Annonce

Annonce

Afgrøder ses i et væksthus

Danmark, Sverige og Finland har fået dispensation til at fortsætte med at dyrke i afgrænsede bede frem til den 31. december 2030. Foto: Colourbox

Udfasning af afgrænsede bede forlænges for økologiske gartnere

Nogle danske gartnere kan fortsætte med at dyrke afgrøder i afgrænsede bede i økologiske væksthuse, da Danmark, Finland og Sverige har fået dispensation fra nye EU-regler.

Økologiske gartnere får med en dispensation mere tid til at omstille deres produktion i tråd med den kommende økologiforordning, som træder i kraft den 1. januar 2021. 

Forordningen fjerner nemlig muligheden for at dyrke afgrøder i afgrænsede bede i økologisk væksthusproduktion, da det er principielt besluttet, at planter bør være jordbundstilknyttede. Danmark, Sverige og Finland har imidlertid fået dispensation til at fortsætte med at dyrke i afgrænsede bede frem til den 31. december 2030. 

Det oplyser Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse

Dispensationen gælder kun de økologer, der allerede d. 28. juni 2017 dyrkede i afgrænsede bede - kom man til efter denne skæringsdato og producerer i afgrænsede bede, skal man have omstillet sin produktion i tråd med forordningens ikrafttræden.

Er man ny væksthusproducent, eller ønsker man at udvide sin nuværende produktion, skal man begynde på det inden d. 1. januar 2019 for at kunne have en produktion i bundjorden per d. 1. januar 2021, da der er en toårig omlægningsperiode for at blive økologisk. Det betyder også, at nye væksthusproducenter skal være opmærksomme på, at fra d. 1. januar 2021 vil en afgrøde først være økologisk, når den er sået eller plantet to år efter omlægningstidspunktet. 

Reglerne om væksthusproduktion findes i økologiforordningens betragtning 30 (side 5) og Bilag II, del 1: Regler om planteproduktion, stk. 1.5 (side 57), som du finder her i den nye økologiforordning.

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet