Annonce

Annonce

Mads Pilgaard demonstrerer skårlægning af vårbyg

Målinger kan give indblik i, hvordan vejret i løbet af vækstsæsonen påvirker den enkelte afgrøde, f.eks. hvordan mængden af solskinstimer påvirker olieindholdet i en bestemt afgrøde. Foto: Mikkel Vognæs

Regionale vejrforskelle spiller væsentlig rolle for høsten

Data giver et indblik i de forskellige regioners vejrforhold og et fingerpeg om afgrødernes kvalitet og udbytterne.

Vejret i vækstsæsonen 2020 har været usædvanligt kontrastfyldt.

Sammenligner man vejrforholdene i Midt- og Vestjylland med Vestsjælland, kan man se, at de jyske landmænd har fået mere end dobbelt så meget nedbør på deres marker sammenlignet med deres sjællandske kollegaer. Desuden har de midtjyske landmænd lavest lufttemperatur samt færrest solskinstimer.

Det viser data fra de over 1.000 FieldSense-vejrstationer, der er placeret på marker i hele landet, skriver Danish Agro i en pressemeddelelse.

"Det er rigtig interessant viden om vejrforholdene, som har stor værdi for de danske landmænd, da det er med til at forklare udbytte og kvalitet for en given afgrøde et givent sted i landet," siger direktør i Danish Agro Henning Fogh.

Han forklarer, at data kan fortælle noget om, hvilken kvalitet af afgrøderne og hvor stort et udbytte en landmand kan forvente, men understreger, at jordforhold og -bearbejdning selvfølgelig også spiller en rolle.

Data kan desuden give indblik i sammenhængen mellem olieindholdet i rapsen og antallet af solskinstimer i vækstsæsonen, uddyber han.

Svingende temperaturer

Både januar og februar har været ekstraordinær varm med middeltemperatur omkring 5,5 grader, hvorimod DMI halvvejs gennem juni havde noteret måneden som den koldeste i 41 år. 

FieldSense er en teknologivirksomhed, som udvikler beslutningsstøtteværktøjer til landbrugsindustrien, og som Danish Agro er medejer af.

FieldSense har udviklet en vejrstation, der placeres på den enkelte landmands marker, og som måler på otte vejrparametre: Jordtemperatur, regnmåler, vindhastighed, lufttemperatur, lufttryk, luftfugtighed, lysindfald og UV-intensitet.

Vejrparametrene kan landmanden aflæse på en smartphone, tablet eller PC. De lokale vejrforhold måles hvert 10. minut, så landmanden hele tiden har adgang til aktuelle, lokale og præcise vejrdata. 

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet