Annonce
Annonce
Holistisk afgræsning med malkekøer
VIDEO: Svanholms landbrug har de seneste tre år eksperimenteret med holistisk afgræsning for gårdens køer og kalve. I en ny video fra Økologisk Landsforening fortæller driftsleder Kristine Dalbach om erfaringerne med metoden.

.
Holistisk afgræsning - eller intensiv rotationsafgræsning, som metoden også kaldes i Danmark - har de senere år vakt nogen interesse blandt økologiske kvægbrugere.
Kort fortalt handler den om at afgræsse massivt på et lille areal i kort tid og derefter give græsset en lang hvileperiode.
Metoden kan gøre græsmarkerne mere robuste med større rodnet, fordi de ikke bliver græsset i bund, kvæget får hver dag frisk græs at æde, og den lange hvileperiode forhindrer parasitter og indvoldsorm i at opformere sig.
Metoden indebærer, at dyrene får et nyt stykke græs hver dag – eller som på Svanholm to gange om dagen, og dermed også dagligt arbejde med at flytte hegn.
Økologiske kvægbrugere og rådgivere har i en årrække udvekslet erfaringer og samarbejdet om at udvikle metoden under danske forhold i en erfa-gruppe, der koordineres af ØkologiRådgivning Danmark, og i projekter i Økologisk Landsforening.
Netop i disse uger afsluttes et projekt om kalve på græs uden parasitter med lovende resultater. Kalvene har græsset ’holistisk’, og forskellige måder at gøre det på er dokumenteret i bl.a. disse to videoer:
Alle tre videoer er produceret i Økologisk Landsforenings projekt Demonstration af nye økologiske løsninger II.
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.