Annonce
Annonce
Fra 1. juni må økologiske landmænd ikke længere anvende en række antibiotika, hvis de leverer kød og mælk til slagterier og mejerier, der har tilsluttet sig de såkaldte brancheanbefalinger. Foto: Økologisk Landsforening
Økologer udfaser kritiske antibiotika
Den økologiske kvægbranche stopper med at bruge tre antibiotika, som er nødvendige for at behandle syge mennesker.
Brugen af antibiotika i husdyrproduktionen kan føre til udvikling af resistente bakterier, der i nogle tilfælde kan overføres til mennesker. Derfor udgør den en trussel mod behandlingen af infektioner på sygehusene.
Nogle typer af antibiotika er mere kritiske i human behandling end andre. Det gælder fx såkaldte 3. og 4. generations cephalosporiner.
Cobactan, Ceftiocyl og Eficur hører til denne gruppe og anvendes nogle gange til at nedkæmpe infektioner hos kalve og køer. Selvom mængden, der anvendes i kvægbruget, er lille, har den økologiske kød- og mælkebranche besluttet at udfase dem helt fra produktionen. Fra 1. juni må økologiske landmænd derfor ikke længere anvende disse midler, hvis de leverer kød og mælk til slagterier og mejerier, der har tilsluttet sig de såkaldte brancheanbefalinger.
Det er Mejeriforeningen, Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening, der bakket op af Friland A/S står bag beslutningen, som derfor gælder bredt i erhvervet.
Fra Brancheanbefalingen lyder det:
'Forbud mod brug af humankritiske antibiotika til kvæg, gældende pr. 1. juni 2019. Det er ved medicinsk behandling af kvæg ikke tilladt at anvende humankritiske antibiotika, dvs. 3. og 4. generations Cephalosporiner. Følgende præparater er p.t. forbudt: Cobactan, Ceftiocyl og Eficur. Det er vurderet veterinærfagligt, at det ikke er nødvendigt med nogen undtagelse.'
Flere artikler fra samme sektion
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.
Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg
Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.