Annonce
Annonce
Det nye digitale værktøj kan beregne klimabelastningen for en hel landbrugsproduktion opgjort på cvr.nr., og senere i år vil det også kunne beregne klimabelastningen på produktniveau. Arkivfoto: Økologisk Landsforening
Seges lancerer klimaværktøj
Seges Innovation har lanceret klimaværktøjet ESGreen Tool, hvor alle landmænd kan beregne deres klimaaftryk. Værktøjet skal spille en central rolle i arbejdet med at nå klimamålene.
Seges Innovation har i denne uge lanceret et nyt klimaværktøj kaldet ESGreen Tool. Det digitale klimaværktøj vil få en central rolle i arbejdet med at gøre den danske landbrugsproduktion mere klimavenlig, så erhvervet kan indfri målet om klimaneutralitet i 2050.
Det skriver Seges Innovation i en meddelelse på sin hjemmeside.
ESGreen Tool skal gøre det simpelt for den enkelte landmand at opgøre og arbejde med reduktion af klimabelastningen, og værktøjet kan bruges af langt de fleste landbrugsvirksomheder uafhængig af størrelse og produktionsform.
”Med ESGreen Tool får de danske landmænd et banebrydende værktøj, som ikke før er set på verdensmarkedet. Der findes simpelthen ikke et lignende produkt, som i bredde og dybde kan hjælpe og motivere landmanden i klimaindsatsen baseret på specifikke bedriftsdata,” siger Ivar Ravn, digital direktør i Seges Innovation.
De seneste år har flere projekter bidraget til tilblivelsen af klimaværktøjet, herunder har Økologisk Landsforening og nu Innovationscenter for Økologisk Landbrug været med i den faglige udvikling. Klimaværktøjet er sponsoreret af Forenet Kredit i samarbejde med Nykredit.
Værktøjet kan beregne klimabelastningen for en hel landbrugsproduktion opgjort på cvr.nr., og senere i år vil det også kunne beregne klimabelastningen på produktniveau.
”Beregningerne i klimaværktøjet bygger på landmandens egne data, som overføres automatisk. Med værktøjet kan landmanden for første gang få konkrete tal på, hvordan eventuelle ændringer i f.eks. fodring, gødningshåndtering eller nye teknologier vil påvirke klimaaftrykket positivt eller negativt på den specifikke bedrift,” siger Margit Skovbjerg Berner, der er forretningschef i Seges Digital.
Alle danske landmænd vil i 2022 desuden have flere mulighed for at deltage i gratis ’klimadage’, som afholdes over hele landet i samarbejde med de lokale DLBR-rådgivningsvirksomheder. Her vil deltagerne sammen fokusere på både klimaspørgsmål i det store perspektiv, og på hvordan man kan gøre en forskel på egen bedrift ved hjælp af det nye værktøj.
Flere artikler fra samme sektion
Overvældende interesse fra økologer for ny ordning, der skal give mere plads til naturen
Ansøgningsrunden for den nye ordning ’permanent ekstensivering’ er netop lukket, og interessen har været over alle forventninger. Noget tyder på at økologer er overrepræsenterede blandt de lodsejere, der har søgt ordningen, hvor arealer permanent tages ud af drift for at blive til ny natur.
Konsulent: Landbrugere skal næppe bekymre sig om forholdet mellem svampe og bakterier i jorden
Svampe og bakterier er vigtige komponenter i en sund dyrkningsjord, og mange regenerative ’skoler’ har bud på dyrkningsmetoder med fokus på svampe. Derfor har Innovationscenter for Økologisk Landbrug lavet et litteraturstudie, og forsøger at redegøre for, hvad der er op og ned i ’best practice’.
KMC-direktør: Der er ringe udsigt til økologisk kartoffelmel
Den voldsomme fremgang i produktionen af danske stivelseskartofler kommer ikke til at gavne økologien, spår KMC's direktør, Peter Burgaard. Vi har kigget på den økologiske kartoffelavls status i 2024, der efter år med nedgang nu har stabiliseret sig, alt imens målet har været at fordoble både arealet og udbyttet.