Annonce

Annonce

Mejetærsker høster korn

På Fyn, Sjælland, Bornholm og i den sydlige del af Jylland er der lige nu “høj risiko” for tørke, mens der er “forhøjet risiko” i stort set resten af landet, viser DMIs tørkeindeks. Foto: Colourbox

Sommervarmen vender tilbage - og øger risikoen for brand under høsten

I de kommende dage vender sommervarmen tilbage. Forsikringsselskabet Topdanmark opfordrer landmænd og ansatte i landbruget til at være ekstra opmærksomme på risiko for brand i den tørre høstsæson.

Tørt vejr og høje temperaturer øger risikoen for, at der opstår brande i maskiner og marker under høstarbejdet. Denne høst har en række landmænd allerede oplevet netop den konsekvens af det ekstremt varme vejr, som vi har haft i løbet af de seneste uger.

Det skriver forsikringsselskabet Topdanmark i en pressemeddelelse, hvor de samtidig opfordrer landmænd og ansatte til at være ekstra opmærksomme på brandrisikoen, når sommervarmen de kommende dage vender tilbage med temperaturer på op til omkring 30 grader.

I sidste uge førte adskillige markbrande til, at Fyns Politi gik ud med en opfordring til landmænd om, at de bør sørge for at have slukningsmateriale og en ekstra traktor med harve til at lave "brandbælter" med, når de er ude at høste eller presse halm.

Den opfordring bakker Topdanmark, som forsikrer cirka hvert andet danske landbrug, op om.

”I det tørre høstvejr kan selv en lille gnist antænde en brand i maskinen eller marken og udvikle sig til store flammer. Det er derfor rigtig vigtigt at have en vandvogn eller en fyldt marksprøjte inden for kort afstand,” siger Preben Rasmussen, landbrugschef i Topdanmark.

På Fyn, Sjælland, Bornholm og i den sydlige del af Jylland er der lige nu “høj risiko” for tørke, mens der er “forhøjet risiko” i stort set resten af landet, viser DMIs tørkeindeks.

Topdanmark gør også opmærksom på, at hø og halm kan selvantænde, hvis det er for fugtigt, når det presses.

“Brande som disse kan både være farlige og koste mange penge. Det er derfor en god idé at lade halm ligge på marken i længere tid, inden det presses og tages ind,” siger Preben Rasmussen.

Sådan forebygger du brand i mejetærskeren:

  • Tag en vandvogn eller en fyldt marksprøjte med ud i marken, når der høstes.
  • Blæs maskinen ren hver dag, især motor og kølere.
  • Tjek leje og remme, og vær opmærksom på mislyde fra mejetærskeren.
  • Tjek, at ildslukkerne virker. Sørg for at vende dem op og ned en gang imellem, så du undgår, at pulveret sætter sig i bunden.

Kilde: Topdanmark.

Flere artikler fra samme sektion

Samdyrkning kan være løsningen på den største udfordring med linser

Samdyrkning af linser og havre viser gode takter i årets forsøgsparceller. Havren lader til at lægge en god dæmper på ukrudt og linsers lejetendens.

22-09-2022 5 minutter Bælgfrugter,   Plantebaserede fødevarer

Søren Just udfaser soja med Thise: »Det er vigtigt, at vi tager ansvar«

Søren Lundager Just driver Skordalsris nær Herning sammen med sin kone Louise. Her har de 240 Dansk Sortbrogede malkekøer. Køerne producerer 2,8 millioner kg mælk om året – og det er helt uden brug af soja.

21-09-2022 4 minutter Foder,   Bæredygtighed,   Mejeri,   Kvæg

Generationsskifte: Husk også at tænke 30 år frem

Hvor ser du dig selv om 30 år? Det er et af de spørgsmål, man bør overveje, når man vil overtage en bedrift. Det fortalte chefkonsulent Jens Peter Hermansen til et arrangement på Sdr. Klejnstrup, der stod i generationsskiftets tegn.

21-09-2022 3 minutter Generationsskifte