Annonce
Annonce
Vælger du at lade dine dyr gå ude, er det vigtigt, at du supplerer den lovpligtige overdækning med andre smittebeskyttende tiltag for at undgå, at der kommer smitte ind til dine dyr. Arkivfoto: Irene Brandt
Vigtig information til ejere af økologiske høns og frilandshøns
Fødevarestyrelsen har netop udsendt dette brev om fugleinfluenza, som vedrører alle med fjerkræbesætninger.
Dette er et informationsbrev fra Center for Dyresundhed i Fødevarestyrelsen. Det er ikke journalistisk bearbejdet af redaktionen.
Hjælp med at holde fugleinfluenza ude af din og andres besætninger. Smittetrykket er fortsat højt i Europa. Derfor er det vigtigt, at alle med fjerkræ lever op til reglerne, så vi undgår, at fugleinfluenza gør dyrene syge og lukker for eksporten
Fødevarestyrelsen indførte den 1. november 2021 krav om indelukning eller overdækning af alt fjerkræ i Danmark. Beslutningen traf vi på grund af et forhøjet trusselsniveau for smitte med højpatogen fugleinfluenza fra vilde fugle til fjerkræ. Truslen er ikke blevet mindre, og den kan ramme både dine fugle og naboens fugle, og i sjældne tilfælde kan den også smitte til mennesker. Derfor skal vi tage fugleinfluenza alvorligt.
Europa gennemlever i øjeblikket den værste fugleinfluenza-epidemi nogensinde, og der bliver fortsat fundet vilde fugle med fugleinfluenza i Danmark. Så sent som i slutningen af marts blev der konstateret fugleinfluenza i et hobbyhold på Langeland og i flere fjerkræbesætninger i Nordtyskland. Dette, sammenholdt med det igangværende fugletræk sydfra, betyder, at truslen fra fugleinfluenza endnu ikke er blevet mindre. Derfor har EU-Kommissionen opfordret medlemslandene til at have stor fokus på smittebeskyttelse. Og derfor har Fødevarestyrelsen valgt - ind til videre - at fastholde de landsdækkende restriktioner med blandt andet krav om indelukning eller overdækning af fjerkræ.
At lukke fjerkræ inde er en anerkendt smittebeskyttende foranstaltning, som mange lande i Europa har benyttet sig af, også under den aktuelle fugleinfluenza-epidemi.
I Danmark vurderer vi risikoen for fugleinfluenza i de vilde fugle til at være den samme i hele landet. Derfor gælder reglerne om indelukning og overdækning i hele landet.
Fødevarestyrelsen har dog af hensyn til dyrevelfærden, og i modsætning til mange andre lande, valgt at tillade, at fjerkræet går udendørs, hvis indhegningen er overdækket med net eller tråd, der effektivt forhindrer større vilde fugle i at lande i indhegningen.
Vælger du at lade dine dyr gå ude, er det vigtigt, at du supplerer den lovpligtige overdækning med andre smittebeskyttende tiltag for at undgå, at der kommer smitte ind til dine dyr. Sørg eksempelvis for, at alle der kommer i besætningen skifter støvler og vasker hænder, inden de går ind i enten stalden eller indhegningen. Så er du med til at holde smittetrykket nede og beskytte både dine egne dyr og kollegernes. Og du bidrager samtidigt til at dansk eksport af fjerkræ ikke går i stå.
Fødevarestyrelsen er opmærksom på, at mange økologer og ejere af frilandsbesætninger gerne snart ser, at deres fjerkræ kan komme ud. Vi følger løbende trusselsbilledet nøje og ophæver restriktionerne, så snart det er forsvarligt.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.