Annonce

Annonce

Høstarbejde

Du får en højere kapacitet på mejetærskeren og en renere høste vare i tanken, når afgrøden har været skårlagt to-fem dage. Foto: Colourbox

Skårlæg korn nu og få en bekvem høst

FAGLIGT TALT: Hvis der er kraftigt ukrudt, kraftigt udlæg eller efterafgrøder i afgrøden bliver tærskningen væsentligt nemmere, hvis afgrøden er skårlagt først.

Af: Michael Tersbøl, planteavlsrådgiver hos ØkologiRådgivning Danmark 

En varm og tør periode er foran os den næste uges tid. Det giver mulighed for at fremme høsten ved at skårlægge afgrøden før tærskning.

Du får en højere kapacitet på mejetærskeren og en renere høste vare i tanken, når afgrøden har været skårlagt to-fem dage. Med den aktuelle vejrudsigt kan afgrøden også nå at tørre væsentligt, hvis den ligger fem dage eller mere på skår i det varme sommervejr.

Hvis dit korn har over 25 pct. vand, er der risiko for, at det ikke er helt lagertørt, når du tærsker fem dage efter skårlægning, så du skal have tørringsmulighed i baghånden evt. via en aftale med foderstoffirmaet. Er kornet under 25 pct. vand i dag, er der en chance for, at det kan tørre helt ned, men det kræver selvfølgelig, at der ikke kommer uforudsete regn- og tordenbyger i mellemtiden.

Læs mere om skårlægning af korn for at få en tidligere høst og stærkere efterafgrøder på nedenstående links:

Temaside hos Økologisk Landsforening

Artikel, Jysk Økologi 2015

Aktuel artikel i Mark+

Flere artikler fra samme sektion

Overvældende interesse fra økologer for ny ordning, der skal give mere plads til naturen

Ansøgningsrunden for den nye ordning ’permanent ekstensivering’ er netop lukket, og interessen har været over alle forventninger. Noget tyder på at økologer er overrepræsenterede blandt de lodsejere, der har søgt ordningen, hvor arealer permanent tages ud af drift for at blive til ny natur.

02-01-2025 3 minutter Biodiversitet,   Klima,   Tilskud

Konsulent: Landbrugere skal næppe bekymre sig om forholdet mellem svampe og bakterier i jorden

Svampe og bakterier er vigtige komponenter i en sund dyrkningsjord, og mange regenerative ’skoler’ har bud på dyrkningsmetoder med fokus på svampe. Derfor har Innovationscenter for Økologisk Landbrug lavet et litteraturstudie, og forsøger at redegøre for, hvad der er op og ned i ’best practice’.

28-12-2024 6 minutter Jordfrugtbarhed,   Regenerativt landbrug

KMC-direktør: Der er ringe udsigt til økologisk kartoffelmel

Den voldsomme fremgang i produktionen af danske stivelseskartofler kommer ikke til at gavne økologien, spår KMC's direktør, Peter Burgaard. Vi har kigget på den økologiske kartoffelavls status i 2024, der efter år med nedgang nu har stabiliseret sig, alt imens målet har været at fordoble både arealet og udbyttet.

28-12-2024 9 minutter Planteavl,   Kartofler