Annonce

Annonce

Kalve går med køer på en sti mellem to marker

Der blev høstet mere foder på markerne i 2019 end i 2018, og det er hovedårsagen til fremgang i indtjeningen for mælkeproducenter. Foto: Irene Brandt

Regnskaber viser fremgang for mælkeproducenter

Efter tørkeåret 2018 går det igen fremad for de økologiske mælkeproducenter. De første regnskaber for 2019 viser fremgang i driftsresultat på knap en halv mio. kr.

I disse måneder afsluttes 2019-regnskaberne på mange landbrug. En første foreløbig analyse af regnskabstal fra 73 økologiske malkekvægsbedrifter viser et driftsresultat på 751.000 kr. efter løn til ejeren, hvilket er 429.000 kr. mere end året før.

Fremgangen skyldes altovervejende bedre udbytter i marken i 2019 end i tørkeåret 2018, hvor mælkeproducenterne manglede foder, og omkostningerne til at skaffe det steg. Den såkaldte nulpunktspris for mælk – dvs. den mælkepris, der lige akkurat balancerer omkostningerne – er da også i 2019 faldet med hele 20 øre til 2,99 kr./kg.

Trods fremgangen er resultatet i 2019 kun ca. det halve af, hvad de økologiske mælkeproducenter opnåede i 2017. Her var driftsresultatet omkring 1,5 mio.kr. i gennemsnit.

Også konventionelle mælkeproducenter opnåede et bedre økonomisk resultat i 2019 end året før. Dog er fremgangen mindre end for de økologiske kolleger, 177.000 kr. Tallet skal tages med forbehold for, at de analyserede bedrifter ikke er repræsentative.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima