Annonce
Annonce
ØRD’s Grovfoderdag var velbesøgt sidste år. I år samarbejder ØRD med LMO om Økotræf. Foto: Irene Brandt
Stort økologiarrangement vil gøre dig klogere
Økotræf 2019 sætter fokus på økologisk planteproduktion med et bredt program inden for både salgs- og foderafgrøder.
Sommerens største udstillingsvindue for økologisk landbrug – sådan kalder ØkologiRådgivning Danmark (ØRD) og LMO Økologi det fælles arrangement Økotræf, der løber af stablen 12. juni.
Her kan alle med interesse for økologisk markdrift blive opdateret på det nyeste inden for sortsvalg, gødning og udstyr til markdriften.
Økotræf afvikles på gården Højmark ved Hammel hos Merethe og Lars Egelund Olsen. De driver knap 100 ha planteavl med fokus på økologisk konsumkorn til brød, gryn og malt samt frøavl.
I år er der anlagt forsøg i marken, og besøgende på Økotræf kan derfor bese ikke mindre end 240 sorter af vintersæd, efterårssået vårhvede, forsøg med recirkulering af næringsstoffer og meget, meget mere. Rådgivere fra LMO og ØRD viser rundt og holder oplæg, og man kan møde virksomheder og leverandører af udstyr, frø og andet i udstillingsområdet.
Premiere på nyt samarbejde
Økotræf er det første synlige resultat af et nyt samarbejde mellem LMO og ØRD. De to rådgivningsvirksomheder indgik tidligere i år en aftale om i fællesskab at arrangere større events for landmænd.
»Vi skal skabe værdi for økologisk planteavl, og det giver samarbejdet her gode muligheder for. Jeg håber, at både vores og LMO’s kunder tager godt imod initiativet, og at de og mange andre landmænd lægger vejen forbi Økotræf,« siger plantechef i ØRD, Claus Østergaard.
»Det er et godt sted at hente inspiration til efterårets arbejde,« konstaterer økologichefen i LMO, Peter Mejnertsen og tilføjer:
»Vi kan helt unikt præsentere 240 sorter af vintersæd, fordi den lovpligtige afprøvning af sorter ligger på Højmark.«
Peter Mejnertsen glæder sig også til at vise efterårssået vårhvede frem.
To formænd åbner Økotræf
Arrangørerne forventer flere end 300 gæster, og der bliver flere rundvisninger i forsøgsmarken i løbet af dagen. De morgenfriske får foruden morgenkaffe mulighed for høre to formænd tale om højaktuelle emner, når de åbner Økotræf 2019.
Formanden for ØL, Per Kølster, taler om forbrugerønsker og markedet for økologi, og Hans Erik Jørgensen, formand for L&F Økologi, taler om næringsstoffer til et voksende økologisk areal.
Lige nu ser forbrugernes appetit på økologiske varer i alskens afskygninger ud til at være umættelig, lyder meldingen fra Per Kølster,
»Økologien vinder fortsat andele i både butikker og på nettet, og det ser på ingen måder ud til at stoppe,« siger Per Kølster, der på den politiske front håber, at det netop overståede folketingsvalg kan give endnu mere vind i de økologiske sejl. Det vil bane vejen for omlægning af endnu mere jord.
»Vi vil gerne have flere økologer, men det er velkendt, at man selvfølgelig skal være forsigtig afhængig af produktionsgren og egne forhold. Nogle vil være i stand til at lægge om med stor succes, mens andre kan løbe ind i udfordringer som resultat af enten markedssituationen eller den personlige situation,« siger Per Kølster og understreger, at usikkerheden bl.a. også skyldes volatile prissætninger i dansk landbrug generelt.
Alle er velkomne til Økotræf, og det er gratis at deltage. Yderligere information om tid, sted og program kan man få på hjemmesiderne oerd.dk og lmo.dk.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.