Annonce

Annonce

Gråænder svømmer i vand

Ifølge Lars Bredahl, formand for Økologisk Landsforenings æg- og fjerkræudvalg, har fundet af den milde fugleinfluenza ikke konsekvenser for de økologiske besætninger, medmindre de ligger i zonen omkring udbruddet. Foto: Colourbox

Udbrud af mild fugleinfluenza

Fødevarestyrelsen har fundet fugleinfluenza i en besætning med gråænder nær Næstved. Knap 3.000 ænder og ællinger er nu blevet aflivet.

Fødevarestyrelsen har konstateret en såkaldt lavpatogen fugleinfluenza i en landbrugsbesætning med knap 3.000 gråænder ved Fuglebjerg i nærheden af Næstved. Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

Besætningen blev aflivet og destrueret i løbet af weekenden.

Fugleinfluenzaen er af typen H5 og en mild variant. Ænder udviser sjældent tegn på sygdom ved den, men de kan smitte andre fjerkræ, og sygdommen kan mutere til den højpatogene type, der har en dødelighed på op mod 100 pct. Aflivningen skulle forhindre dette scenario.

"Hvis sygdommen bliver højpatogen smitter den meget nemt fra besætning til besætning. Derfor bremser vi den på et tidligt stadie, inden den når at gøre større skade," siger dyrlæge i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard.

En restriktiv zone

Desuden har man oprettet en zone med særlige restriktioner på en km rundt om besætningen. Den har betydning for både private og professionelle fjerkræejere i området. Reglerne siger bl.a., at fjerkræ og andre fugle samt deres æg ikke må flyttes hverken inden for zonen eller ud og ind af zonen. Hobbyejere i zonen skal senest 5. juli registrere deres fjerkræ hos Fødevarestyrelsen på e-mailen 12@fvst.dk.

Ifølge Lars Bredahl, formand for Økologisk Landsforenings æg- og fjerkræudvalg, har sagen ikke konsekvenser for de økologiske besætninger, medmindre de ligger i den pågældende zone.

"Men det er selvfølgelig altid bekymrende med de tilfælde af fugleinfluenza, for pludselig kan der komme en højpatogen variant. Og så er det selvfølgelig ulykkeligt for den ramte besætning og ejeren, som det går ud over," siger han.

For 2,5 år siden var Danmark ramt af den højpatogene fugleinfluenza, H5N8, der betød, at økologer blev pålagt at holde deres dyr under tag. 

Flere artikler fra samme sektion

Artsrige græsblandinger har flere fordele på de økologiske kvægbedrifter - men hvilke er bedst?

Græsmarksblandinger med en stor diversitet og et balanceret indhold af græs, urter og bælgplanter kan have mange positive effekter, bl.a. kan de sikre stabile udbytter. Nyt projekt vil finde frem til de bedste blandinger.

01-05-2024 3 minutter Kvæg,   Afgræsning,   Biodiversitet

Nyt projekt vil udbrede den bedste praksis for landmandens økonomi

I et nyt projekt vil Innovationscenter for Økologisk Landbrug stille skarpt på landmandens økonomi og afdække, hvilke tiltag på bedrifterne der fører til de bedste resultater på bundlinjen.

01-05-2024 3 minutter Økonomi,   Nyt fra Icoel

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug