Annonce
Annonce
Ny teknologi gør det muligt for en robotrenser at genkende roer blandt ukrudt. Foto: Colourbox
Robotroerenser vil revolutionere roedyrkning
FAGLIGT TALT: Med nyudviklet visionsteknologi kan en robotroerenser genkende roeplanterne blandt ukrudt. Årets test har vist meget sikker genkendelse af roeplanterne.
Af: Kjeld Forsom, planteavlsrådgiver, ØkologiRådgivning Danmark
Et lille sjællandsk firma - Frank Poulsen Engineering aps - har gennem de seneste par år udviklet software baseret på visionsteknologi, der gør det muligt for en robotrenser at genkende roer blandt ukrudt. Firmaet har gennem nu 10 år solgt robotrensere - ROBOVATOR - til gartnerier i Europa og USA til brug i udplantningskulturer.
Men nu er det muligt at rense inde i rækken i udsåede roer også. Visionsteknologien gør det muligt at genkende roer med ærtestore løvblade. Det gør det muligt at rense i endog meget ukrudtsfyldte afgrøder.
Ved en testdemonstration med begrænset deltagerantal den 11. juni hos Esben Møller Xu viste robovatoren med visionsteknologien, at den kunne genkende roer med stor sikkerhed. På billedet fra den 11. juni er der 4 løvblade udviklet. En test den 1. juni på samme mark var genkendelse af kimplanter med ærtestore løvblade lige så succesfuldt.
ØkologiRådgivning Danmark har deltaget i et GDPR-projekt om udviklingen af robotrenseren. Se mere om robovatoren på visionweeding.com
Vi forventer at invitere til et mere åbent – coronafrit- arrangement i september hvor robovator-renseren igen kan demonstreres.
Flere artikler fra samme sektion
Overvældende interesse fra økologer for ny ordning, der skal give mere plads til naturen
Ansøgningsrunden for den nye ordning ’permanent ekstensivering’ er netop lukket, og interessen har været over alle forventninger. Noget tyder på at økologer er overrepræsenterede blandt de lodsejere, der har søgt ordningen, hvor arealer permanent tages ud af drift for at blive til ny natur.
Konsulent: Landbrugere skal næppe bekymre sig om forholdet mellem svampe og bakterier i jorden
Svampe og bakterier er vigtige komponenter i en sund dyrkningsjord, og mange regenerative ’skoler’ har bud på dyrkningsmetoder med fokus på svampe. Derfor har Innovationscenter for Økologisk Landbrug lavet et litteraturstudie, og forsøger at redegøre for, hvad der er op og ned i ’best practice’.
KMC-direktør: Der er ringe udsigt til økologisk kartoffelmel
Den voldsomme fremgang i produktionen af danske stivelseskartofler kommer ikke til at gavne økologien, spår KMC's direktør, Peter Burgaard. Vi har kigget på den økologiske kartoffelavls status i 2024, der efter år med nedgang nu har stabiliseret sig, alt imens målet har været at fordoble både arealet og udbyttet.