Annonce
Annonce
De økologiske høns får nu igen mulighed for at bevæge sig frit rundt under forårssolen i hønsegården, da Fødevarestyrelsen ophæver både kravet om indelukning og overdækning. Foto: Dueholm
Torsdag må hønsene igen komme ud i det fri
Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.
Fra torsdag 20. april fjerner Fødevarestyrelsen kravet til professionelle fjerkræavlere om, at deres fugle skal være enten lukket inde eller under tag eller fuglenet. Samtidigt bliver det fra torsdag igen tilladt at tage til udstillinger med høns og andet fjerkræ.
Dermed slutter knap fem måneder, hvor fjerkræ fra økologiske besætninger og frilandsbesætninger har været indelukket for at undgå, at dyrene bliver smittet med den smitsomme fugleinfluenza, H5N1, som er dødelig for fjerkræ, men særdeles sjældent smitter mennesker.
Fødevarestyrelsen ophæver både kravet om indelukning, overdækning og forbud mod udstillinger. Beslutningen er baseret på Dansk Veterinær Konsortiums vurdering af risikoen for fugleinfluenzasmitte fra de vilde fugle.
Overvågning viser, at forekomsten af fugleinfluenza blandt både vilde fugle og fugle i fangenskab er dalet i både Danmark og resten af i Europa.
Ifølge Lars Bredahl, forperson for Æg og fjerkræudvalget i Økologisk Landsforening er det en stor glæde for både fjerkræ og fjerkræejer, at det igen i morgen bliver muligt at lukke de økologiske kyllinger og høns ud i de hønsegårde, der er en så central del af deres økologiske liv.
"Vi må dog stadig opfordre til, at man tager hensyn til hygiejneforhold, for fugleinfluenzaen er måske på tilbagegang i naturen, men kan komme tilbage senere. Derfor er der også en vis bekymring over fremtiden, der sikkert byder på flere indelukningskrav fra myndighederne. Det er for os at se en uholdbar situation, og vi arbejder aktivt for dels at skabe bedre rammer for dyrene, når der er udbrud, men også mindske den nødvendige periode dyrene er spærret inde," siger Lars Bredahl, som håber, at en eventuelt fremtidig vaccination kan løse de udfordringer, som branchen står over for i forhold til fugleinfluenza.
Smittebeskyttelse er fjerkræejerens ansvar
"Sidst, at en større professionel fjerkræbesætning i Danmark blev ramt af fugleinfluenza, var i midten af januar. Men det er ikke mere end en måned siden, at en mindre besætning med 60 dyr ved Ramløse blev smittet. Derfor vil jeg gerne minde om, at trækfuglene stadig kan bringe smitten med sig den næste månedstid. Og fordi vilde fugle tiltrækkes af foderpladserne, bør fjerkræ ikke fodres i det fri uden overdækning," siger veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Charlotte Vilstrup Castle i en pressemeddelelse.
Smittebeskyttelse er fjerkræejerens ansvar. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen fortsat, at alle, der har med fjerkræ at gøre, passer på deres dyr ved blandt andet at fodre under tag og skifte fodtøj, inden de går ind til dyrene.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.