Annonce

Annonce

Injektionssprøjte fyldes

Fra 1. juni må økologiske landmænd ikke længere anvende en række antibiotika, hvis de leverer kød og mælk til slagterier og mejerier, der har tilsluttet sig de såkaldte brancheanbefalinger. Foto: Økologisk Landsforening

Økologer udfaser kritiske antibiotika

Den økologiske kvægbranche stopper med at bruge tre antibiotika, som er nødvendige for at behandle syge mennesker.

Brugen af antibiotika i husdyrproduktionen kan føre til udvikling af resistente bakterier, der i nogle tilfælde kan overføres til mennesker. Derfor udgør den en trussel mod behandlingen af infektioner på sygehusene.

Nogle typer af antibiotika er mere kritiske i human behandling end andre. Det gælder fx såkaldte 3. og 4. generations cephalosporiner. 

Cobactan, Ceftiocyl og Eficur hører til denne gruppe og anvendes nogle gange til at nedkæmpe infektioner hos kalve og køer. Selvom mængden, der anvendes i kvægbruget, er lille, har den økologiske kød- og mælkebranche besluttet at udfase dem helt fra produktionen. Fra 1. juni må økologiske landmænd derfor ikke længere anvende disse midler, hvis de leverer kød og mælk til slagterier og mejerier, der har tilsluttet sig de såkaldte brancheanbefalinger.

Det er Mejeriforeningen, Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening, der bakket op af Friland A/S står bag beslutningen, som derfor gælder bredt i erhvervet.

Fra Brancheanbefalingen lyder det:

'Forbud mod brug af humankritiske antibiotika til kvæg, gældende pr. 1. juni 2019. Det er ved medicinsk behandling af kvæg ikke tilladt at anvende humankritiske antibiotika, dvs. 3. og 4. generations Cephalosporiner. Følgende præparater er p.t. forbudt: Cobactan, Ceftiocyl og Eficur. Det er vurderet veterinærfagligt, at det ikke er nødvendigt med nogen undtagelse.'

Flere artikler fra samme sektion

Gram Slot vil ikke vente på politikerne: Nu går de selv i gang

To af landets store økologiske bedrifter samarbejder nu om at etablere skovlandbrug midt i deres landbrugsproduktion. Tusindvis af frugt- og nøddetræer bliver plantet på Gram Slot og Øm Klostergaard i et forsøg på at gavne bedrifternes biodiversitet og gøre deres landbrug mere klimavenlige og bæredygtige. Vel at mærke uden at skære ned på produktiviteten.

27-04-2024 10 minutter Skovlandbrug

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet