Annonce

Annonce

Veganske boller i karry

Flere og flere laver klassiske retter som boller i karry uden at benytte kød, og hvis den tendens fortsætter, vil der ifølge Økologisk Landsforening opstå et stort behov for dansk-producerede, økologiske planteproteiner til konsum. Foto: ØL

Samtidighed skal kickstarte dyrkning af proteinafgrøder til mad

I projektet ’Kom godt i gang med bælgplanter til konsum’ har landbrugs- og markedskonsulenter i Økologisk Landsforening arbejdet sammen om at skabe en dansk, økologisk produktion af bælgplanter til human ernæring.

Hvad sker der, når landbrugs- og markedskonsulenterne går sammen i et projekt med det formål at dreje på alle knapperne på én gang, så produktionen af danske, økologiske proteinafgrøder kan gå hånd i hånd med efterspørgslen i industrien, detailsalget og i storkøkkenerne? Det fortalte markedschef Henrik Hindborg fra Økologisk Landsforening om på videokonferencen: ’Kom godt i gang med bælgplanter til konsum’

"I stedet for kun at dyrke proteinafgrøder til foder til dyrene, kan vi også sætte fokus på at begynde at dyrke proteinafgrøder til konsum. I dag bruges der mange proteinafgrøder til konsum, men kun en meget lille del er dyrket i Danmark. Vi importerer mange proteinafgrøder, først og fremmest konventionelt dyrkede og først og fremmest soja. Danske landmænd burde kunne få meget mere gavn af denne efterspørgsel," sagde Henrik Hindborg.

Han fortsatte:

"Vi har derfor i projektet besluttet os for at kickstarte produktionen og afsætningen af proteinafgrøder gennem samtidighed, hvor vi drejer på flere knapper i forsyningskæden på én gang, hvor vi både har motiveret storkøkkenerne til at arbejde med disse varer og inspireret landmændene til at arbejde med de forskellige sorter – og også rettet vores indsats mod alle aktørerne ind i mellem," sagde Henrik Hindborg.

To stærke trends

Økologi og plantebaserede måltider er to af tidens stærkeste trends. Forbrugernes indkøb af økologiske varer stiger ligesom interessen for plantebaserede måltider hele tiden. Begge trends er især stærke blandt unge og børnefamilier.

"Og når økologien og de veganske produkter samarbejder, bliver de bare endnu stærkere," sagde Henrik Hindborg.

På trods af, at efterspørgslen er stor, og på trods af, at der mig bekendt er ca. 100 landmænd, der gerne vil i gang med at dyrke proteinafgrøder til konsum, så er der endnu ikke lavet kontrakter på de store mængder. Så min opfordring til alle dem midt imellem storkøkkenerne og landmænd er: Se nu at komme i gang med at indgå kontrakter med landmændene, så afgrøderne kan komme i jorden til foråret, for aftrækket vil være der.

— Henrik Hindborg, Økologisk Landsforening

De importerede varer, som sælges på konsummarkedet, og som vi lige så godt kunne dyrkes i Danmark, er ifølge Henrik Hindborg:

"Favabønner, flækærter, kikærter og linser. Dem burde vi allerede dyrke i Danmark til konsum. Det er ikke raketvidenskab at dyrke disse afgrøder til konsum – langt de fleste kan dyrkes herhjemme, så de burde findes på hylderne i dag som lokalt dyrkede produkter," sagde han og fortsatte:

"Det er oplagt, at her er et potentiale, som er let for landmændene at gå til. Faktisk ved vi, at 85 pct. af de, der køber veganske varer, foretrækker økologiske, veganske varer. Så her er et godt sted at starte, for der er ikke ret mange økologiske varer på hylderne med veganske produkter i dag."

Mere vegansk ’kød’ på markedet

Markedet for plantebaserede produkter, som ligner kød, er stort og det vokser.

"I de fleste supermarkeder i dag er der afsat flere hyldemeter til veganske varer. Nærstuderer man disse produkter ser man, at ingredienslisten er lang, og at langt de fleste produkter indeholder soja, som typisk dyrkes på den anden side af jorden. Og det er sørgeligt, for langt de fleste af disse varer, kan sagtens produceres med danskproducerede råvarer. For eksempel vil ærter og hestebønner kunne erstatte sojaen i de fleste veganske produkter," sagde Henrik Hindborg.

Hestebønner og ærter, er lette at dyrke, og de giver stabile udbytter, især ærterne har et stort potentiale, fordi det især er ærter, der kan erstatte sojaen i de veganske produkter.

"I projektet arbejder vi også med de forskellige ærtesorter, som har forskellige smage, og sammen med storkøkkenerne har vi arbejdet med at udvikle retter, hvor de forskellige sorter udnyttes optimalt.

De virksomheder, der forarbejder de veganske produkter, er ovenikøbet parate til at betale 25 pct. mere for en dansk råvare. Dertil kommer, at der villighed til både at fordoble og tredoble afregningen for råvarer, som ud over at være dyrket lokalt også adskiller sig på for eksempel smagskvaliteter," sagde Henrik Hindborg.

Markedschef: Potentialet er stort

I projektet, der er støttet af Promilleafgiftsfonden, er der løbende blevet holdt temadage for storkøkkener og grossister, hvor de er blevet præsenteret for de ny danskdyrkede proteinafgrøder, som er blevet til lækre måltider. På disse arrangementerne har begejstringen været stor, og deltagerne spørger: Hvornår kommer de på markedet, så vi kan købe dem. Markedet er der altså, for mange af storkøkkenerne har op til 1000 bespisninger dagligt, så potentialet er stort.

"På trods af, at efterspørgslen er stor, og på trods af, at der mig bekendt er ca. 100 landmænd, der gerne vil i gang med at dyrke proteinafgrøder til konsum, så er der endnu ikke lavet kontrakter på de store mængder. Så min opfordring til alle dem midt imellem storkøkkenerne og landmænd er: Se nu at komme i gang med at indgå kontrakter med landmændene, så afgrøderne kan komme i jorden til foråret, for aftrækket vil være der," sagde Henrik Hindborg.

To kataloger skal inspirerere i mark og køkken

I projektet ’Kom godt i gang med bælgplanter til konsum’ er der udgivet to kataloger: ét til landmændene, som inspirerer til dyrkning af bælgfrugter, og ét til storkøkkenener og forbrugere, som inspirere til at bruge danske, økologiske bælgfrugter i madlavningen.

Økologiske grønne proteiner - Skønne opskrifter med bælgfrugter
»I dette hæfte har vi samlet en perlerække af opskrifter med økologiske bønner, linser og ærter, som alle er sunde og nemme at gå til. De indeholder alle friske eller tørrede bælgfrugter og er derudover fyldt med lækre krydderurter, krydderier og sprøde grøntsager. De er fulde af farver, og der bør være en ret for enhver smag! Ud over dejlig smag og konsistens tilfører bælgfrugterne retterne protein, kostfibre, vitaminer og mineraler. Læg dertil, at bælgfrugter er en miljøvenlige, bæredygtige fødevarer: et klimavenligt alternativ til kød, som kan nydes med god samvittighed«, hedder det i katalogets forord.

Danske økologiske proteiner - Fra mark til mund
»I dette katalog vil vi give indblik i de tilgængelige danskproducerede økologiske proteinafgrøder, som er bedst egnede til fødevareproduktion. Kataloget vil kort præsentere afgrødernes karakteristika, dyrkningsmæssige aspekter, anvendelses- og forarbejdningsmuligheder, kvalitetskrav og salgsklargøring til human ernæring. Ligeledes samler kataloget henvisninger til relevante aktører i kæden og til yderligere information og indeholder sidst men ikke mindst inspiration til tilberedning af proteinrige råvarer,« står der i katalogets forord.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima