Annonce

Annonce

En mejetærsker på en mark

Efter man har kørt med mejetærskeren, kan man med fordel gå i gang med at bekæmpe ukrudt. Foto: Colourbox

Rodukrudtsbekæmpelse skal i gang lige efter mejetærskeren

FAGLIGT TALT: En fuld gennemskæring lige efter mejetærskerhøst hæmmer alle ukrudtsarter - og jo før, man gør det, jo bedre.

Af: Kjeld Forsom, planterådgiver, ØkologiRådgivning Danmark

Alle rodukrudtsarter hæmmes ved, at der gennemføres en fuld gennemskæring lige efter mejetærskerhøst. Jo før jo bedre. Agertidsler, agersvinemælk og følfod kan hæmmes ved denne ene behandling. Kvik kræver især på sandjord gentagne behandlinger hen over efteråret.

Agertidsler og agersvinemælk kan rammes med en fuld gennemskæring umiddelbart efter høst. Både tidsler og svinemælk går i dvale henover efteråret og derfor er yderligere jordbehandling uden virkning. Er de to arter problemet, så kan jordbehandling med fuld gennemskæring afsluttes med en efterafgrødesåning, så jorden igen dækkes.

Er tidselproblemet betydende, vil en dyb gennemskæring med 20 cm pløjedybde svække tidsler meget. Det giver en dyb beskadigelse af tidslernes lodrette rødder. Efterfulgt af efterafgrødesåning. Denne teknik er især velegnet på lerjord, hvor tidselproblemer er størst.

Agersvinemælk hæmmes med en fuld gennemskæring – gerne skrældpløjning - i 10 -15 cm, der stopper væksten af de mange rosetter der ikke har blomstret. Efterfulgt af en efterafgrøde.

Skal marker med mange agersvinemælk udlægges med kløvergræs skal såning af udlæg ske efter høst. Svinemælk spirer ikke om efteråret. Ved forårsudlæg vil svinemælken udkonkurrere udlægget.

Følfod er også mere eller mindre i dvale om efteråret. Følfod forekommer ofte kun i pletter og derfor anbefales en fræsning kun i pletterne, så følfod ikke spredes på hele arealet.

Kvik har betydelig vækst hen over efteråret, og derfor kan man med udtørrings- og udsultningsstrategier hen over efteråret bekæmpe kvik.

Kvik kan også på især lerjord hæmmes meget af en fuld gennemskæring umiddelbart efter høst.

På sandjord er tærsklen for kvik meget mindre. På sandjord kan kvik hurtig opformeres og medføre stort udbyttetab. Oftere er man nødt til regelmæssigt at have et efterår, hvor kvik bekæmpes på sandjord.

Bemærk at før bælgsæd er det gunstigt at bekæmpe rodukrudt. Dels fordi rodukrudt opformeres meget i bælgsæd, og fordi bælgsæd er selvforsynende med kvælstof.

Flere artikler fra samme sektion

Overvældende interesse fra økologer for ny ordning, der skal give mere plads til naturen

Ansøgningsrunden for den nye ordning ’permanent ekstensivering’ er netop lukket, og interessen har været over alle forventninger. Noget tyder på at økologer er overrepræsenterede blandt de lodsejere, der har søgt ordningen, hvor arealer permanent tages ud af drift for at blive til ny natur.

02-01-2025 3 minutter Biodiversitet,   Klima,   Tilskud

Konsulent: Landbrugere skal næppe bekymre sig om forholdet mellem svampe og bakterier i jorden

Svampe og bakterier er vigtige komponenter i en sund dyrkningsjord, og mange regenerative ’skoler’ har bud på dyrkningsmetoder med fokus på svampe. Derfor har Innovationscenter for Økologisk Landbrug lavet et litteraturstudie, og forsøger at redegøre for, hvad der er op og ned i ’best practice’.

28-12-2024 6 minutter Jordfrugtbarhed,   Regenerativt landbrug

KMC-direktør: Der er ringe udsigt til økologisk kartoffelmel

Den voldsomme fremgang i produktionen af danske stivelseskartofler kommer ikke til at gavne økologien, spår KMC's direktør, Peter Burgaard. Vi har kigget på den økologiske kartoffelavls status i 2024, der efter år med nedgang nu har stabiliseret sig, alt imens målet har været at fordoble både arealet og udbyttet.

28-12-2024 9 minutter Planteavl,   Kartofler