de dybeste dele af det sydlige Lillebælt. Herudover er områder i Mariager Fjord og øst for Bornholm mere eller mindre permanent ramt af iltsvind. Området omkring Bornholm er dog et område, der naturligt oplever mere eller mindre permanent iltsvind.

Rapporten fra Aarhus Universitet, som baserer sig på målingerne foretaget fra 27. oktober - 22. november, er årets fjerde og sidste. Miljøstyrelsen fortsætter med at overvåge iltsvindet til det er helt væk.

Efter at man i år har målt det højeste iltsvind i mere end 20 år, har aftalepartierne bag den nye finanslov afsat 405 mio. kr. i 2024 til at forbedre havmiljøet. Det skal ske gennem en styrket indsats for at udtage lavbundsjorde og mindske udledning af kvælstof fra landbruget.

Flere artikler fra samme sektion

Danske Regioner råber op: Forureningen af vores drikkevand har nået et kritisk punkt

Forureningen af drikkevandet med pesticider og andre giftstoffer er nu så omfattende, at den udgør et ressourceproblem, advarer Danske Regioner, som også peger på, at vi bruger mere drikkevand, end der dannes.

27-02-2024 3 minutter Drikkevand,   Miljø,   Pesticider

Kødproducent stiller op som forperson i Økologisk Landsforening

Der bliver ikke kampvalg om posten som forperson i Økologisk Landsforening, da blot en enkelt kandidat har meldt sig inden deadline. Louise Køster trak sig fra posten tidligere på måneden.

26-02-2024 4 minutter Økologisk Landsforening

Vores fødevaresystem er så ubæredygtigt, at det efterlader os med en ubetalt regning på 70 billioner kr.

Nutidens landbrug koster mere, end det skaber i værdi og bidrager både til klimaforandringer og overvægt. Men der er en anden vej, som gør landbruget til både en klimagevinst og en bedre forretning, viser en rapport om det globale fødevaresystem. Spørgsmålet er, om politikerne tør tage tyren ved hornene.

21-02-2024 11 minutter Bæredygtighed,   Klima,   Biodiversitet