Annonce
Annonce
På Fyn, Sjælland, Bornholm og i den sydlige del af Jylland er der lige nu “høj risiko” for tørke, mens der er “forhøjet risiko” i stort set resten af landet, viser DMIs tørkeindeks. Foto: Colourbox
Sommervarmen vender tilbage - og øger risikoen for brand under høsten
I de kommende dage vender sommervarmen tilbage. Forsikringsselskabet Topdanmark opfordrer landmænd og ansatte i landbruget til at være ekstra opmærksomme på risiko for brand i den tørre høstsæson.
Tørt vejr og høje temperaturer øger risikoen for, at der opstår brande i maskiner og marker under høstarbejdet. Denne høst har en række landmænd allerede oplevet netop den konsekvens af det ekstremt varme vejr, som vi har haft i løbet af de seneste uger.
Det skriver forsikringsselskabet Topdanmark i en pressemeddelelse, hvor de samtidig opfordrer landmænd og ansatte til at være ekstra opmærksomme på brandrisikoen, når sommervarmen de kommende dage vender tilbage med temperaturer på op til omkring 30 grader.
I sidste uge førte adskillige markbrande til, at Fyns Politi gik ud med en opfordring til landmænd om, at de bør sørge for at have slukningsmateriale og en ekstra traktor med harve til at lave "brandbælter" med, når de er ude at høste eller presse halm.
Den opfordring bakker Topdanmark, som forsikrer cirka hvert andet danske landbrug, op om.
”I det tørre høstvejr kan selv en lille gnist antænde en brand i maskinen eller marken og udvikle sig til store flammer. Det er derfor rigtig vigtigt at have en vandvogn eller en fyldt marksprøjte inden for kort afstand,” siger Preben Rasmussen, landbrugschef i Topdanmark.
På Fyn, Sjælland, Bornholm og i den sydlige del af Jylland er der lige nu “høj risiko” for tørke, mens der er “forhøjet risiko” i stort set resten af landet, viser DMIs tørkeindeks.
Topdanmark gør også opmærksom på, at hø og halm kan selvantænde, hvis det er for fugtigt, når det presses.
“Brande som disse kan både være farlige og koste mange penge. Det er derfor en god idé at lade halm ligge på marken i længere tid, inden det presses og tages ind,” siger Preben Rasmussen.
Sådan forebygger du brand i mejetærskeren:
- Tag en vandvogn eller en fyldt marksprøjte med ud i marken, når der høstes.
- Blæs maskinen ren hver dag, især motor og kølere.
- Tjek leje og remme, og vær opmærksom på mislyde fra mejetærskeren.
- Tjek, at ildslukkerne virker. Sørg for at vende dem op og ned en gang imellem, så du undgår, at pulveret sætter sig i bunden.
Kilde: Topdanmark.
Flere artikler fra samme sektion
Økologisk kornforædler: Konventionelle kornsorter er ensartede. Det er skidt for biodiversiteten og vores ernæring
En af årsagerne til biodiversitetskrisen er, at vi dyrker for få forskellige afgrøder i landbruget, og at de er for ensartede. Det skaber både problemer i naturen og ernæringsproblemer, fordi vi kommer til at spise for ensidigt, mener Anders Borgen, der arbejder på at udvikle robuste kornsorter til økologien. Særligt én af hans sorter hitter hos surdejsentusiaster.
Jordnørd fik en aha-oplevelse, da han blev rådet til at lugte til jorden
For ti år siden fik Hervé Lognonné en aha-oplevelse, da han besøgte en køkkenhave. Det ændrede fuldstændig hans syn på, hvordan man vurderer, om jorden er sund, og han advarer mod den gængse måde at dyrke jorden på i dag.
Dit økologiske æble kan snart blive dyrket med hjælp fra myrer
Myren kan blive et værdifuldt nyttedyr i den økologiske frugtproduktion, da de bekæmper både plantesygdomme og jager skadedyr. Et nyt projekt skal nu udvikle metoder til at integrere skovmyrer i plantager.