Annonce

Annonce

Grise ses udenfor på et græsareal

Det netop afsluttede Organic RDD2-projekt 'pECOSYSTEM' har i samarbejde med økologiske svineproducenter undersøgt, hvordan dyrevelfærden kan forbedres, samtidig med at miljø- og klimabelastningen reduceres. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Vejen til mere miljø- og klimavenlige øko-grise

Den økologiske svineproduktion tilstræber at imødese grisenes behov, samtidig med at det arbejder på at reducere miljø- og klimabelastningen. Netop afsluttet projekt viser vejen.

Af: Helene Uller-Kristensen, kommunkationsmedarbejder hos Icrofs 

Inden for økologisk svineproduktion tilstræber man, at opdrætsmetoder og staldforhold imødeser grisenes udviklingsmæssige, fysiologiske og adfærdsmæssige behov. På én og samme tid arbejder det økologiske landbrug på at reducere miljø- og klimabelastningen.

Det netop afsluttede Organic RDD2-projekt 'pECOSYSTEM' har i samarbejde med økologiske svineproducenter undersøgt, hvordan dyrevelfærden kan forbedres, samtidig med at miljø- og klimabelastningen reduceres.

Klima, miljø og dyrevelfærd

I et forsøg med søer og pattegrise i græsfolde har pECOSYSTEM sat to rækker med poppeltræer. Målinger viste, at poppeltræerne kunne reducere det samlede klimaftryk med 10-20 pct. i forhold til nuværende praksis med rene græsarealer. Træernes dybe rodnet opsamler mange næringsstoffer i det tidlige forår, hvor en stor del af de næringsstoffer, der er afsat i løbet af vinteren, har bevæget sig fra de øvre til de nedre jordlag.

Adfærdsstudier i projektet viste, at søerne foretrækker et areal med træer frem for et areal med ren græs, når de hviler sig uden for hytten. Træerne bidrager til et mere naturligt og stimuli-rigt nærmiljø, hvor grisene i langt højere grad har mulighed for at temperaturregulere, f.eks. ved at søge skygge og hvile på den ofte kølige ’skovbund’ mellem træerne.

pECOSYSTEM anbefaler at placere soens hytte i umiddelbar nærhed af eller i mellem træerne. På den måde reduceres temperaturen inde i hytten på de varme dage, hvilket er med til at forbedre velfærden for søerne, som primært opholder sig i hytten den første tid efter, at de har født.

Behov for nytænkning

Tidligt i projektets forløb stod det klart, at der blandt de økologiske svineproducenter er et stort ønske om at nytænke de eksisterende løbegårde, hvor der ofte er udfordringer med hygiejne og dermed risiko for ammoniaktab.

pECOSYSTEM iværksatte en række udviklingsaktiviteter med berigelse af løbegårdene, herunder etablering af rodekummer. Erfaringerne herfra viser, at store rodekummer med et attraktivt rodemateriale, som eksempelvis pile- eller lyngflis, flittigt bruges af slagtesvinene til både rode- og hvileadfærd.

Adfærdsobservationer viste, at mellem 64-99 pct. af grisene besøgte rodekummen hver dag.

Klimaaftrykket er ens

Modelberegninger i projektet viser, at klimaaftrykket, udtrykt som kg CO2 ækvivalenter per kg produceret levende vægt, for et økologisk slagtesvin er tilsvarende klimaaftrykket for et konventionelt slagtesvin.

En reduktion i foderforbruget er helt afgørende i forhold til at reducere klimabelastningen. Især er det vigtigt at forbedre foderudnyttelsen i slagtesvineperioden.

Foder til slagtesvin udgør ca. 65 pct. af det samlede foderforbrug; tilsvarende er ca. 73 pct. af klimaaftrykket knyttet til slagtesvineproduktionen. Jo bedre foderudnyttelse grisene får, desto lavere er klimapåvirkningen, da grisen æder mindre foder for at vokse 1 kilo.

Optimering af systemerne

Der er et stort potentiale i at anvende træer i svinefolde, men der er behov for mere viden om, hvordan foldene skal indrettes for at maksimere effekten. Endelig er det vigtigt med en samtidig indsats i forhold til at reducere foderforbruget, især forbruget af foderprotein.

Fremtidige forsknings- og udviklingsaktiviteter skal bidrage til, at de nye koncepter bliver endnu mere attraktive for de økologiske svineproducenter; eksempelvis er det vigtigt at undersøge mulighederne for at øge den økonomiske værdi af høstet træbiomasse på bedrifter, hvor der er plantet træer i svinefoldene.

Læs mere på projektets hjemmeside.

Projektet var ledet af Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet, og med deltagelse af Udviklingscenter for Husdyr på Friland, Økologisk Landsforening, SEGES og to økologiske svineproducenter. pECOSYSTEM var en del af Organic RDD 2-programmet, som kordineres af ICROFS (Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer). Det har fået tilskud fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Miljø- og Fødevareministeriet.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg