Annonce

Annonce

En tør majsafgrøde

Det høje tørkeindeks er faldet en smule efter nattens regn, og det vil formentlig falde yderligere de kommende dage. Billedet er ikke fra en dansk farm. Genrebillede: Colourbox

Regn på vej til landmændene

Tørkeindekset er usædvanligt højt for årstiden, men der er håb forude for landmændene.

Mens marts var usædvanligt våd, er tørkeindekset for april rekordhøjt. På skalaen fra 1-10 var indekset inden nattens regn oppe på næsten 9 for hele landet, hvilket indikerer en "høj risiko for tørke". 

Ifølge DMI er der dog regn på vej til hele landet henover weekenden, hvilket vil skrue ned for tørkeindekset, der normalt ligger på omkring 3,5 i slutningen af april.

"Vi har været inde i en meget stabil periode i rigtig lang tid, men nu bevæger vi os ind i en ustadig periode," siger DMI's vagthavende meteorolog Mette Wagner til Økologisk.

Regnen har allerede ramt dele af Danmark natten til onsdag, og der kan komme mere af den i Jylland i løbet af torsdag. Fredag vil der komme en koldfront ind over landet, og så vil regnen ramme flere steder hen over weekenden.

"Der kommer mellem 6 og 20 mm regn på landsbasis frem mod mandag. Det er ikke skybrud, men moderate byger, og det ser ud, som om hele Danmark får regn frem mod mandag. Men jorden er jo hård, så der skal noget til, før den kan opsuge vandet," siger hun.

6 mm regn er nogenlunde, hvad hele landet har fået af nedbør fra den 19. marts frem til den 23. april.

Selvom tørkeindekset er faldet en anelse efter nattens regn og formentlig vil falde yderligere de kommende dage, vil der stadigvæk være forøget risiko for tørke og dermed også fortsat forhøjet risiko for naturbrande. Der er p.t. et vandunderskud på ca. 60 mm på landsplan, hvilket kan få betydning for tørkesituationen i lang tid fremover, oplyser DMI på sin hjemmeside.

I de 15 år DMI har beregnet tørkeindekset, har man ikke før set så høje værdier så tidligt på sæsonen.

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk kornforædler: Konventionelle kornsorter er ensartede. Det er skidt for biodiversiteten og vores ernæring

En af årsagerne til biodiversitetskrisen er, at vi dyrker for få forskellige afgrøder i landbruget, og at de er for ensartede. Det skaber både problemer i naturen og ernæringsproblemer, fordi vi kommer til at spise for ensidigt, mener Anders Borgen, der arbejder på at udvikle robuste kornsorter til økologien. Særligt én af hans sorter hitter hos surdejsentusiaster.

02-12-2024 9 minutter Planteavl,   Udbytte og jordbearbejdning

Jordnørd fik en aha-oplevelse, da han blev rådet til at lugte til jorden

For ti år siden fik Hervé Lognonné en aha-oplevelse, da han besøgte en køkkenhave. Det ændrede fuldstændig hans syn på, hvordan man vurderer, om jorden er sund, og han advarer mod den gængse måde at dyrke jorden på i dag.

26-11-2024 12 minutter Regenerativt landbrug,   Jordfrugtbarhed

Dit økologiske æble kan snart blive dyrket med hjælp fra myrer

Myren kan blive et værdifuldt nyttedyr i den økologiske frugtproduktion, da de bekæmper både plantesygdomme og jager skadedyr. Et nyt projekt skal nu udvikle metoder til at integrere skovmyrer i plantager.

26-11-2024 4 minutter Nyttedyr,   Frugt, bær, grønt,   Forskning