Annonce

Annonce

Kartofler på mark

Revus er et af de mest anvendte svampemidler i den konventionelle kartoffelproduktion. Det er derfor en trussel mod denne produktion, hvis Revus bliver helt virkningsløst. Foto: Colourbox

Resistensproblemer breder sig i det konventionelle landbrug

Forskning viser, at en ny type kartoffelskimmel er 100 pct. resistent over for et af de vigtigste fungicider i den konventionelle kartoffelproduktion.

Alarmklokkerne ringer i det konventionelle landbrug, der får stadigt sværere ved at bekæmpe visse ukrudtsarter og svampesygdomme kemisk, fordi de udvikler resistens over for de anvendte pesticider.

Nu har man fundet ud af, at en ny variant af svampesygdommen kartoffelskimmel er 100 pct. resistent over for svampemidlet Revus, der er et af de mest brugte midler mod kartoffelskimmel. Det kan true hele den konventionelle kartoffelproduktion.

Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Ifølge Middeldatabasen indeholder Revus aktivstoffet mandipropamid, som tilhører en gruppe af fungicider, der ellers kun er vurderet til at have lav til medium risiko for udvikling af resistens.

"Vi har nu identificeret den genotype, der er resistent over for mandipropamid. Der er sandsynligvis sket en mutation i en tidligere kendt genotype ved navn EU43, som har udløst den nedsatte følsomhed overfor mandipropamid," fortæller seniorrådgiver Jens G. Hansen fra Institut for Agroøkologi.

100 pct. resistent

Forskerne indsamlede i 2022 ca. 85 levende isolater af kartoffelskimmelsvampen fra marker, der havde problemer med kartoffelskimmel, og hvor Revus blev brugt som en del af bekæmpelsesstrategien.

"Blandt de første 47 levende isolater var 85 pct. af genotypen EU43. Det rapporterede vi til landbruget på en workshop den 8. december 2022. Vi har efterfølgende testet fem af isolaterne for følsomhed over for Revus, og de var alle 100 pct. resistente," siger postdoc Isaac K. Abuley fra Institut for Agroøkologi.

De fem isolater blev alle indsamlet fra vigtige kartoffelområder i Jylland. Analyserne er kun halvvejs, så det er kun første indblik i prøverne.

Ud fra den samlede indsamling af isolater af kartoffelskimmelsvampen, kan man konstatere, at forekomsten af EU43 er steget drastisk fra 21 pct. i 2021 til at forekomme i 45 pct. af kartoffelpopulationen i 2022.

"Når vi ser en så hurtig stigning og på samme tid modtager flere rapporter om en reduceret effekt af Revus, så bliver vi meget bekymrede," siger Jens G. Hansen.

Flere artikler fra samme sektion

Naturkrav rammer også økologer med naturpleje

Naturplejere, der kun har græsarealer, skal også lægge fire pct. af disse arealer ud til natur, fordi de betragtes som omdriftsarealer. Økologisk Landsforening kalder det »absurd«.

25-01-2023 7 minutter Natur,   Naturpleje,   Politik

Sofari søger nye værtsgårde

Efter et år med høje foderpriser og en vigende afregning ser de økologiske griseproducenter frem til at få besøg, når de 21. maj inviterer forbrugerne til den populære forbrugereventet, som sidste år havde tæt på 9.000 gæster.

25-01-2023 2 minutter Events

Ægproducent om PFAS-fund: »Det er en forfærdelig situation«

DTU Fødevareinstituttet har udgivet et notat, der viser, at økologiske æg indeholder store mængder PFAS pga. fodring med fiskemel. Ægproducent ser nu på at ændre foderet, men det er ikke ligetil.

23-01-2023 3 minutter Æg og fjerkræ,   Miljø