Annonce

Annonce

En roemark

Ny teknologi gør det muligt for en robotrenser at genkende roer blandt ukrudt. Foto: Colourbox

Robotroerenser vil revolutionere roedyrkning

FAGLIGT TALT: Med nyudviklet visionsteknologi kan en robotroerenser genkende roeplanterne blandt ukrudt. Årets test har vist meget sikker genkendelse af roeplanterne.

Af: Kjeld Forsom, planteavlsrådgiver, ØkologiRådgivning Danmark

Et lille sjællandsk firma - Frank Poulsen Engineering aps - har gennem de seneste par år udviklet software baseret på visionsteknologi, der gør det muligt for en robotrenser at genkende roer blandt ukrudt. Firmaet har gennem nu 10 år solgt robotrensere - ROBOVATOR - til gartnerier i Europa og USA til brug i udplantningskulturer.

Men nu er det muligt at rense inde i rækken i udsåede roer også. Visionsteknologien gør det muligt at genkende roer med ærtestore løvblade. Det gør det muligt at rense i endog meget ukrudtsfyldte afgrøder.

Ved en testdemonstration med begrænset deltagerantal den 11. juni hos Esben Møller Xu viste robovatoren med visionsteknologien, at den kunne genkende roer med stor sikkerhed. På billedet fra den 11. juni er der 4 løvblade udviklet. En test den 1. juni på samme mark var genkendelse af kimplanter med ærtestore løvblade lige så succesfuldt.

Visionsteknologien gør det muligt at genkende roer med ærtestore løvblade.. Foto: ØRD

ØkologiRådgivning Danmark har deltaget i et GDPR-projekt om udviklingen af robotrenseren. Se mere om robovatoren på visionweeding.com

Vi forventer at invitere til et mere åbent – coronafrit- arrangement i september hvor robovator-renseren igen kan demonstreres.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg