Annonce
Annonce
Der var pænt fremmøde til Økologisk Landsforening og LandboUngdoms inspirationsaften på Kogsbølle. Foto: Irene Brandt-Møller.
Landmand advarer om risikoen ved at eje
LandboUngdom og Økologisk Landsforening samarbejder om inspirationsaftener, hvor medlemmer af LandboUngdom kan møde etablerede landmænd og blive inspireret til selv at starte en produktion.
En junisommeraften af de allerdejligste var der trængsel på Kogsbølle, hvor LandboUngdom og Økologisk Landsforening var værter ved en inspirationsaften.
Her fortalte bl.a. Jens Holme Pedersen, der ejer Kogsbølle, om bærproduktion og gav de unge gode råd om, hvordan man kan etablere sin egen produktion.
»I skal passe på risikoen ved at eje. Hvis det er muligt, anbefaler jeg, at I deler risikoen med andre. Tænk jer godt om, især hvis I vælger økologisk bæravl, for der er risikoen endnu større,« lød Jens Holme Pedersens råd.
Men han var også fortrøstningsfuld på de unges vegne:
»Unge mennesker i dag er gode til at finde informationer. Og de unge, der i forvejen er indstillet på at dyrke højværdiafgrøder som grøntsager og bær, kan roligt gå i gang,« sagde Jens Holme Pedersen.
Han har selv været bærproducent på Kogsbølle ved Nyborg i 30 år, og udfordringerne undervejs spænder fra faldende ejendomsværdi til hagl, som slog bladene af en stor del af bærbuskene.
Produktionen af solbær, ribs og hyben på gårdene er både økologisk og konventionel, men markedet for solbær er overmættet og udfordres af billige produktioner fra udlandet.
»Andre grønt- og bærproducenter har succes med at samarbejde med deres kunder, som betaler et fast beløb, og derefter får andel i udbytterne. Dermed er forbrugerne med til at dele landmandens risiko, og det er en konstruktion, jeg selv overvejer at benytte mig af,« sagde Jens Holme Pedersen.
Hanne Lindhard fra Hortiadvice supplerede Jens Holme Pedersen med faglig viden om årets gang og de faglige opgaver i marken.
Kvalitetschef Svend Jensen fra Gasa Nordgrønt fortalte de unge om markedssituationen for frugt og grønt.
Gasa Nordgrønt bruger i dag mange ressourcer på at kortlægge markedet for frugt og grønt, så de 55 producenter, der ejer virksomheden, producerer de afgrøder, forbrugerne efterspørger.
»Nogle afgrøder - som for eksempel rodfrugter - er lette at omlægge fra konventionel til økologisk produktion. De sværeste afgrøder at omlægge er de flerårige afgrøder som jordbær, hindbær og frugt. Derfor er markedet underforsynet med økologiske produkter inden for bær og frugt,« sagde Svend Jensen.
Han anbefalede de unge at søge hjælp, hvis de gerne vil i gang med en økologisk bærproduktion - og at starte med jordbær, som de økologiske producenter i dag ikke kan dække efterspørgslen på.
»Men I skal være forberedt på de udfordringer, der følger med - for eksempel i form af skadedyr. Og så skal I være opmærksomme på, hvor I etablerer jer. Vælg en placering, hvor der er gode muligheder for lokal afsætning, for der er stor interesse for lokale varer, og en gårdbutik giver et godt grundlag for en produktion, hvis man også har mod på selv at stå for salget,« sagde Svend Jensen.
Han opfordrede også de unge til at rette deres opmærksomhed mod kvalitetsprodukter frem for at satse på kvantitet til lavere priser, hvor risikoen for overproduktion er størst.
Tag familien med
Uanset om man skal generationsskifte med sine forældre eller købe en ejendom på markedet, så skal kæresten/ægtefællen og resten af familien involveres i handlen. Sådan lød anbefalingen fra Jens Peter Hermansen, der i Økologisk Landsforening arbejder med generationsskifte.
»Partneren skal tages med på råd. Er det dét her, I
begge gerne vil? Hvis I generationsskifter med jeres forældre, skal alle -
søskende, medarbejdere og banken - kender præmisserne,« sagde Jens Peter
Hermansen.
Han fortsatte:
»Men inden der skal skrives under på en købsaftale, er der helt andre ting, I også skal have tænkt igennem. For eksempel skal I under jeres uddannelse vælge de praktiksteder, som klæder jer på til den produktion, I gerne vil arbejde med, når I er uddannede. Det betyder nemlig noget, hvad der står på jeres CV, når I skal ud at låne penge til etablering. I skal også overveje, om der overhovedet er et marked for jeres produktion om 30 år - for det er den tid, det tager at betale kreditforeningsgælden af, og hvad stiller I op med en stald, der er utidssvarende - men stadig ikke er betalt?«
Tidsoptimisme er også en fælde, unge, nyetablerede landmænd skal navigere udenom.
»Det tager tid at udvikle en forretning. I skal forvente, at arbejdet med afsætning af jeres produkter kommer til at lægge beslag på halvdelen af jeres tid. Med andre ord: I har kun tid til produktionen i den anden halvdel,« sagde Jens Peter Hermansen.
Han anbefalede de unge at være grundige i arbejdet med udvikling af deres forretningsplan.
»I øjeblikket har vi et projekt i Økologisk Landsforening, hvori vi har ressourcer til at hjælpe unge med at udvikle en god forretningsplan. Så I skal bare kontakte mig, hvis I har ønsker i den retning,« sagde Jens Peter Hermansen.
FAKTA:
Inspirationsaftenen på Kogsbølle var én af i alt fire inspirationsaftener, som Økologisk Landsforening og LandboUngdom er værter ved.
-
- juni var der inspirationsaften om generationsskifte hos Filip Mark Friis i Løgumkloster.
-
- juni hos Michael V. Bisgård på Hagens Mølle ved Skive. Her er det også generationsskifte, der er på dagsordenen.
- Og den sidste aften foregår 6. juli på Topkærgaard ved Århus. Denne aften henvender sig til unge med særlig interesse i etablering og generationsskifte.
Her kan du læse artikler og se seks små film fra konkrete cases om generationsskifte:
https://okologi.dk/landbrug/groent-generationsskifte/cases-film-og-artikler
Flere artikler fra samme sektion
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.
Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg
Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.